Meriopas.fi on merellä liikkujan uusi verkkopalvelu

Meriopas.fi-palvelussa on mukana mm. Suomen vedenalaisen luonnon inventoinnissa (VELMU) kerättyä tietoa levistä, kasveista, selkärangattomista, kaloista ja merenpohjan geologisista ominaisuuksista. Inventoinnin tuloksena on mm. yli 100 000 valokuvan karttuva kokoelma. Kuva: Mats Westerbom/Metsähallitus

Haluatko tietää, onko venematkan varrella kiinnostavia vierailukohteita? Entä missä ovat lähimmät vierasvenesatamat tai millaisessa säässä tänään purjehditaan? Tai onkohan mökkirannan lähellä havaittu sinilevää?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa uusi verkkopalvelu meriopas.fi, jota esitellään tänään avautuvilla Vene-messuilla Helsingissä (Uusi Aalto -alue, osasto 1 F 5). Selainpohjainen Meriopas.fi toimii myös mobiililaitteilla.

Palvelu toimii Chrome-, Firefox-, Safari- ja Edge-selaimilla. Palvelu julkaistaan kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Ensimmäinen osa meritietoportaalista

Meriopas on ensimmäinen osa Suomessa tuotetun merellisen tiedon saatavuutta helpottavaa Meritietoportaali-hanketta. Tavoitteena on luoda eri merialan toimijoiden tiedot ja aineistot yhdistävä kansallinen palvelu, joka parantaa meritiedon ja -aineistojen löydettävyyttä ja käytettävyyttä.

Kokonaisuudessaan meritietoportaalin verkkosivusto ja aineistojen latauspalvelu julkaistaan osoitteessa itämeri.fi loppusyksystä 2019.

Tarjolla reaaliaikaista tietoa

Portaalin kautta eri käyttäjäryhmät saavat tarvitsemansa meritiedon käyttöönsä nykyistä helpommin. Hanke panostaa erityisesti visuaaliseen selkeyteen, hakupolkujen ja käyttöliittymien toimivuuteen sekä aineistojen ladattavuuteen.

Valmistuttuaan portaali palvelee useita käyttäjäryhmiä kuten päättäjiä, opettajia, merellä liikkujia, tutkijoita, toimittajia, opiskelijoita, yrityksiä ja viranomaisia.

Se tulee tarjoamaan mm. reaaliaikaista meritietoa, karttoja, ladattavia tutkimusaineistoja, tietoa meren tilasta ja opetusmateriaaleja. Portaalia kehitetään tiiviissä vuorovaikutuksessa eri käyttäjäryhmien kanssa.

Yhdeksän organisaation hanke

Portaali toteutetaan yhdeksän organisaation voimin, mikä osaltaan edistää tiedon tuottajien yhteistyötä ja aineistojen yhdenmukaistamista. Meritietoportaalin toteuttavat Suomen ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus, Geologian tutkimuskeskus, Traficom, Museovirasto, Turun yliopiston Brahea-keskus, rannikkomaakuntien liitot ja Ahvenanmaan maakuntahallitus.

Portaalin rahoittaa Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR). Meriopas.fi-palvelun on kehittänyt Fleetrange Oy.

Meriopas.fi löytyy englanniksi verkko-osoitteesta seaguide.fi ja sea-guide.fi ja ruotsiksi: havsguiden.fi

Tutustu Meriopas.fi-palveluun