Miedon makuista ja suomutonta muikkua voi valmistaa helposti monin eri tavoin – juuri nyt kalastajat keräävät talteen muikun mätiä juhlapäivien ruokapöytään

Frittimuikkuja porkkana-inkiväärikastikkeessa. Kuva: Pro Kala ry

Muikku on suomalaisen sisävesikalastuksen tärkein saaliskala niin saaliin määrässä kuin arvossa mitattuna. Sitä on pyydetty Suomessa jo vuosisatojen ajan. Muikun kutuaika on loka-joulukuussa, joten juuri nyt kalastajat keräävät talteen monen mielestä herkuista suurinta: muikun mätiä.

Muikku kuuluu lohikaloihin, ja siitä on helppo valmistaa ruokaa, koska sitä ei tarvitse suomustaa. Voissa paistetut muikut ovat monen Järvi-Suomen asukkaan lempiruokaa.

Miedon makuinen muikku sopii moneen eri ruokaan ja sen voi valmistaa paistamisen lisäksi esimerkiksi friteeraamalla, savustamalla tai uunissa. Muikun pienet ruodot pehmenevät kypsennettäessä, joten niistä ei tarvitse huolehtia.

Muikun mäti maistuu blinien kanssa

Muikut on helppo perata itsekin, mutta näin syksyisin kauppojen valikoimista löytyy yleensä vain perattuja muikkuja. Tämä johtuu kutuajasta: muikkujen mäti otetaan talteen ja siksi kalat perataan valmiiksi. Muikun mäti sopii erittäin hyvin blinien kanssa tarjottavaksi.

Ruokavalintojen kestävyydestä ja ympäristöystävällisyydestä välittävä voi syödä muikkuherkkuja hyvällä omatunnolla. Kalastus ei uhkaa muikkukantoja ja järvikalan syöminen ylipäätään on todellinen ekoteko.

Rakkaalla lapsella monta nimeä – muje, rääpys ja maiva

Sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja tämä pätee myös muikkuun. Muje ja rääpys tarkoittavat molemmat muikkua, ja meressä elävää merimuikkua puolestaan sanotaan maivaksi.

Omat erikoisuutensa ovat myös Kitkan viisas ja Puruveden muikku, joilla on EU:n nimisuoja. Kitkan viisas on Koillismaalla elävä muikku, Puruveden muikku puolestaan elää Saimaahan kuuluvassa Puruveden järvessä.

Reseptit

Frittimuikkuja ja porkkana-inkiväärikastike

500 g muikkuja
suolaa
2 rkl leivinjauhetta
4 rkl maissijauhoja
6 rkl vehnäjauhoja
2 dl hiilihapollista kivennäisvettä
7 dl rypsiöljyä uppopaistamiseen

Perkaa ja huuhtele muikut. Valuta hyvin, kuivaa tarvittaessa paperilla ja mausta suolalla.
Tee friteeraustaikina: sekoita leivinjauhe, maissijauhot ja vehnäjauhot keskenään pienessä kulhossa.

Kaada päälle kivennäisvettä, kunnes seos muuttuu sakeaksi taikinaksi.

Kasta muikut taikinassa. Lämmitä rypsiöljy korkeareunaisessa kattilassa 170-asteiseksi. Paista muikut pienissä erissä rapeiksi.

Valuta talouspaperin päällä ja tarjoa heti porkkana-inkiväärikastikkeen kanssa.

Porkkana-inkiväärikastike:

3 cm:n pala inkivääriä kuorittuna
1 iso porkkana
1 keskikokoinen sipuli
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
1 rkl seesamiöljyä
1 dl rypsiöljyä

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen öljyjä lukuun ottamatta ja aja tasaiseksi tahnaksi.
Lisää öljyt ohuena nauhana koneen käydessä.

Erämiehen muikkupata

500 g perattuja muikkuja
150 g pekonia
1–2 sipulia lohkoina tai silputtuna
vähän suolaa
tilliä
mustapippuria
2 dl kalalientä tai valkoviiniä

Paista paloitellut pekonit kevyesti padassa. Lisää peratut muikut kerroksittain pekonin, sipulin ja mausteiden kanssa pataan. Lisää lopuksi kalaliemi tai valkoviini.

Kypsennä miedolla lämmöllä tai uunissa 1–1½ tuntia, kunnes muikun ruodot ovat ihan pehmeitä. Jos valmistat ruoan annosvuoissa, kypsymisajaksi riittää tunti.

Erämiehen muikkupata. Kuva: Pro Kala ry.

Blinit
(10-15 kpl)

2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja
0,5 l maitoa
2 kananmunaa
20 g hiivaa
1 rkl voisulaa
1 tl suolaa
voita paistamiseen

Alusta blinitaikina edellisenä päivänä tai heti aamusta, jos tarjoat niitä illalla.
Blinit paistetaan yleensä pienissä valurautaisissa pannuissa. Mieluiten jokaiselle ruokailijalle tulisi olla oma pannu, josta blini tarjoillaan tulikuumana. Tavallinen ohukaispannukin käy varsin mainiosti, sillä voi paistaa useamman pikkublinin ruokailijoille.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Lämmitä puolet maidosta kädenlämpöiseksi. Lisää maitoon murennettu hiiva, keltuaiset, jauhot ja voisula. Kohota taikinaa huoneenlämmössä yön yli tai vähintään kuusi tuntia. Kuumenna loppu maito ja lisää se taikinanjuureen ennen paistamista. Lisää vehnä- tai tattarijauhoja, mikäli taikina tuntuu kovin löysältä. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää ne taikinaan varovasti sekoittaen juuri ennen paistamista.

Paista blinit runsaassa voissa. Kun blinin pinta kuplii ja kuplat alkavat aueta reikäiseksi pinnaksi, käännä blini varoen ja paista vielä hetki. Lisää tarvittaessa voisulaa pannuun. Tarjoile välittömästi mädin tai haluamasi lisukkeen kera.