Opi ravinteista -mobiilipeleillä käydään vesistöjen rehevöitymistä, ruokahävikkiä ja jätteitä vastaan

Opi ravinteista -mobiilipeleillä tehdään ravinnekierrätystä tunnetuksi.

Pelimaailma on saanut uuden, kehittävän tuoteperheen, joka tutustuttaa meidät ravinteisiin ja ravinteiden kiertoon. Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) ensimmäisen vuoden tietojenkäsittelyn opiskelijat ovat tehneet 18 mobiilipeliä, jotka paneutuvat mm. jätteisiin ja jätevesiin.

Opi ravinteista -peleissä pureudutaan myös ruuan tuotantoon, ruokahävikkiin, typen ja fosforin kiertoon sekä kierrätykseen. Mobiilipelien tilaajan, Opi ravinteista! (ORAS) -hankkeen tavoitteena on tehdä ravinnekierrätystä tunnetuksi.

”Pelien kautta voi hauskasti tutustua ja harjoitella ruoantuotantoon, -kulutukseen ja jätteisiin liittyvää ravinteiden käyttöä ja kierrätystä”, kertoo projektipäällikkö Eija Syrjämäki Tampereen ammattikorkeakoulusta.

”Elintarvikkeet, aina raaka-ainetuotannosta jatkojalostuksen kautta lautaselle ja siitäkin vielä eteenpäin, sisältävät tärkeitä ravinteita, mm. typpeä ja fosforia. Ruokaa tuotetaan, jalostetaan, syödään. Ruuan ravinteet kulkeutuvat osin jätevesijärjestelmän mukana jätevesilaitoksille tai kuivakäymäläjätteeksi”, Syrjämäki jatkaa.

Pelit ladattavissa Google Play -kaupasta

Syrjämäki kannustaa kaikkia pelaamaan Opi ravinteista pelejä, oppimaan ravinteista ja pitämään hauskaa. Mobiilipelisovellukset voi ladata Google Play -kaupasta 30.4.2020 alkaen ja niistä voi äänestää myös omaa suosikkiaan. Äänestys on käynnissä 30.4.-3.5.2020.

Tampereen ammattikorkeakoulu järjestää lisäksi Pelimessut-webinaarin 4.5.2020 klo 12.00-13.30. Webinaarissa keskustellaan mobiilipeleistä, niiden tekemisestä ja Opi ravinteista! -pelien aiheena olevasta ravinteiden kierrätyksestä.

Ohjelmassa on myös lyhyitä puheenvuoroja pelialan ammattilaisilta, ravinteiden kierrätyksen asiantuntijoilta ja opiskelijoilta. Lopuksi palkitaan arvosteluraadin, asiakkaan sekä yleisön suosikkipelit.

Pelit Google Play -linkkeineen, yleisöäänestyksen ohjeet sekä webinaarilinkki löytyvät täältä