Hämeen ELY-keskus on myöntänyt EU:n maaseuturahoitusta hankkeelle, jossa Sysmän Tainionvirralla rakennetaan ennallistamisen ja kunnostamisen mahdollistava pohjakynnys. Rakennusurakka aloitettiin Virtaankoskella 11.11.2024.
Ennallistamisurakan ensimmäisenä vaiheena Tainionvirran Virtaankoskeen kosken yläjuoksulle aloitettiin rakentamaan luonnonmukaista ja teräsponttisydämistä, aikaa ja tulvia kestävää pohjakynnystä. Tähän työvaiheista suurimpaan Sysmän Tainionvirta Oy:n Vapaa Virtaankoski III -investointihankkeeseen maaseuturahoitusta myönsi marraskuussa Hämeen ELY-keskus.
”Kyseessä on monessakin mielessä vaikuttava ympäristöinvestointi Päijät-Hämeessä. Investointi lisää kohteen vesiluonnon moninaisuutta ja se on oleellinen osa suurempaa kokonaisuutta, jolla on huomattavaa merkitystä alueelle luonnonarvojen, virkistyskäytön sekä matkailuelinkeinon kannalta”, kehittämispäällikkö Timo Kukkonen Hämeen ELY-keskuksen maaseutuyksiköstä toteaa.
Euroissakin mitattuna merkittävä hanke
Hanke on myös kokoluokaltaan euroissa mitattuna merkittävä, sillä ELY-keskuksen kautta hankkeelle myönnettiin tukea lähes 400 000 euroa.
Virtaankosken hanke on tällä EU:n maatalouspolitiikan rahoituskaudella Hämeen ELY:n kautta tähän mennessä tuetuista investoinneista euromääräisesti suurin ja se tukee hyvin tavoitteita ympäristön kestävästä käytöstä ja luonnon monimuotoisuuden edistämisestä.
”Kohde sopi hyvin meidän ympäristö- ja ilmastoinvestointirahoituksen kriteereihimme, joihin on ollut käytössä erillinen määräraha. Hanke on hyvä esimerkki siitä, että luontoa ennallistetaan kestävästi ja samalla luodaan uutta toimintaa alueelle”, Kukkonen kertoo.
Pohjakynnyksen rakentamisen investoinnissa on mukana myös yksityistä rahoitusta, jolloin hankkeen kokonaisrahoitus nousee reilusti yli puolen miljoonan euron. Koko kilpailutettu ja aloitettu ennallistamisurakka on budjetiltaan noin 1,3 miljoonaa euroa.
Pohjakynnyksen rakentaminen mahdollistaa kosken luonnontilan palauttamisen
Kynnys mahdollistaa kosken veden virtauksen ohjailun turvallisella ja kosken luonnontilan palauttamisen mahdollistavalla tavalla. Pohjakynnyksen rakentaminen on välttämätöntä, jotta kalaston hoito ja alueen virkistystoimintojen kehittäminen on mahdollista.
”Kun pohjakynnys on rakennettu, rakennetaan nousukalojen eli Päijänteen taimenen ja vaellussiian poikastuotanto- ja kutualueet, puretaan voimalapato ja vapautetaan koski virtaamaan vapaasti ilman estettä ja vaaralliset kuohut aiheuttavaa jyrkkää pudotusta”, Vapaa Virtaankoski II -hankkeen projektipäällikkö Sari-Anna Vilander kertoo.
Päijänteen uhanalaiset vaelluskalat pääsevät kutualueilleen
Tämä puolestaan mahdollistaa Päijänteen uhanalaisten vaelluskalojen nousun kutualueilleen, niiden luontaisen elinkierron sekä vesistön ajan myötä tapahtuvan palautumisen sen luontaiseen tilaan – eliöineen, kasveineen ja eläimineen.
”Hämeen ELY-keskuksen päätös oli meille erittäin ’ratkaiseva’. Se mahdollisti ennallistamisurakan aloittamisen jo tämän syksyn aikana. Olemme siitä hyvin kiitollisia. Tyytyväisiä olemme myös siihen, että tämän rakennusurakan kautta voimme tuoda työtä Päijät-Hämeeseen, Sysmään ja kotimaisille tekijöille aikana, jolloin rakentaminen on muutoin hiljaisempaa”, iloitsee Sysmän Tainionvirta Oy:n toimitusjohtaja Matti Viialainen.
Ennallistamisurakan arvioitu valmistumisaika on 15.2.2025 ja viimeistään ennen lintujen pesintäkautta eli 15.4.2025.
”Myös alueen ja rakennusten kehittämissuunnitelmat virkistyskäyttöön sekä matkailullisena Salpausselkä UNESCO Global Geopark -kohteena saa hyvän pohjan ja vauhtia, kun koski virtaa vapaana”, Viialainen jatkaa.
EU:n maaseuturahoituksella iso rooli Virtaankosken ennallistamis- ja kunnostamistyössä
ELY-keskuksen kautta maaseuturahoitusta saanutta investointihanketta hallinnoi voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhtiö Sysmän Tainionvirta Oy. Investointihanketta edeltänyt suunnitteluhanke oli paikallisen maaseudun kehittämisyhdistys Päijänne-Leader ry:n rahoittama.
”Virtaankoski on hyvä esimerkki paitsi tärkeästä investoinnista esimerkiksi ympäristö- ja matkailunäkökulmasta Päijät-Hämeen maaseudulla myös mallikappale kehittämistyöstä, jossa on hyödynnetty ELY-keskuksen ja Leader-ryhmän muodostamaa maaseuturahoituksen kokonaisuutta alueen parhaaksi taitavasti”, Kukkonen ja toiminnanjohtaja Anu Taipale Päijänne-Leaderista toteavat.
Rahoitusta saatu myös muista kanavista
Virtaankoskelle on saatu rahoitusta myös muista kanavista, kuten Nousu-ohjelman kautta. Hiljattain virran vapauttamiseen saatiin hollantilaiselta jokien kunnostamiseen omistautuneelta The European Open Rivers Programme -organisaatiolta 200 000 euron avustus.
”Haluamme olla Virtaankosken ennallistamistoimenpiteillä hyvä ja rohkaiseva esimerkki vastaaville hankkeille niin valtakunnallisesti kuin maailmanlaajuisesti”, toteavat sekä Viialainen että Vilander.