Pidä Saaristo Siistinä ry:n uusi huoltoalus laskettiin vesille – huoltaa pääasiassa eteläisen Saimaan kohteita

PSS ry:n uuden huoltoaluksen M/S Roope-Saimaan kotisatama perustetaan Puumalaan ja sillä huolletaan pääasiassa eteläisen Saimaan kohteita. Kuva: PSS ry.

PSS ry:n Järvi-Suomen kauan odotettu uusi huoltoalus on valmistunut ja se on saapunut Savonlinnaan. Uudella aluksella huolletaan retkisatamia eteläisellä Saimaalla.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n vuonna 2015 aloittama suururakka kalustonsa uusimiseksi on jälleen saavuttanut yhden etapin. Saimaan uusi huoltoalus M/S Roope-Saimaa on nyt valmis ja sillä aloitetaan huoltotyöt noin viikon kuluessa. Alus siirrettiin alkuviikosta Savonlinnaan, jossa sillä tehdään viimeisiä koeajoja.

”Olemme kaikki erittäin onnellisia ja innoissamme uudesta aluksesta. Huoltoalus on meille välttämätön työväline, ja uudella aluksella on hienoa jatkaa työtämme upean järviluonnon ja sen virkistyskäytön hyväksi”, kertoo PSS ry:n Järvi-Suomen aluepäällikkö Eeva Taimisto.

Uusi tapa tehdä töitä

Uuden aluksen myötä myös retkisatamien huoltotöihin tulee muutoksia. Aikaisemmin maantieteellisesti erittäin laajaa Saimaan toiminta-aluetta huollettiin yhdellä huoltoaluksella. Nyt alue on päätetty jakaa kahtia.

Uuden aluksen kotisatama perustetaan Puumalaan, ja sillä huolletaan pääasiassa eteläisen Saimaan kohteita. Lisäksi Savonlinnaan, jossa säilyy toinen kotisatama, hankitaan pienempi työalus, jolla huolletaan pohjoisempia retkisatamia.

Luvassa ketteryyttä ja toimintavarmuutta

PSS ry:n Järvi-Suomen aluepäällikkö Eeva Taimisto kertoo, että ratkaisulla on haettu ketteryyttä ja ennen kaikkea toimintavarmuutta.

Aiemmin on ollut niin, että jos toisessa päässä laajaa aluetta on tapahtunut jotakin toimenpiteitä vaativaa, niin tilanne on saatu korjattua vasta kahden tai kolmen viikon päästä.

”Tavoitteena on, että tänä kesänä pystymme reagoimaan nopeammin ja saamme uuden toimintamallin hiottua hyväksi. Suuri muutos aiempaan on myös se, että miehistö ei pääsääntöisesti enää asu laivassa, vaan palaa iltaisin kotisatamaan”, Taimisto sanoo.

Rahoitusta monesta eri lähteestä

Aluksen rakensi raumalainen Alpo Pro Boats Oy. Katamaraanirunkoisen alumiiniveneen pituus on noin 13 metriä. Siinä on kaksi perämoottoria, nosturi ja kaksi kuution jätevesitankkia PSS ry:n septitankkien tyhjennystä varten.

Rahoitus uuden aluksen hankintaan saatiin vuoden 2018 valtion lisätalousarviosta, jossa myönnettiin 500 000 euron avustus Saimaan aluskannan uusimiseen. Lisäksi Savonlinnan kaupunki, Puumalan, Sulkavan, Enonkosken ja Rantasalmen kunnat sekä Etelä-Karjan Säästöpankkisäätiö ovat myöntäneet aluskalustohankintaan avustusta yhteensä 46 500 euroa.

Lisäksi PSS ry:n Kalusto kuntoon -keräys on tuottanut tähän mennessä noin 40 000 euroa yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä.

Veneilijöiden ja vesilläliikkujien ympäristöjärjestö

Pidä Saaristo Siistinä ry on valtakunnallinen 1969 perustettu veneilijöiden ja vesilläliikkujien ympäristöjärjestö. Yhdistys toimii saaristo- ja rannikkoalueilla sekä Järvi-Suomessa.

Sen huoltamat kohteet Saimaalla ovat Saimaan virkistysalueyhdistyksen ja Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön, kaupunkien ja kuntien omistamia retkisatamia.

PSS ry vastaa retkisatamien rakenteiden korjauksista ja uudisrakentamisesta, jätehuollosta, kuivakäymälöistä, saunojen huollosta, yleisvalvonnasta ja osassa satamia myös polttopuuhuollosta.

Tietoa Pidä Saaristo Siistinä Yhdistyksestä