Toivoa paremmasta Mustionjoen ja Ähtävänjoen taantuville raakkukannoille – laitoksista jokiin palautetut pikkusimpukat menestyneet hyvin

Iso raakku ja kolmevuotiaita poikasia Mustionjoella 2022. Kuva: Juha-Pekka Vähä.

Vuosi sitten Mustionjoessa oli pieniä jokihelmisimpukan eli raakun poikasia ensi kertaa vuosikymmeniin, kun noin 200 Norjassa laitoskasvatuksessa kasvanutta pikkusimpukkaa palautettiin Mustionjokeen kasvatuslaatikoissa.

Pikkuraakut ovat selvinneet hyvin ja yhdessä muiden suojelutoimien kanssa kasvattamalla aikaansaatu uusi sukupolvi antaa toivoa tulevasta.

Uudellamaalla sijaitsevan Mustionjoen ja Pohjanmaalla sijaitsevan Ähtävänjoen jokihelmisimpukat eli raakut on todettu liian huonokuntoisiksi lisääntymään luonnossa. Syksyllä 2022 päättyvässä EU-rahoitteisessa Freshabit LIFE IP -hankkeessa on tehty toimenpiteitä näiden raakkukantojen pelastamiseksi.

Raakut kuntoutuksessa Konneveden tutkimusasemalla

Raakkuja otettiin kuntoutukseen Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalle, missä ne saatiin lopulta lisääntymään, ja pikkuraakkuja on jatkokasvatettu kotijoissa nyt vuoden ajan.

”Heti hankkeen alkaessa syksyllä 2016 sekä Mustionjoen että Ähtävänjoen jäljellä olevat raakut todettiin niin huonokuntoisiksi, ettei niiden lisääntyminen luonnossa enää onnistu. Kahden vuoden kuntoutuksen jälkeen syksyllä 2018 raakut tuottivat lopulta glokidium-toukkia, joista saatiin kasvatettua pikkuraakkuja ensi kertaa Suomessa”, kertoo erikoissuunnittelija Jari Ilmonen Metsähallituksen luontopalveluista.

Konneveden tutkimusasemalla kasvatustoiminta aloitettiin hankkeen aikana tarpeen sanelemana ja ilman ennakkosuunnitelmia, mikä onnistui LIFE-hankkeen ja täydentävän rahoituksen ansiosta. Nyt meillä on toimiva raakkujen kasvatuslaitos, jota kehitetään edelleen viime syksynä alkaneessa LIFE Revives -hankkeessa”, Ilmonen jatkaa.

Pikkuraakut menestyneet hyvin

Mustionjoen raakkukannaksi arvioidaan 1200 aikuista yksilöä. Kesäkuun lopulla tehdyn tarkastuksen perusteella nyt 3-vuotiaat pikkuraakut ovat selviytyneet ensimmäisestä vuodestaan joessa hyvin, ja niitä on jäljellä kahdestasadasta istutetusta noin 185 kpl. Myös Ähtävänjokeen vastaavissa kasvatuslaatikoissa istutetut tuhatkunta pikkuraakkua ovat menestyneet hyvin.

”Mustionjoelta on tulossa ennen Freshabit-hankkeen päättymistä vielä uusi sukupolvi, kun arviolta tuhansia pikkuraakkuja pudottautuu Konnevedellä olevista isäntäkaloista aivan näinä päivinä. Ensimmäiset pudokkaat havaittiin tällä viikolla. Seuraamme tilanteen kehittymistä suunnitelmana palauttaa pikkuraakut sekä laitoksella vielä olevat aikuiset simpukat Mustionjokeen vuoden 2022 aikana”, kertoo hankepäällikkö Juha-Pekka Vähä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:stä.