Suomeen ja Viroon Euroopan ensimmäinen kansainvälinen retkeilyalueverkosto

Suomen ja Viron retkeilyalueet muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Niillä voi ulkoilla, retkeillä ja matkailla monipuolisesti sekä harjoittaa metsätaloutta ja metsästää sekä kalastaa. Kuva: Jari Salonen

Metsähallitus ja Viron vastaava organisaatio, Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK), ovat perustaneet Euroopan ensimmäisen retkeilyalueverkoston. Verkoston tarkoituksena on edistää suomalais-virolaista retkeilyä, ulkoilua ja retkeilyalueisiin perustuvaa matkailua.

Uuteen Metsähallituksen verkkosivuilla julkaistuun verkostoon, kuuluu alkuvaiheessa kahdeksan aluetta. Virosta verkostoon kuuluvat: Aegviidu-Korvemaan, Kiidjärve-Koorasten, Nõvan ja Räpinä-Värskan retkeilyalueet. Suomesta verkostoon puolestaan kuuluvat Ruunaan, Kylmäluoman, Oulujärven ja Evon retkeilyalueet.

Suomen ja Viron retkeilyalueet muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Niillä voi ulkoilla, retkeillä ja matkailla monipuolisesti sekä harjoittaa metsätaloutta ja metsästää ja kalastaa. Kaikilla kohteilla on laajat retkeilypalvelut merkittyine reitteineen, tulipaikkoineen ja käymälöineen. Kaikki verkostoon valitut kohteet ovat omalla persoonallisella tavallaan näyttäviä luontomatkailukohteita.

Lähialuematkailu vaihtoehdoksi kaukomatkoille

Suomesta esimerkiksi Oulujärvellä on upeat hiekkarannat ja kauniit kangasmetsät helppoon ulkoiluun. Virosta Nõvan retkeilyalueella on valtavat ja näyttävät dyynit sekä upeat meren hiekkarannat Suomenlahden rannalla.

”Luontomatkailu on toden teolla lyönyt läpi koronapandemian aikana ja pandemian jälkeen lähialuematkailu on varmasti mielenkiintoinen vaihtoehto kaukomatkailun rinnalla”, Metsähallituksen pääjohtaja Juha S. Niemelä sanoo.

”Suomalaisilla retkeilyalueilla on jo valmiiksi vetovoimaa Virossa ja virolaiset arvostavat etenkin kalastus- ja metsästysmahdollisuuksiamme”, Niemelä jatkaa.

Hallitusti lisää kestävää lähialuematkailua

”Yhteistyössämme virolaisten kanssa on tavoitteena lisätä hallitusti kestävää lähialuematkailua myös digitaalisin keinoin, parantaa retkeilyalueiden tunnettuutta ja sitä kautta retkeilyalueidemme palveluista vastaavien yrittäjien toimintaedellytyksiä ja alueiden positiivisia taloudellisia vaikutuksia”, Niemelä summaa.

RMK:n tarjoamat luonnossa liikkumisen mahdollisuudet ovat virolaisten keskuudessa erittäin arvostettuja. Sen retkeily- ja luonnonsuojelualueilla vierailee jopa 2,9 miljoonaa kävijää vuodessa.

”Nykyinen yhteistyöprojekti suomalaisten kollegojen kanssa antaa virolaisille erinomaisen mahdollisuuden tutustua Suomen retkeilyalueisiin ja uskomme, että laaja retkeilyalueverkostomme tarjoaa suomalaisille vieraillemme uusia jännittäviä retkeilykohteita Viron luonnossa”, RMK:n pääjohtaja Aigar Kallas sanoo.

Uudet sivustot löytyvät osoitteista www.loodusegakoos.ee ja www.metsa.fi/retkeilyalueverkosto.