Suomun luontotupa Patvinsuon kansallispuistossa avautunut – puiston 40-vuotisjuhlia vietetään heinäkuussa

Patvinsuo on pinta-alaltaan eteläisen Suomen suurin kansallispuisto. Sen suosituin reitti on 15 kilometrin mittainen Suomunkierto. Kuva: Saara Lavi.

Patvinsuon kansallispuiston Suomun luontotupa on avannut ovensa retkeilijöille. Luontotupa tarjoaa retkeilyneuvontaa ja opastusta sekä majoitus-, ruoka- ja saunapalveluja. Patvinsuon reiteillä on vielä paljon lunta, joten kansallispuistoon lähtijän kannattaa varata mukaansa sukset tai lumikengät.

”Suomun luontotupa on avoinna toukokuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 10–17, kesä-elokuussa päivittäin kello 10–17 ja syyskuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 10–17. Muina aikoina palvelemme tilauksesta,” luontotuvan yrittäjä Pekka Turunen kertoo.

Luontotupa on vanha metsävartijan tilan asuinrakennus

Suomun luontotupa on vanha metsänvartijan tilan asuinrakennus. Talossa on runsaasti petipaikkoja, ja lisää löytyy luontotuvan yhteydessä sijaitsevasta sisämajoitustilasta.

Myös Aittoniemen kärjessä sijaitsevaan kelomökkiin mahtuu majoittumaan, ja lisäksi pihapiirissä on vuokrattavana 6 paikkaa asuntoautossa tai -vaunussa yöpyville. Asuntoautojen alue on tosin lumitilanteen vuoksi käytettävissä vasta toukokuun puolivälin jälkeen.

Retkeilyrakenteiden parantamisia jatketaan

”Patvinsuolla on tehty ja tullaan myös tänä vuonna tekemään monia retkeilyrakenteiden parannuksia”, suunnittelija Heikki Räsänen kertoo.

Viime vuonna peruskorjattiin Suomuun menevä tie ja tehtiin Suomun uusi ekopiste, sekä asuntoajoneuvojen oma pysäköintialue. Lisäksi Suomunkierron Aittoniemen tyveen rakennettiin uusi polkusilta, uusittiin pitkospuita ja korjattiin useiden taukopaikkojen palvelurakenteita.

Tänä vuonna pitkosten uusimista jatketaan, ja Suomunkierron Virtasalmelle ja Surkanpurolle rakennetaan uusi polkusilta. Myös muita taukopaikkojen rakenteita korjataan ja maasto-opasteita ja liikennemerkkejä uusitaan.

Patvinsuon kansallispuiston 40-vuotisjuhlat heinäkuussa

Patvinsuo on pinta-alaltaan eteläisen Suomen suurin kansallispuisto. Patvinsuolla on noin 80 kilometriä hyvin merkittyjä polkuja, eikä poluilla ole ruuhkia. Kansallispuiston suosituin reitti on 15 kilometrin mittainen Suomunkierto. Reitti kiertää helppokulkuisessa maastossa hiekkarantaisen Suomunjärven ja se on kuljettavissa vaelluskengin.

Patvinsuon kansallispuisto täyttää tänä vuonna pyöreitä – puisto perustettiin 1982, joten ikää mittarissa on jo 40 vuotta. Suomun luontotuvan pihapiirissä järjestetään nelikymppisten kunniaksi juhlat 16.7.2022.

Sopivia reittejä myös aloittelijoille

Luontoretken suunnittelu kannattaa aloittaa katsomalla taidoilleen ja kunnolleen sopivia kohteita Luontoon.fi ja Retkikartta.fi -verkkopalveluista. Patvinsuon kansallispuiston lyhyemmät reitit sopivat hyvin aloittelevalle retkeilijälle.

Lintujen pesimärauhan turvaamiseksi kansallispuiston isoille soille, Patvinsuolle ja Lahnasuolle, on määritelty rajoitusosat. Patvinsuon rajoitusosilla liikkuminen on sallittu vain merkityillä reiteillä 1.4.–10.7. välisenä aikana, ja Lahnasuolla 15.2.–10.7 välisenä aikana.