Uhka syvyyksistä valittiin vuoden luontokuvaksi – jännittävä kuva päivänkorennosta ja sitä saalistavasta kalasta

Antti Strangin Uhka syvyyksistä on valittu Vuoden Luontokuvaksi 2022.

Vuoden Luontokuvaksi 2022 valittiin seinäjokelaisen Antti Strangin ”Uhka syvyyksistä”, joka on jännittävä kuva päivänkorennosta ja sitä syvyyksistä saalistavasta kalasta. Tänä vuonna 42. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun palkituista kuvista muodostuva näyttely on esillä Suomen Luontokeskus Haltiassa Espoossa.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 22.10. Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n luontokuvafestivaalilla Suomen luontokeskus Haltiassa. Voittajaotosta ja muita kilpailussa palkittuja valokuvia pääsee ihailemaan ensimmäisenä Haltiassa, jossa kuvat ovat esillä 8.1.2023 saakka.

Vuoden Luontokuva 2022 on Antti Strangin ”Uhka syvyyksistä”

Vuoden Luontokuva ‐kilpailun tuomariston mukaan voittokuva on hieno ja yllätyksellinen tilannekuva, jonka ansiot eivät välttämättä aukea aivan ensi silmäyksellä.

”Uhka syvyyksistä on yksityiskohtainen ja tarkka kuva päivänkorennosta, joka odottaa lentoonlähtöä hieman liian kauan”, tuomaristo luonnehtii.

”Kyseessä on täydellisesti vangittu tilanne. Kaikki on ollut valmiina korentokuvaa varten, mutta kalan tullessa näkyviin kuvaaja on onnistunut laukaisemaan kameran ratkaisevalla hetkellä”, tuomaristo suitsuttaa kuvan ainutlaatuista tilannetta ja kuvaajan onnistumista juuri oikeaan aikaan.

”Tumma vesi ja kiiltävät korennon siivet luovat kuvaan syvyyttä. Kalan hahmo luo jännittävän ja ehkä piinaavankin tunnelman. Sen vaanivat silmät veden tummuudessa tekevät kuvasta lopullisesti loistavan, Vuoden Luontokuvan arvoisen otoksen”, tuomaristo analysoi voittokuvaa.

Voittaja oli kuvaamassa västäräkkejä

Antti Strang kertoo olleensa kuvaustilanteessa Lempäälän kanavalla kuvaamassa västäräkkejä.

”Huomasin västäräkkien napsivan rannan lähellä ja veden pinnassa parveilevia päivänkorentoja. Korennoista osa päätyi veden pinnalle räpiköimään, ja halusin ikuistaa korentojen aiheuttaman värähtelyn veden pintakalvolla”, Strang kertoo ja jatkaa:

”Kuvasin yhtä korentoa, kun vedestä nousi jokin särkikala sitä nappaamaan. Nopeasta tilanteesta sain tämän yhden tarkan kuvan. Myöhemmin tietokoneen näytöllä kuvaa tarkastellessani tiesin, että tässä olisi potentiaalia.”.

Kilpailuun osallistui liki 12 000 kuvaa

Vuoden Luontokuva 2022 ‐kilpailu keräsi kaikkiaan 11 970 kuvaa 785 eri kuvaajalta. Kaikkien osallistuneiden keskuudesta kilpailun tuomaristo valitsi semifinalisteiksi 1377 kuvaa 457 kuvaajalta. Niistä finalistikuvien joukkoon palkintosijoista kisaamaan selvisi 439 kuvaa 217 kuvaajalta.

Tuomaristo pisteytti finalistikuvat, ja jokaisesta sarjasta pääsi loppukilpailuun 10 parasta, yhteensä kaikkiaan 90 kuvaa. Nämä kuvat tuomaristo pisteytti vielä uudelleen saadakseen ne paremmuusjärjestykseen.

Vuoden Luontokuva ‐kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu noin 2600 luonnonvalokuvauksen harrastajaa ja ammattilaista.

Kuvat esillä Haltiassa 8.1.2023 saakka

Vuoden Luontokuvat 2022 -näyttelykokonaisuus on esillä Suomen luontokeskus Haltian Galleriassa 08.01.2023 saakka. Sisäänpääsy 13/8 €, Museokortilla ja alle 7-vuotiaat maksutta. Haltia on avoinna ti-su klo 10-17.

Vuoden Luontokuvat 2022 -kokonaisuuteen kuuluu myös Suomen Luonnonvalokuvaajien pop-up-näyttelyt vaihtuvien näyttelyiden tiloissa Haltiassa. Valogalleriassa on esillä Mia Surakan ja Erkko Badermanin lintuvalokuvia 27.11.2022 saakka ja Ravintolan Haltian Boassu-kabinetissa Ursula Kuulan valokuvia 8.1.2023 saakka.