Vaasassa selvitetään ahventen kutukäyttäytymistä merkintätutkimuksella – kalastajia pyydetään palauttamaan löytämänsä merkit

Akustinen merkki laitetaan pienen leikkaushaavan kautta kalan vatsaonteloon ja haava tikataan umpeen. Merkki jää kalan sisään sen eliniäksi. Ennen merkin asentamista ahven nukutetaan, jotta sille ei aiheutuisi tarpeettomasti kipua.

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Lari Veneranta/Luke.

Vaasan edustan merialueella Eteläinen Kaupunginselkä on koko Pohjanlahden rannikkoalueen tärkeimpiä kutupaikkoja ahvenelle. Ahvensaaliit ovat kuitenkin heikentyneet huomattavasti viime vuosien aikana ja alue on ollut monena keväänä kutuaikaan kokonaan rauhoitettu kalastukselta. Tänä keväänä Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää kalojen merkintätutkimuksella alueen ahventen käyttäytymistä.

Akustinen merkintä ja T-ankkurimerkintä tehdään Vaasan kaupungin edustalla Kutterisatamassa, ja kalat on pyydetty rysällä Eteläisen Kaupunginselän alueelta. Merkinnät aloitettiin 19.5. ja lopetetaan, kun merkintämäärä saadaan täyteen.

Akustisilla merkeillä merkitään 40 kutenutta ja yli 25-senttisitä ahventa. Lisäksi ulkoinen T-ankkurimerkintä tehdään kaikenkokoisille, pienimmillään noin 16-senttisille ahvenille. Yhteensä T-ankkurimerkki laitetaan noin 500 ahveneen.

Merkkien seuraamiseen käytettäviä vastaanottimia on sijoitettu saaristoon noin 20 x 20 kilometrin kokoiselle alueelle Sundomin saaristoalueelta Raippaluodon sillan pohjoispuolelle Alskatiin saakka. Yhteensä vastaanottimia merialueella on 42 kappaletta.

”Akustiset vastaanottimet on asennettu veteen pohjalle siten, että niissä ei ole pinnan yläpuolista merkkiä. Jos tällaisen laitteen onnistuu jotenkin löytämään, sen voi laskea alkuperäiselle paikalle mereen, mutta olisi hyvä, jos nostosta ilmoitettaisiin myös minulle (puh. 029532 2703, sähköposti: lari.veneranta@luke.fi). Se helpottaa laitteiden nostamista aikanaan”, Veneranta toivoo.

Vuoden seurannasta arvokasta tietoa ahventen liikkeistä ja oleskelupaikoista

Luken tutkija Lari Venerannan mukaan akustisella merkinnällä saatavien ahventen liikkumistietojen perusteella voidaan mm. arvioida, missä kalat oleilevat eri vuodenaikoina.

”Jos merkintä ja seuranta onnistuvat hyvin, saadaan tieto, milloin merkityt ahvenet jättävät kutualueen ja levittäytyvät ympäröivään saaristoon vai pysyttelevätkö ne jatkuvasti samalla alueella”, Veneranta sanoo.

Vuoden mittaisen seuranannan aikana kertyy tietoa myös ahventen palaamisesta kutualueen tuntumaan. Merkinnän ohella kerätään myös rysä-, verkko- ja vapapyynnistä saatuja saalisnäytteitä, joiden perusteella voidaan arvioida alueen ahvenkannan ikä- ja kokojakaumaa sekä kalastuspaineen vaikutusta niihin.

”Pelkästään tutkimusnäkökulmasta akustinen merkintä avaa kokonaan uusia mahdollisuuksia kalojen liikkeiden seurantaan. Ahventen syönnösalueesta kertyvät tiedot voidaan yhdistää lisääntymisalueiden kartoitustietoon ja näin arvioida yksittäisten lisääntymisalueiden merkitystä kalastettaville kalakannoille”, Veneranta toteaa.

Tietoa voidaan suoraan hyödyntää kalastuksen säätelyssä

Tietoa voidaan Venerannan mukaan suoraan hyödyntää myös kalastuksen säätelyssä. ”Ahventen liikkeistä kertyvän aineiston perusteella voidaan arvioida, missä ja milloin kalat ovat pyydettävissä”, hän kertoo.

”Tällöin myös nykyisen rauhoitusalueen ja -ajankohdan hyödyllisyys pystytään arvioimaan. Samaan aikaan toteutettava merkintä perinteisillä ulkoisilla kalamerkeillä, T-ankkurimerkeillä mahdollistaa merkintämenetelmien vertailun ja käyttökelpoisuuden arvioinnin”, Veneranta lisää.

Tutkijat kaipaavat kalastajien apua

Jotta tutkimus onnistuisi mahdollisimman hyvin, tutkijat toivovat kalastajien palauttavan ahvenista löytämänsä merkit. Akustinen merkki on musta muovikapseli, joka on kooltaan noin 9×27 mm. Se laitetaan pienen leikkaushaavan kautta kalan vatsaonteloon ja haava tikataan umpeen. Merkki jää kalan sisään sen eliniäksi.

”Aiemmissa merkinnöissä on todettu, että kalaan tehty leikkaushaava umpeutuu noin 2-3 viikon aikana, tikit irtoavat ja merkintä ei lopulta ole nähtävissä kalaa päältäpäin tarkastelemalla. Ennen merkin asentamista ahven nukutetaan, jotta sen käsittely on helpompaa ja kalalle ei aiheutettaisi välttämätöntä enempää kipua”, Veneranta sanoo.

”Jos tällainen merkki tulee ahventa peratessa vastaan, niin vuoden 2025 aikana sen palautuksesta maksetaan 50 euron palkkio. Takaisin saadut merkit voidaan laittaa vielä uuteen kalaan.”

Akustisesta merkistä voi ilmoittaa suoraan Lari Venerannalle, puh. 0295 327 203, sähköposti: lari.veneranta@luke.fi.

Akustinen kalamerkki on musta kapseli, joka on kooltaan noin 9×27 mm. Sen palauttamisesta maksetaan vuoden 2025 loppuun asti 50 euron palkkio.

T-ankkurimerkki on kiinnitetty ahvenen selkäevän juureen erityisellä merkintätyökalulla. Ulkoisessa merkissä on itsessään palautusosoite, ja merkin tai merkin tiedot voi lähettää postimaksutta osoitteeseen: Luonnonvarakeskus (Luke), Merki 5005751, 00003 VASTAUSLÄHETYS tai sähköisesti lomakkeella. Merkin tiedoista ja pyyntiajasta maksetaan viiden euron palkkio.

T-ankkurimerkillä merkitty ahven.

Tutkimus kattaa aikajakson kudusta kutuun

Akustisessa merkissä on paristo, ja sen toiminta-aika on hieman alle vuosi. ”Vastaanottimet on tarkoitus nostaa vedestä toukokuussa 2026, jolloin seurannalla saadaan katettua aikajakso kudusta seuraavaan kutuun. Jos laitteet toimivat kuten pitää, vasta tällöin pääsee käsittelemään aineistoa”, Veneranta mainitsee.

”Ulkoisella T-ankkurimerkillä merkityistä kaloista palautuksia voi tulla useamman vuoden jaksolla. Aiemmissa ahvenmerkinnöissä palautukset ovat kuitenkin painottuneet merkintävuoteen”, hän lisää.