Ilmoita roskahavaintosi Syken uuteen Rosgis-verkkopalveluun ja auta laittamaan roskien reitit tukkoon

Rosgis-verkkopalveluun ilmoitetut roskahavainnot auttavat tutkijoita selvittämään jätteiden alkuperän ja tukkimaan roskien reitit luontoon. Kuva: Adobe Stock ja Syke.

Oletko ulkoillessasi huomannut erityisen roskaisia paikkoja, muovipellettejä tai hylättyjä kalanpyydyksiä? Nyt voit ilmoittaa havaintosi ja samalla auttaa tutkijoita selvittämään roskaantumisen lähteitä ja vaikutuksia ympäristöön. Rosgis on Suomen ympäristökeskuksen kaikille avoin uusi verkkopalvelu, jolla kuka tahansa voi raportoida ympäristön roskaantumisesta.

Jokainen havainto tuo arvokasta tietoa tutkijoille roskaantumisen laajuudesta ja luonteesta eri puolilla Suomea. Tietoa tarvitaan, jotta roskien päätymiseen luontoon voidaan puuttua mahdollisimman vaikuttavasti. Roskahavaintojen avulla kiertotaloutta edistäviä toimia voidaan kohdistaa roskaantumisesta eniten kärsiville alueille ja niihin toimintoihin, joista suurin osa roskaantumisesta on peräisin.

”Yksittäiset havainnot voivat tuntua pieniltä, mutta yhdessä ne muodostavat kattavan kokonaiskuvan, jota tutkijat yksin eivät pystyisi kokoamaan. Kansalaisten apu on meille korvaamattoman tärkeää”, kertoo Syken tutkija Anna-Riina Mustonen.

Rosgis-palvelussa voi ilmoittaa muun muassa:
• ranta-alueille ajautuneita muovipellettejä,
• kalastusroskaa,
• roskiin takertuneita eläimiä,
• pieniä rantaroskia ja
• erityisen roskaisia alueita sekä vedenalaisia kaatopaikkoja.

Palvelu toimii viidellä kielellä: suomi, ruotsi, englanti, viro ja latvia. Havainnot ilmoitetaan osoitteessa rosgis.syke.fi.

Rosgis-verkkopalvelua käytetään jo kentällä

Kesän 2025 aikana Kukkianjärven alueella Pälkäneellä ja Hämeenlinnassa kerätään Rosgis-palvelun avulla tietoa lasikuituveneiden hylyistä. Syksyllä ilmoitetut hylyt poistetaan yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Suomen ympäristökeskus kerää Rosgisin kautta tietoa muovien aiheuttamista haitoista eläimille. Kansalaisten havainnot auttavat selvittämään ongelman laajuutta ja vakavuutta. Yhteistyötä tehdään mm. Ruokaviraston, Helsingin yliopiston, Suomen eläinsuojelu ry:n, Korkeasaaren ja lintuhoitoloiden kanssa.

Opastusta Rosgiksen käyttöön Helsinki-päivässä 12.6.

Rosgis-verkkopalvelua esitellään Helsinki-päivän tapahtumassa torstaina 12.6. klo 14 alkaen Vanhankaupunginlahdella – tervetuloa tutustumaan!