Suomen esteettömät kalapaikat: Kuhmon Iso Lentuankoskessa on runsaasti kalastettavaa vettä

Kala kiinni Iso Lentuankosken keskimmäisellä laiturilla.

Teksti ja kuvat: Jere Huovinen @fishingboywithwheelchair

Suomen esteettömät kalapaikat -sarjassa esitellään esteettömiä kalapaikkoja 15-vuotiaan, pyörätuolilla liikkuvan perhokalastajan @fishingboywithwheelchair näkökulmasta katsottuna. Juttusarjan tarkoituksena on tuoda kalastajien tietoisuuteen maassamme sijaitsevia, kaikille kalastajaryhmille soveltuvia kalapaikkoja sekä virtaavissa että seisovissa vesissä. Ensimmäisessä osassa tutustutaan yhteen Kuhmon tunnetuimpaan kalapaikkaan, Iso Lentuankoskeen.

Suomen metsäisimmässä kaupungissa, Kuhmossa, on paljon muutakin kuin metsää. Kuhmon lähialueen vesistöt tarjoavat mielenkiintoisia kalapaikkoja jokaiseen makuun. Alueelta löytyy kalapaikkoja erämaan rauhaa kaipaaville kalastajille, mutta myös kalapaikkoja henkilöille, joiden rajoittunut liikuntakyky hankaloittaa vaikeissa maastoissa kulkemista. Näille paikoille pääsy on helppoa ja vaivatonta.

Iso Lentuankoskella pääsy on helppoa

Lentuanjärvestä alkunsa saava voimakasvirtainen Iso Lentuankoski virtaa 300 metrin matkalla ja pudotuskorkeutta jyrkässä koskessa on noin 3,3 metriä. Koskelle pääsy on tehty kaikille kalastajille helpoksi, sillä Iso Lentuankoskelle johtaa helposti kuljettava ja leveä tie.
Se saa alkunsa Iso Lentuankosken yläpuolelta Lentuajärven luusuan itärannalta. Reitillä on selkeät opasteet. Kosken alaosalla on laavu tulipaikkoineen, mutta sinne ei pyörätuolilla pääse.

Iso Lentuankoskelle johtaa helppokulkuinen soritettu tie.

Kosken rannalle saavuttaessa soritettu tie muuttuu puiseksi sillaksi, joka johtaa Iso Lentuankosken pienemmän uoman yli. Pikku-uoma on tarkoitettu turvapaikaksi kalojen poikasille, eikä siinä saa kalastaa.

Sillan toisella puolella, kosken reunaa pitkin kulkevalla kivipenkereellä, jota myös ”möljäksi” kutsutaan, sijaitsee puinen laiturirakennelma. Siinä on kolme erillistä kalastus-/maisemalevennystä. Niiltä kaikilta voi kalastaa tai muuten vain nauttia maisemista.

Lankuista rakennettu laituritasanne on leveä, ja siinä liikkuminen pyörätuolilla on helppoa. Laiturin sivuilla on metalliset kaiteet ja laiturin reunoilla kulkee sivukorokkeet, jotka estävät pyörätuolin renkaan putoamisen laiturilta.

Iso Lentuankosken sivu-uoman ylittävä silta.

Ylimmäisellä laiturilla on hyvin tilaa

Iso Lentuankosken niska on noin 50 metriä leveä. Kosken niskalla sijaitsevalta levennykseltä pystyy perhokalastusvälinein kalastamaan tehokkaasti niska-alueen keskiosan, ja pitkällä heitolla yltää myös vastarannan ottipaikoille. Laiturin ympärillä on hyvin tilaa perhokalastuksessa käytettävälle takaheitolle ja virvelillä laiturilta pystyy kalastamaan koko niska-alueen.

Kirjoittaja Iso Lentuankosken niskalla heinäkuisessa yössä vuonna 2022.

Keskimmäinen laiturisillan läheisyydessä

Keskimmäinen laiturilevennys sijaitsee sivu-uoman ylitse kulkevan sillan välittömässä läheisyydessä. Levennykseltä pystyy kalastamaan kosken niskan alapuolisen virta-alueen. Laiturin puoleinen ranta on voimakasvirtainen, mutta rannan läheisyydessä on useita kalaisia kiventaustoja ja virran pyörteitä.

Yöllä kalat tulevat syönnökselle lähelle rantaa. Laiturin takana sijaitseva silta hankaloittaa hieman heittämistä, mutta jos mahdollista, kannattaa perhoja yrittää tarjota myös vastarannan tuntumassa sijaitsevan matalikon edustalle.

Öisin kalat tulevat ruokailemaan keskimmäisen laiturisyvennyksen eteen.

Alimmainen laituri vaikeammassa paikassa

Alimmainen laituri sijaitsee paikassa, jossa virta kapenee ja muuttuu kiivaaksi, kuohuvaksi koskeksi. Paikka on vaikeasti kalastettava ja perho kalastaa voimakkaan virtauksen vuoksi vain hetken.

Perhoon tarttuneen kalan saaminen laiturille on vaikeaa, mutta pitkävartisella haavilla se on mahdollista. Myös tällä laiturilla on mahdollisuus käyttää takaheittoa perhokalastuksessa ja siltä pystyy kalastamaan myös vastarannan ottipaikat.

Alimmaisen laiturin kohdalla joki kapenee ja virtaama kiihtyy.

Kosken keski- ja alaosa

Alimmaisen laiturilevennyksen jälkeen möljän päällä kulkee neljän lankun levyinen pitkospuu, joka johtaa kosken keskiosan sillalle ja kosken alaosaan. Pitkospuissa ei ole lainkaan sivukorokkeita ja esimerkiksi maastopyörätuolille pitkospuut ovat liian kapeat.

Kahdella lisälankulla ja reunakorokkeilla pitkospuut olisivat turvallisemmat, ja niitä pitkin pyörätuolia käyttävän kalastajan olisi mahdollista päästä kalastamaan myös kosken alaosa.

Iso Lentuankosken keski- ja alaosalle johtavat pitkospuut ovat liian kapeat ja ilman reunakorotuksia liian vaaralliset pyörätuolia käyttäville kalastajille.

Omat kokemukset

Heinäkuun toisella viikolla vuonna 2022 saavuimme opaskartan avulla Lentuanjärven luusuaan. Kalastusvälineiden kuntoon laittamisen jälkeen suuntasimme opasteiden avulla kohti Iso Lentuankoskea. Matka sinne taittui soraistettua tietä pitkin maastopyörätuolilla helposti. Sivu-uoman ylittämisen jälkeen edessämme avautui voimakasvirtainen koski, joka vaikutti erittäin haastavalta kalapaikalta.

Koskella oli jo neljä kalastajaa, mutta keskimmäinen laiturilevennys oli vapaana. Aloitin kalastuksen nymfillä, ja heti toisella uitolla perhoon nappasi kala. Noin 35 sentin pituisen harjuksen jälkeen sain heti perään toisen samanlaisen kalan. Kalat iskivät perhoon aivan laiturin edestä, noin metrin päästä rannasta.

Mahdollisuuksia paikanvaihtoon ei ollut, koska sekä ylin että alimmainen laituritasanne olivat varattuja. Yritimme lähteä katsomaan kosken alaosaa, mutta sinne johtavat pitkospuut olivat liian kapeat ja vaaralliset maastopyörätuolille. Päätimme jäädä laituriosuudelle juttelemaan muiden kalastajien kanssa.

Puolen yön aikaan muut kalastajat lopettivat kalastuksen tai lähtivät kosken alaosalle. Iso Lentuankosken niska oli vapaa ja suuntasimme ylimmälle laiturilevennykselle. Kainuun yöllinen viileys alkoi hiipiä kosken ylle ja ilman lämpötila laski nopeasti.

Yhtäkkiä koskessa alkoi vesiperhosten massakuoriutuminen. Perhosia oli joka paikassa, ja samalla kalat aktivoituituivat. Vietimme kosken niskalla ikimuistettavan kalastussession pupajahdissa olevien harjusten ja taimenten parissa. Reissua varten sidotuista perhoista foamiset pintapupat toimivat erinomaisesti.

Yön kruunasi noin 60 sentin pituinen rasvaevällinen taimen, joka otti pintaa pitkin viistätetyn pupan hienolla loikalla. Kävimme Iso Lentuankoskella vielä kahtena seuraavanakin iltana, mutta ensimmäisen yön kaltaisia massakuoriutumisia siellä ei enää ollut.

Foamista valmistettu pintapupa kelpasi Iso Lentuankosken kaloille.

Yhteenveto

Iso Lentuankoski on hieno paikka. Ensisilmäyksellä koski vaikuttaa voimakkaasti virtaavalta ränniltä, mutta kun käyttää aikaa paikkaan tutustumiseen, niin koski tarjoaa runsaasti kalastettavaa vettä. Kulku parkkipaikalta koskelle on helppoa, ja tietä pitkin pääsee liikkumaan millä tahansa apuvälineellä.

Puinen laituri siltoineen soveltuu erinomaisesti apuvälineitä käyttäville henkilöille. Laiturirakenteen kaiteet ja reunakorokkeet takaavat turvallisen liikkumisen ja olemisen laiturilla. Kalastus laiturilevennyksiltä onnistuu kohtalaisesti, sillä metalliset kaiteet ovat istualtaan kalastamiseen liian korkeat. Kahdelta ylimmältä laiturilevennykseltä on hyvä mahdollisuus saada kaloja, ja niiden ylös saakka saamiseen laiturilta tarvitaan riittävän pitkävartinen haavi.

Iso Lentuankosken keski- ja alaosalle johtavat pitkospuut ovat liian kapeat, ja niistä puuttuvat reunakorokkeet. Harmittamaan jäi myös, ettei kosken alaosalla sijaitsevalle nuotiopaikalle päässyt. Jos laiturialueella on runsaasti kalastajia, ovat kalastuspaikat rajalliset pyörätuolia (apuvälineitä) käyttävälle kalastajalle.

Kokonaisarvosana Iso Lentuankoskelle on 3/5.

Iso Lentuankosken niskalta saatu taimen hetkeä ennen sen vapautusta.