Simpelejärvellä on vapakalastajalle runsaasti tarjottavaa

Simpelejärven ainoa satama sijaitsee Parikkalassa.

Simpelejärvellä on vapakalastajalle paljon tarjottavaa. Hyviä kalapaikkoja on paljon ja veneen saa laskettua vesille monesta eri paikasta. Saalisvarmuus on vahvojen kuha-, hauki- ja ahvenkantojen ansiosta hyvä ja mökkitarjontaa löytyy ympäri järveä.

Hiitolanjoen vesistöalueen keskusjärvi, Simpelejärvi sijaitsee Etelä-Karjalassa pääosin Parikkalan kunnan alueella, mutta hieman myös Rautjärven ja Venäjän puolella. Järvi on jaottunut useampaan osa-alueeseen kapeiden salmien kautta ja pinta-alaa sillä on reilut yhdeksänkymmentä neliökilometriä.

Järven eri osien kuormitus vaihtelee, mikä näkyy myös järven eri selkien ekologisessa tilassa. Kalaa järvessä on paljon, ja nykyään luontaisesti lisääntyvä kuha on noussut viime vuosina sen halutuimmaksi saaliiksi.

Kuhan lisäksi järvi tarjoaa ison ahvenen ja hauen kalastajalle erinomaisia paikkoja. Järveen on istutettu myös aikojen saatossa taimenta, järvilohta ja jopa kirjolohia, myös täplärapukanta on järvessä hyvä.

Hauki on Simpelejärvellä yleinen saalis.

Siikalahti on maankuulu lintualue

Simpelejärven vedet laskevat Rautjärven kunnan puolella olevaan Kivijärveen ja sieltä edelleen Hiitolanjoen kautta Laatokkaan. Sen pintaa on laskettu aikojen saatossa neljä kertaa.

Vedenlaskun seurauksena järvestä on kuroutunut myös maankuulu lintuvesialue Siikalahti, josta on bongattu peräti 250 eri lintulajia. Järven etelä- ja pohjoisosia erottaa Särkisalmi, joka on yksi Parikkalan seudun esihistoriallisista asuinpaikoista.

Veneet vesille vaivattomasti

Simpelejärvellä on hyvä luiskaverkosto veneenlaskua varten. Rakennettuja veneenlaskuluiskia järvellä on Parikkalan sataman lisäksi Kirjalavassa, Särkisalmella, Haapalahdella, Joukkionsalmessa, Rekiluodonniemellä ja Peruspohjanlahdella. Uistelemaan menijän, jolla on veneessä kiinni kiinteä targakaari, ei kuitenkaan kannata venettä laskea Haapalahdenluiskalta, sillä sieltä lähdettäessä pitää ajaa tierummun läpi.

Järven ainoa satama sijaitsee Parikkalassa, josta veneilijälle löytyy septitankin tyhjennyspiste ja kalastajalle jäähileasema, sekä myös vessa. Parikkalan satamasta ruoka- ja rautakauppaan sekä baariin on kivenheiton matka, joten peruspalvelut ovat lähellä saatavissa.

Simpelejärvellä sijaitsee myös hotelli Laatokan portti, jonka yhteydessä on myös kalamyymälä Kultainen kala. Erilaista mökkimajoitusta alueella on paljon. Siihen voi tutustua muun muassa www.visitparikkala.fi -sivuilla. Yleisiä laavuja järveltä löytyy kaksi, Tinkosaaresta ja Mustasaaresta.

Haapalahden veneluiskalta ei kannata laskea targakaarellista venettä, koska ajoreitillä on korkeutta rajoittavia rakenteita.

Kalastamaan haukea, ahventa ja kuhaa

Simpelejärvessä on hyvä hauki-, ahven- ja kuhakanta. Hyviä kalapaikkoja järvellä on paljon, joten kalastaminenkin onnistuu monella tapaa. Simpelejärvi ei poikkea juurikaan muista vesistöistä, joten pilkkijän kannattaa hakea ottipaikkoja pattien ja karikoiden kupeista.

Kurhonselällä hiekkapakan ja selkäluodon jyrkät rinteet kannattaa kalastaa tarkasti, sillä iso ahven on välillä yllättävänkin syvällä. Samoista vesistä voi tavoittaa myös siikoja siimanpäähän. Parikkalan puolella Akankiven ja Kuikkaluodon ympäristö on myös tunnettua ahvenaluetta, jota pilkkijän ei kannata unohtaa.

Alueeseen kannattaa kuitenkin tutustua etukäteen, sillä järven salmissa ja kapeikoissa on myös virtoja. Järven suurimpia saaria ovat Petäjä, Pitkä ja Tarvassaari. Saaret ja niemet jakavat järven neljään altaaseen.

Kuha on halutuin saaliskala.

Punalihainenkin voi yllättää

Avovesiaikana hyviä kuhan uistelualueita ovat mm. Kurhon-, Muukkosen- ja Kirkkoselkä. Kun uistelureissu kohdistuu Kurhonselän syvännealueisiin, takilassa pidettävä täkyraksi voi yllättää punalihaisella, sillä järveen on istutettu aikojensaatossa myös taimenia ja järvilohia, joista suurimmat saaliiksi saadut ovat olleet usean kilon painoisia.

Kuhaa kalastettaessa ei kannata unohtaa myöskään Kirkkoselkää, jossa muun muassa Siikasaarien jyrkät penkat kannattaa kalastaa tarkkaan. Kun tulee järvelle ensimmäistä kertaa, kannattaa seurata missä kokeneemmat kalastavat. Näin saa tärkeää tietoa eri alueiden ottipaikoista.

Simpelejärvellä toimivat uistelussa hyvin muun muassa nämä vaaput.

Akankivien nimen tausta

Simpelejärvi ja sen ympäristö on ollut asutettuna kauan, siitä todisteena ovat kivikautiset asuinpaikat, joita on löydetty ympäri järveä. Järvellä olevat Akankivet ovat saaneet nimensä tarinan mukaan siitä, kun Melkoniemestä lähti ukko kaupoille akan kanssa. Akka oli luonteeltaan, sitä narisevampaa sorttia, eikä kauppapäivä ollut poikkeus.

Matkalla kaupoille kävi kuitenkin niin, että akkaa rupesi kusettamaan, joten ukko heitti akan tarpeilleen rantaan. Akka kun poistui veneestä, ukko tajusi tilaisuutensa tulleen ja jätti akan kiville. Kokonaan ukko ei kuitenkaan akkaansa hylännyt, sillä tarinan mukaan kauppareissun päätteeksi oli ukon vene taas kivillä nähty.

Kuha on tarttunut uistelijan vieheeseen.

Luvat kuntoon

Simpelejärvellä toimii yhtenäislupa-alue, jolle voi lunastaa joko vuorokauden (15 €), viikon (30 €) tai kalenterivuoden luvan (60 €). Luvassa ei ole vaparajoitusta ja lupia myy paikallisesti Urheilu Jussi ja Simpeleen Urheilu. Luvan voi lunastaa myös E-K kalatalouskeskuksen verkkokaupasta.

Teksti ja kuvat: Janne Tarkiainen

Parikkalan satamasta löytyy wc-tilat.