Kristianin suurharjus tärppäsi ensimmäisellä Kaldoaivin vaelluksella – komea 1,5 kilon purje-evä vaati silti sitkeää yrittämistä

Kristian Rieppo sai 1,5-kiloisen ennätysharjuksensa erämaajärveltä Kaldoaivissa, kun ilta oli jo kääntymässä yöksi.

Kristian Rieppo oli ensimmäistä kertaa kuluvan syyskuun alkupuolella kalastusvaelluksella Kaldoaivin erämaa-alueella. ”Veljelläni on jo pitkään ollut haave, että siitä tulisi jokavuotinen kalastuskohteemme, ja tavoitteena meillä oli saada vähintään kiloinen harjus”, 28-vuotias tamperelainen kalamies kertoo.

Veljeskaksikko oli valinnut Kaldoaivin suuresta erämaasta vaellus- ja kalastuskohteekseen Sevettijärven tienoot. Siellä tavoite myös täyttyi komeasti, sillä Kristian pääsi väsyttelemään peräti 1,5 kilon ennätysharjuksensa, jonka hän ilmoitti Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ylläpitämään suurkalarekisteriin.

”Kalastimme järviä, joista useat olivat niin matalia, että heittelimme niillä UL-välineillä esimerkiksi Lotto-lippaa. Kuitenkin järvellä, josta tämä suurharjus tuli, oli niin syvät rannat, että siellä pystyi kalastamaan myös perholla”, hän selvittää.

Tavoitteena ollut kilon raja meni siis rikki. Lisäksi reissun aikana veljesten saaliiksi tuli myös pari noin 900-gramman harjusta ja tietysti lukusia pienempiä ruokakaloiksi päätyneitä yksilöitä. ”Isoimmat kalat päästän aina takaisin, ja nytkin tuli niin kiire tämän suuren harjuksen vapauttamisessa, että sen pituuden mittaaminen unohtui”, Kristian sanoo.

Sitkeä yrittäminen palkittiin

Vaikka suurharjus tulikin siis heti ensimmäisellä Kaldoaivin käynnillä, kovaa työtä ja sikeyttä sen saaminen silti vaati. Annetaan Kristianin itsensä kertoa, miten kaikki kävi:

”Olimme vaeltaneet sinä päivänä pitkään tälle järvelle, eikä leiripaikkaa meinannut ensin millään löytyä. Aloin siinä leiritouhujen lomassa kokeilla pienen valkoisen pintaperhon heittämistä, kun näin kalojen liikettä järvellä. Sitten alkoi sataa, pimenikin yhä enemmän. Heittelin silti pari tuntia, mutta ei kala vain ottanut.”

”Aloin jo lopetella, mutta sitten sade loppui ja tuuli tyyntyi. Kun näin taas pintakäynnin, päätin vielä kokeilla. Sainkin heitettyä perhon kohtaan, jossa kala oli ollut, ja tärppi tuli. Tunsin heti, että nyt on kunnon kala kyseessä ja huusin veljeäni tuomaan haavin.”

”Hän ei ensin uskonut minua, mutta tajuttuaan tilanteen sai veli haavin nopeasti esille. Lopullisesti kuitenkin tajusimme, kuinka suuresta kalasta oli kyse, kun se oli varovaisen, noin varttitunnin kestäneen väsytyksen jälkeen saatu haaviin ja punnittua 1,5 kilon painoiseksi”, tyytyväinen kalamies kertoo.

Suuri hauki tavoitteena

Kristian kertoo kalastaneensa jo yli 20 vuotta, siis alle kouluikäisestä asti. Vapavälinein hän ei kuitenkaan ole ennen tätä isoa harjusta onnistunut saamaan suurkalarajaan yltäneitä kaloja. ”Kun tein nyt saalisilmoitusta, huomasin, että mökkijärven kolmen kilon tuulaslahnoilla olisi suurkalastajan ansiomerkki jo aiemmin irronnut”, hän mainitsee.

Hänen haukiennätyksensä on tällä hetkellä noin 5,5 kiloa. Sitä hän on vakaissa aikeissa pistää paremmaksi. ”Olen hankkinut sitä varten kelluntarenkaan ja suuntaan kalaan jonnekin Tampereen lähivesille suurhaukea pyytämään. Pitäisi vain löytää paikka, joka ei ole kovan kalastuspaineen rasittama”, Kristian miettii.

Kristian Riepon 1,5 kilon suurharjus

Pyyntipäivä ja -aika: 12.9.2019 klo 22.30
Pyyntipaikka: Kaldoaivin erämaa, Sevettijärven alue
Viehe: Full Mill Midge Caenis -tyylinen pieni valkoinen pintaperho
Vapa: Keeperin 5-6 luokan perhovapa
Kela: Greys GTS 500 -perhokela
Siima: Vision Brownie 195 -perhosiima, jossa Airflon kartioitu kelluva valmisperuke

Lisätietoja suurkalarekisteristä ja suurkaloista

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Kristian Riepon arkisto

Varttitunnin varovaisen väsytyksen jälkeen 1,5-kiloinen saatiin haaviin.