Haukikellunta 2017 saavutti suuren suosion! Kisa-alueena koko maa

Voittajajoukkue East Coast Anglers aloittamassa koitoksen.

Koolla on väliä -hanke järjesti lokakuun puolivälissä vastuullisen kelluntarenkaista käydyn hauen perhokalastuskilpailun. Kisa-alueena oli tällä kertaa koko Suomi. Kalat ilmoitettiin tulospalveluun valokuvien kera.

Tiettävästi kisa oli ensimmäinen laatuaan ainakin Suomessa, mutta osallistujia kertyi heti jonoksi asti. Kilpailuun osallistui 36 kaksihenkistä joukkuetta eri puolilta Suomea, ja mukana oli todellisia hauen perhokalastuksen mestareita aina muutamaa grand old mania myöden!

Osallistujakaartin nimekkyys näkyi myös pituusveikkauskilpailussa, jossa arvuuteltiin voittajajoukkueen tulosta eli kolmen suurimman hauen yhteismittaa. Monet arvelivat voittotuloksen asettuvan reilusti yli kolmen metrin.

Vastuullisuus edellä

Sallittuja välineitä olivat ainoastaan ns. perinteiset perhokalastusvälineet eli perhokela, perhosiima sekä perhovapa. Käytettävissä perhoissa tuli lisäksi olla ainoastaan yksi väkäsetön koukku – joidenkin suosimia ns. trailerikoukkuja ei siis saanut käyttää.

Saadut kalat valokuvattiin ohjeiden mukaisesti kilpailijoille toimitetun mittalaudan päällä ennen vapautusta. Näin tuomaristo pystyi varmistamaan ilmoitettujen kalojen pituuden. Kalat tuli mitata rannassa tai rantakaislikossa, millä pyrittiin välttämään yritykset mitata ja kuvata isompaa haukea kelluntarenkaassa.

Kilpailuaikaa oli reilusti, sillä lähtölaukaus kajahti jo kello kahdeksan aamulla ja kaloja sai ilmoittaa kello 18 saakka. Koko kisa-aikaa ei ollut pakko vesillä olla, mutta aika moni joukkue kelluskeli koko pitkän kisapäivän. Pitkä kisa-aika mahdollisti kohtuullisen kalastusajan myös pohjoisemmilla alueilla, joilla päivä oli jo selkeästi lyhyempi.

Virtuaalisuus osa vastuullisuutta

Kalastuskilpailuformaattina tällainen niin sanottu virtuaalikisa on vastuullinen myös siinä mielessä, ettei millekään yksittäiselle alueelle kerry kilpailun vuoksi normaalia enempää kalastuspainetta.

Osallistujat kalastavat omia kotivesiään tai muuten tuttuja paikkoja sen sijaan, että koko osallistujakaarti piiskaisi yhtä järveä intensiivisesti koko kilpailun ajan.

Kilpailijoille toimitettiin virallisten mittalautojen ohella tunnistuslaput, joihin heidän piti lisäksi kirjoittaa juuri ennen kilpailun alkamista ilmoitettu numero. Näin pystyttiin minimoimaan mahdolliset vilppiyritykset.

Mittalautakuvassa tuli näkyä sekä kala kokonaisuudessaan että kilpailijoille lähetetty kisakortti joukkuenumeroineen.

Kahdeksan yli metrin haukea

Maagisen metrin mitan ylittäviä haukia saatiin kilpailussa kahdeksan kappaletta. Niistä suurin oli voittajajoukkueen huima 115 cm pituinen yksilö. Voittajajoukkue East Coast Anglersin Jari Valtosen ja Sami Oinon yhteistulos oli 306 cm, mikä on melkoisen kunnioitettava saavutus yhden päivän aikana! Voittajat saivat palkinnoiksi Visionin lahjoittamat Big Daddy TI -vavat ja lisäksi kilpailun pisimmästä hauesta Pohjolan Perhokalastaja -lehden lahjoittamat lehden vuosikerrat.

Myös toiseksi tullut joukkue pääsi varsin lähelle kolmen metrin rajaa, jääden kuitenkin tulokseen 295 cm. Kakkossijastaan Haukimulkut eli Janne Mäkinen ja Petteri Helanne palkittiin Helsinki Spey Claven lahjoittamilla 100 euron lahjakorteilla.

Kolmannelle sijalle ylsi joukkue nimeltään Munatpataan jäseninään Ari Heikkinen ja Jukka Peltola. Heidän tuloksensa oli 276 cm, joten joukkueen nimi ei ollut enne. Palkinnoksi heille annettiin lajitelma sitojamaisteri Jari ”Tärppijapi” Kosken sitomia upeita haukiperhoja.

Kilpailun pisin hauki (115 cm) East Coast Anglersin hellässä huomassa.

Junnujakin mukana

Kilpailussa oli mukana myös kaksi juniorijoukkuetta, joiden jäsenten tuli olla syntynyt vuonna 2000 tai myöhemmin. Kisa junnutiimien välillä oli tiukka, mutta lopulta voiton vei Lahden Pyytäjien parivaljakko Eemeli Ylinen ja Nikolai Nikitin tuloksella 89 cm. Junnutiimi pokkasi sijoituksestaan Pikepointerin lahjoittaman upean palkinnon eli opastetun kalapäivän! Varmasti heille mieleinen palkinto, kun pääsevät ammattilaisten kyytiin.

Aiemmin mainitun pituusveikkauskisan voitti suvereenisti Eemil Koski, joka osallistui myös itse haukikelluntaan. Eemil onnistui arvaamaan voittotuloksen sentilleen oikein ja sai tästä palkinnoksi Fat Gentleman Luresin valmistaman upean jerkin.

Kisassa oli myös yllätyspalkinto hauskimman saalis- eli ns. pönökuvan ottaneelle joukkueelle. Tuomaristolla oli helppo työ tuomita voittajiksi Heppatytöt eli Viljami Huhtala ja Sami Passoja. He saivat palkinnoksi himoitut Koolla on väliä -hankkeen pitkät kalsarit.

Pöhinää sosiaalisessa mediassa

Kisan ympärillä oli sosiaalisessa mediassa runsaasti ns. pöhinää ennen kaikkea tietysti kisapäivänä. Kilpailijat ja tuomaristo latasivat mm. videoita kisatunnelmista. Lisäksi liveseurannan kautta kisasta kiinnostuneet pääsivät jännittämään lopputuloksia.

Myös kisan jälkeen somessa jatkettiin porinaa kilpailuun liittyen, ja ensi vuoden kisaa varten saatiinkin hyviä kehitysideoita. Sosiaalisen median liveseuranta livevideoineen ja kilpailujen ympärille luotava tunnelma ovat selkeästi nykypäivää. Tällaisen toivoisi yleistyvän koskemaan useampia kalastuskisoja. Kunhan pöly hiukan laskeutuu, päätetään ensi vuoden Haukikellunta kisan ajankohta, pysykää kuulolla!

Tulokset ja lisätiedot

Teksti: Mika Oraluoma, Kuvat: Kilpailijoiden lähettämiä kisakuvia

Jokaisesta kilpailukalasta tuli toimittaa myös poseerauskuva, jossa näkyvät kalan vasen kylki ja tunnistuskortti.