Kemin merialue tarjosi parastaan – SM-pilkin saaliit olivat huippuluokkaa

Naisten sarjan 11. sijoittuneen Eija Puumalaisen körmyahvenia SM-pilkistä. Suurempi painoi 1,06 kiloa ja pienempikin komeat 0,791 kiloa. Kuva: Petter Nissén

SM-pilkin kilpailualueen hyvistä saaliista saatiin osviittaa esipilkissä maaliskuun alussa, kun puntarille tuotiin lähes 18 kilon saalis miesten sarjassa. Juuri muuta yhteistä kuukauden päästä käytyyn varsinaiseen SM-pilkkiin ei ollutkaan.

Kemin merialueen maaliskuun alun varsin talviset olosuhteet olivat muuttuneet keväisiksi lentokeleiksi, jäällä oli erittäin hyvä kulkea ja lumi oli sulanut jäältä menoa häiritsemästä. Jäätä oli edelleen vähintään riittävästi 50-80 senttiä.

Puolen päivän aikaan sääkin alkoi suosia tapahtumaa ja aurinko lämmitti siniseltä taivaalta lähes 1100 osallistujan pilkkipäivää. Siinä mielessä SM-pilkin ajoitus osui nappiin ja saaliit pysyivät edelleen erinomaisina. Lapin Vapaa-ajankalastajien isännöimään SM-pilkkiin odotettiin yli tuhatta osallistujaa ja saavutettuun määrään oltiin tyytyväisiä.

SM-pilkin lähtötunnelmia. Kuva: Jari Vesaluoma

Kilpailijat antoivat hyvää palautetta

Kilpailijoilta saatu palaute oli positiivista monessa suhteessa. Kilpailukeskuksen sijainti Kemin kaupungin rannassa sisäsatamassa mahdollisti tapahtuman läpiviennin kaupungin puitteita hyödyntäen. Tästä oli etuja niin parkkeerausten kuin majoittumistenkin suhteen. Kilpailualue sai myös runsaasti kiitoksia kalaisuudestaan ja tasaisuudestaan, eikä se pilkkiminen Perämerellä poikennut järvihommista, vaikka moni etukäteen näin epäili.

Noin 25 neliökilometrin kilpailualueelle levittäytyneenä kilpailun osallistujat näyttivät pieniltä pisteiltä Perämeren jäälakeudella. Osa kilpailijoista valitsi kilpailupaikakseen aluetta halkoneen Selkäsaaren meren puolen ja toiset jäivät rannemmaksi. Puskaradion tietojen mukaan parhaat saaliit saatiin Ajoksen ja Selkäsaaren väliseltä alueelta.

Yli kymmenen kilon saaliiseen ylsi 21 kilpailijaa. Kilpailun suurimman saaliin 13,646 kiloa pilkki miehet 60 -sarjassa mestaruuden napannut Jorma Vilminko Rautaruukin Urheilukalastajista. Miesten sarjan parhaalla Sami Kainulaisella oli ahventa 11,802 kiloa. Kainulaisen joukkuekaverit onnistuivat myös hyvin ja neljän miehen yhteissaalis oli huimat 38,207 kiloa. Tuloksella irtosi seitsemäs miesten mestaruus Lahden Onkiteamin joukkueelle.

Naiset 60 -sarjassa Kuusamon Uistinseuraa edustanut Aila Heiskanen rikkoi myös kympin voittotuloksellaan 10,325 kiloa. Etukäteen tehdyt lupaukset mahdollisista yli kilon ahvenista saaliiden joukossa täyttyivät myös. Naisten sarjan Eija Puumalainen punnitsi erikseen suurimmaksi ahvenekseen 1,026 kiloisen körmyn.

Saaliiden keskipaino oli 3,32 kiloa ja kilpailun kokonaissaalis 3623 kiloa. Lukemat taitavat olla ennätysluokkaa osallistujamäärään suhteutettuna.

Miesten sarjan Suomen mestaruuden tuonut tapsipilkki suoraan mestarin pilkkipakista. Kuva: Sami Kainulainen

Voittajan taktiikka

Vapaa-ajan Kalastaja tavoitti haastatteluun miesten sarjan mestaruuden nyt toista kertaa voittaneen Sami Kainulaisen. Mestarikin piti kilpailua varsin onnistuneena.

”Tulokset olivat aika hyviä ja kuitenkin varsin tasaisia. Alueella oli hyvin kalaa laajasti. Mielestäni ahven ei ollut kuitenkaan mitenkään huippusyönnillä kisassa. Taktiikaksi muodostui houkutella ahvenia ensin tapsipilkillä reiän alle, pomputella pohjaa ja härnätä, ja sitten tarjota pelkkää 4,5-5,0 morria vaikeimmille kaloille samaan reikään.”

”Omatekoisen harjapilkin väri oli patinoitunut pronssi. Morreissa fluorioranssi-keltainen-fluorioranssi, pinkki-valkoinen-pinkki ja fluorikeltainen toimivat hyvin. Syöttinä käytin kärpäsentoukkaa väreissä valkoinen, keltainen ja fluorioranssi. Kisan viimeisellä tunnilla käytin myös surviaisia kärpäsentoukan lisänä. Pilkkipaikkanani oli koko kisan ajan Matinkarin ympäristö Ajoksen reunassa.”

Tulokset

Teksti: Petter Nissén

Miesten sarjan Suomen parhaat 2019: vasemmalta Mikko Rouhiainen, Sami Kainulainen ja Harri Nikula. Kuva: Jari Vesaluoma
Punnitus menossa, punnitsijoina etualalla Jorma Kaaretkoski ja toisella vaa’alla tulosvastaava Antti Tuomainen. Kuva: Jari Vesaluoma