MM-kilpaonki 2016 Bulgariassa – Unkarin joukkue onki kultaa

Suomen Arto Salmela saaliskalojensa kanssa MM-kilpaongessa Bulgarian Plovdivissa.

MM-kilpaonki järjestettiin tänä vuonna syyskuun puolivälissä Bulgarian Plovdivissa. Suomea kilpailuissa edustivat Sami Kainulainen, Samppa Ylönen, Seppo Vähäsarja, Arto Salmela ja Marko Ekroth. Kapteeneina toimivat Ville Rämä ja Timo Ylitalo. Penkkamiehenä delegaatioon kuului myös Petri Hakamäki.

Kilpailuareena oli soutustadion, joka on 2,5 kilometriä pitkä viivasuora noin 3 metriä syvä kaivettu allas. Syvyys pysyy samana koko alueella, mikä omalta osaltaan helpotti ongintaa. Kalalajeista alueella esiintyy karppia, karassiota, ruohokarppia, salakkaa, turpaa ja ns. Kiinan karppia, joka oli kuitenkin ns. kielletty kala kilpailussa.

Pääosin kelaongintaa

Onginta oli 95-prosenttisesti kelaongintaa joko kiinteä- tai slideri-versioilla. Joitakin hajakaloja saatiin myös partilla. Tuloksemme harjoituksissa vaihtelivat päiväkohtaisesti välillä 0,2-7,1 kg ja saalis oli enimmäkseen karppia ja karassiota muutamilla turvilla höystettynä.

Käytimme houkutinaineena mäskiä, johon oli lisätty hiukan liimiä tuomaan painoa. Mäskin seassa käytimme kuollutta toukkaa, matoa, maissia, hamppua, kasteria, jokeria ja hiukan isoa surviaista.

Unkari uusi maailmanmestari

Suomi jäi lopullisissa tuloksissa sijalle 28, kun kaikkiaan MM-joukkuekilpailuun osallistui 34 maata. Kokonaispistesaaliimme oli 121, mikä ei ihan vastannut odotuksia. Kilpailun voitti Unkarin joukkue 34 pisteellä, toinen oli 42 pistettä kerännyt Tsekki ja Englanti vei pronssin 46 pisteellään.

Henkilökohtaisen maailmanmestaruuden onki Slovenian Jernej Ambrozic 2 pisteellä ja toinen oli Tsekin Josef Konopasek 3 pisteellä. Myös kolmanneksi tullut Slovakian Dudr Rastislav kokosi 3 pistettä.

Paras suomalainen oli Samppa Ylönen, joka ylsi sijalle 72. Hänelle kertyi yhteensä 17 pistettä. Ruotsi onnistui Bulgarian MM-kilpailuissa mainiosti ollen joukkueiden lopputuloksissa peräti 5:s.

Suomen joukkue antaa suuret kiitokset taloudellisesta tuesta Hevi Fishingille, Samin Kalastustarvikkeelle, Crazy Bait Finlandille, Sensakselle ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestölle.

Suuri kiitos kuuluu myös Serbian rajaviranomaisille, jotka myös omalta osaltaan vaikuttivat tämän kilpailumatkan onnistumiseen.

Teksti ja kuvat: Ville Rämä

Suomalaiset joukkuekuvassa lauantaina kisapäivän jälkeen.
Suomalaiset joukkuekuvassa lauantaina kisapäivän jälkeen.
Marko Ekroth treenisaaliinsa kanssa.
Marko Ekroth treenisaaliinsa kanssa.