Tuulastuksen SM-mitaleista kisattiin Ruokolahdella – Voittokalat nousivat Syyspohjanlahdelta heti kisan aluksi

Tulevat tuulastuksen Suomen mestarit Petri Aula ja Markus Juntunen saapuivat punnitukseen puoli tuntia etuajassa.

Syyspohjanlahti toimi kisanäyttämönä, kun tuulastuksen Suomen mestaruudesta miteltiin Ruokolahdella syyskuun viimeisenä lauantaina. Sopupirtin majalle alkoi kerääntyä kilpailijoita jo hyvissä ajoin ennen lähtölaukausta ja kisan startatessa vesille souteli yhteensä 17 joukkuetta.

Osa kisaajista oli ollut mukana jo edellisenä iltana Imatralla, jolloin jaossa oli tuulastuksen epävirallinen maailmanmestaruus. Tuoreet MM-kultamitalistit Uula Suhonen ja Petteri Huovinen olivat mukana myös Syyspohjalla, mutta tällä kertaa menestys ei ollut yhtä hyvä kuin edellisiltana, vaan he jäivät nyt kahdeksanneksi.

Voittokalat heti kisan alussa

Suomen mestaruuden voitti Hankasalmelta asti tullut kaksikko Petri Aula ja Markus Juntunen. Jo hyvissä ajoin punnitukseen saapunut parivaljakko epäili aluksi mahdollisuuksiaan mitalisijoille, mutta miesten ilmeet alkoivat kirkastua sitä myötä, kun uusia kisaajia rantautui saalispusseineen punnitukseen.

”Mehän oltiin rannalla jo puoli tuntia ennen muita. Aina pitää sen verran tasoitusta antaa”, duo veisteli.

Mestarit paljastivat myös, että kisamenestyksen takana oli ennen muuta lupaava kilpailun alku. ”Koko saalis tuli ensimmäiseen puoleentoista tuntiin. Sen jälkeen saimme tyytyä pelkkään tyhjään”, voittajat kertoivat.

Onnettomuuksiltakaan hankasalmelaiset eivät välttyneet. ”Keulavalo hajosi jo puolentoista tunnin kisaamisen jälkeen, mutta vastoinkäymisistä huolimatta lopussa seisoi kiitos. Kotiin on pitkä matka, mutta ei kyllä yhtään harmita tämän jälkeen kotiin körötellä”, onnelliset voittajat vakuuttivat.

Tuoreet Suomen mestarit Markus Juntunen ja Petri Aula Hankasalmelta kultamitalit kaulassaan.

Saalis pääosin suutaria ja lahnaa

Voittajien tulos oli myös komea: 28,490 kg. Saalis koostui suurelta osin suutareista ja lahnoista.
Nämä lajit tuntuivat olevan vallalla myös kilpailun kokonaissaaliissa. Todella kookkaita haukia ei tällä kertaa punnituksessa nähty, pienempiä sen sijaan sitäkin enemmän.

Joukkuevoitto Itä-Päijänteen Kalakavereille

Kisoissa nähtiin väkeä eri puolilta maata, mutta myös paikallista väriä oli hyvin mukana. Itä-Päijänteen Kalakavereita edustaneet Paavo Ruhanen ja Saku Nieminen ylsivät Ruokolahdella hienosti hopealle reilun kolmen kilon erolla voittajiin. Pronssia saalistivat Pauli ja Ari Laine sekä Ville Sipola.

Myös kilpailun parhaat joukkueet palkittiin. Niistä paras oli ansaitusti Itä-Päijänteen Kalakaverit, jonka yhteissaalin oli komeat 56,160 kg.

Teksti ja kuvat: Ilkka Heikkinen

Tulokset

Itä-Päijänteen Kalakaverit oli joukkuekilpailun ykkönen.
Mitalijoukkueet yhteiskuvassa.