Mikon 13 kilon suurlohi tärppäsi Korkeakoskella – myös komea taimen samana päivänä

Mikko Sinkko ilmoitti Korkeakoskelta saamansa 13-kiloisen merilohen Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ylläpitämään suurkalarekisteriin. Vaappuun tärpännyt lohi päästettiin punnituksen ja kuvauksen jälkeen takaisin Kymijokeen.

Vantaalainen Mikko Sinkko kertoo kalastelleensa jonkin verran jo pikkupoikana isän ja enon kanssa. Sitten kalastukseen tuli taukoa, mutta vähitellen se on alkanut taas kiinnostaa yhä enemmän. Tänä vuonna hän on alkanut panostaa entistä enemmän myös jalokalojen eli lohen ja taimenen pyyntiin.

”Jo parina viime vuonna kävin niiden pyyntiä jonkin kerran kokeilemassa, mutta omat lohiluokan välineet sain hankituksi vasta tänä kesänä. Kymijoki taas on näin syksyllä sopivalla etäisyydellä oleva kalapaikka viikonlopun päiväreissuihin pääkaupunkiseudulla asuvalle”, viime kesänä myös Pohjois-Norjassa lohenpyyntiä kokeillut, mutta ”lohenpoikasiin” siellä tyytymään joutunut Mikko kertoo.

Suomessa hän on käynyt kokeilemassa taimenonneaan myös esimerkiksi Keski-Suomessa Konneveden koskilla. Näillä reissuilla hän kertoo saaneensa muun muassa 60-senttisen ja noin kolme kiloa painaneen taimenen. Huippupäivä Mikon kohdalle osui kuitenkin Kymijoen Korkeakoskelle, jossa oli heittokalastamassa noin puolitoista viikkoa sitten.

Komea taimen avasi suurkalapäivän

Mikko kertoo käyneensä Kymijoella kalassa myös Siikakoskella, mutta toistaiseksi sieltä hänelle on karttunut enemmän kokemusta kuin isoja saaliskaloja. Syyskuun 21. päivä hän joka tapauksessa suuntasi kalastamaan Korkeakosken heittolaiturille, eikä hänen todellakaan tarvitse katua kalapaikkavalintaansa.

Mikko aloitti kalastuksen lauantaina puolen päivän aikaan syysharmaassa tyynessä säässä. ”Kalaa oli koskessa hyvin liikkeellä ja muillakin kalastajilla näkyi olevan tapahtumia tuon tuosta”, hän selvittää.

Mikko kertoo heitelleensä perinteisen mallista seitsemänsenttistä lohivaappua, joka sai ”Korkkarin” asukeilta innostuneen vastaanoton. Ensin siihen nimittäin iski klo 16 aikoihin komea taimen, jolla oli painoa arviolta yli neljä kiloa. Kun kala oli väsytetty, kuvattu ja vapautettu, Mikko jatkoi uuden luottovieheensä tarjoilemista kosken kaloille.

Suurlohi ”katkaisi filmin”

Hieman ennen iltakuutta samaan vaappuun jysähtikin sitten todellinen mahtitärppi. ”Sen tajusin, että nyt on kyseessä todella iso lohi, jolloin minulta meni ns. filmi poikki. Sen vuoksi en osaa kalan väsyttämisestä juuri mitään kertoa. Ehkä se sellaiset kymmenkunta minuuttia kumminkin kesti”, Mikko arvelee.

Punnituksessa 13-kiloiseksi osoittautunut lohi pääsi kuvauksen jälkeen takaisin kotiinsa Kymijokeen. Mikko kertoo muutenkin vapauttavansa suurimman osan kaloistaan. ”Vain pahiten vahingoittuneet kalat, jotka eivät enää selviäisi hengissä, otan toisinaan saaliiksi asti”, hän mainitsee.

Tavallisesti Mikko on kalareissussa kavereidensa kanssa, mutta oli tällä kertaa yksin liikkeellä. ”Siinä syy siihen, että lohesta jäi muistoksi vain tuo yksi kuva, joka on suurkalailmoituksenkin mukana”, hän lisää.

Mikko Sinkon 13 kilon suurlohi

Pyyntipäivä ja -aika: 21.9.2019 klo 18.00
Pyyntipaikka: Kymijoen Korkeakoski (Kotka)
Viehe: Perinteistä mallia oleva 7 cm lohivaappu, jonka värimaailmaan kuuluvat oranssi, punainen ja vihreä. Vaapusta ei löydy Mikon mukaan nimimerkintää, mutta se on ostettu kalastustarvikeliike Wobblerista.
Vapa: BFT Sakura 12’’
Kela: Shimano Calcutta 401D
Siima: 0,5 mm Trabucco

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Mikko Sinkon arkisto

Yli neljän kilon taimen otti samaan vaappuun kuin 13-kiloinen lohi.