Onnin suursäyne tuli ahvenen kalastuksen sivusaaliina

Onnin saamalla suursäyneellä oli painoa 1,750 kiloa.

Teksti: Ismo Malin, Kuva: Onni Hautaojan arkisto

Porilainen 12-vuotias Onni Hautaoja on innokas vapakalastaja, joka on isänsä Ramin kanssa käynyt ongella ihan pienestä pitäen. Viime jouluna Onni sai lahjaksi ensimmäisen virvelinsä ja siitä hänen kalastusintonsa vain kasvoi. Toistaiseksi ehkä merkittävimmän kalansa hän sai tutuilta vesiltä, kun 1,750 kg painanut suursäyne nappasi hänen vaappuunsa syyskuussa Porin merialueelta.

Onni kertoo, että säyne tuli sivusaaliina kesken ahvenenkalastuksen. Paikka, josta iso säyne otti, oli hänelle ennestään tuttu nimenomaan mainiona ahvenvetenä. Kalastuspäivänä oli aurinkoinen sää, ja kun kala iski vieheeseen noin klo 17.30, oli ilta alkanut jo hieman hämärtää.

”Päivä oli sangen tuulinen, sillä länsituuli puhalsi arviolta 7-8 metriä sekunnissa. Ilman lämpötila oli 15 ja veden noin 17 astetta”, Rami-isä muistelee.

Kala iski Onnin mukaan kaislikosta noin 5-10 metriä rannasta 1,5 metrin syvyydestä. ”Väsytys sujui hyvin, vaikka kyllä kala ihan kunnolla hanttiinkin pisti”, hän selvittää. ”Onni sanoikin, että jos nyt on ahven kiinni, niin se on iso”, Rami-isä jatkaa.

Punnituksen ja kuvauksen jälkeen suursäyne päästettiin takaisin kasvamaan vieläkin isommaksi. ”Periaatteemme on, että isot ja pienet kalat päästetään takaisin ja ruokakalat otetaan sopivista välikoon kaloista. Aina ei kuitenkaan saalista tule”, Onni sanoo.

Harjoittelua talvipakkasella

Aiemmin onkimista harrastanut Onni sai viime jouluna ensimmäisen virvelinsä joululahjaksi, eikä hän malttanut odottaa kesään asti, vaan hetihän uutta välinettä piti päästä testaamaan ja heittämistä harjoittelemaan.

”Harjoittelin talvella heittämistä puistossa ämpäriin ja meni noin 30 päivää, ennen kuin heitot alkoivat osua. Kaverit kävivät välillä ihmettelemässä, mitä touhuan.” Kun pakkasta oli joskus jopa 15 astetta, piti isä-Ramin käydä väliin käskemässä poikaa sisälle lämmittelemään.

Onnin oma-aloitteisuudesta kertoo muun muassa se, että hän on hankkinut rahaa kalastusvälinehankintoihin myymällä sukulaisille itse leipomiaan piirakoita. ”Hän on myös opetellut käsittelemään saaliinsa itse ja viime talvena tultuaan pilkiltä hän fileerasi ahvenet ja paistoi ne iltapalakseen”, Rami-isä kertoo.

Ramista on hienoa myös, että Onnilla omanikäisiään kalakavereita, joiden kanssa hän käy ahkerasti kalassa. ”Esimerkiksi viime kesänä hän teki pitkiä kalastuspäiviä kaverinsa kanssa läheiselle Kokemäenjoelle. Aamulla lähtivät eväät mukana ja tulivat kotiin vasta illalla. Vanhemmat kävivät väliin katsomassa, että kaikki on hyvin.

Lokakuussa Onni sai 58-senttisen ja 1,5-kiloisen meritaimenen, joka otettiin saaliiksi. Nyt se odottaa fileoituna pakastimessa joulukalaksi pääsyä.

Lisää suurkaloja

Onni ja isä ovat myös miettineet yhdessä, että ensi kesänä tai jo ensi talvena tavoiteltaisiin uusia suurkaloja, joista realistisimmat vaihtoedot ovat ahven ja kuha. ”Myös isoja meritaimenia on mahdollista saada läheiseltä Kokemäenjoelta”, Rami-isä tietää.

Myös isä on aktivoitunut suurkalojen pyynnissä Onnin suursäyneen innostamana. ”Olen laskujeni mukaan saanut yhteensä 21 eri suurkalalajia vuosien mittaan, mutten ole niitä mihinkään ilmoittanut tai muutenkaan dokumentoinut. Nyt ilmoitin suurkalarekisteriin tänä syksynä HK Openissa saamani kymppikilon hauen ja yli viiden kilon meritaimenen”, Rami Hautaoja kertoo.

Miksi kannattaa kalastaa

Onnin mukaan kalastaa kannattaa, koska se on jännittää, saa olla luonnossa ja saa kaiken muun lisäksi myös ruokaa pöytään.

Onni Hautaojan suursäyne 1,750 kg

Pyyntipäivä ja –aika: 3.9.2023 klo 17.30
Pyyntipaikka: Merialue Porissa
Kela: Okuma Aura -avokela
Vapa: Berkley ahvenvapa
Viehe: Ruthless Holy Diver, 3,5 cm/ruskea
Siima: 0,12 mm kuitusiima

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Vuoden suurkalastaja

Suurkalarekisteröintien Hall of Fame