
Hauki on yksi perinteisimmistä ruokakaloistamme. Myös hauen käsittely kiinnostaa suomalaisia, ja moni hakee vinkkejä netistä löytyviltä videoita. Vedestä ruokapöytään -sivuston haukivideota on katsottu jo yli 170 000 kertaa, kertoo Pro Kala ry tiedotteessaan.
Hauki on monipuolinen raaka-aine, mutta sen ruotoisuutta toisinaan turhaan vierastetaan. Oikein käsiteltynä hauki on herkullinen ja monikäyttöinen kala, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan.
Pro Kalan tuottamasta Vedestä ruokapöytään -videokirjastosta löytyy paljon kotimaisiin kaloihin keskittyviä videoita. Niiden avulla oppii muun muassa käsittelemään ja valmistamaan eri kalalajeja. Sivuston ylivoimainen hitti on hauen käsittelyyn keskittyvä video, jota on katsottu jo yli 174 000 kertaa.
Videolla annetaan selkeät ohjeet siihen, miten hauki leikataan ruodottomaksi, ja jaetaan myös tärkeitä käsittelyvinkkejä. Hauella on terävät hampaat ja kidukset, joten käsiä ei pidä esimerkiksi työntää kalan suuhun tai kiduksiin. Lisäksi haukea peittävä lima kannattaa pitää huolellisesti erillään fileistä, ettei liman maku siirry lihaan.
Kolme helppoa ja herkullista reseptiä
Hauki sopii pöytään erinomaisesti juuri nyt Kalevalan päivän aikoihin, sillä se on perinteinen suomalainen ruokakala. Hauki esiintyy myös suomalaisessa kirjallisuudessa ja taiteessa, ja jo Väinämöinen veisti kanteleensa hauen leukaluusta.
Kun hauki on käsitelty huolellisesti, sen käyttö ruoanlaitossa on helppoa, ja lopputulos maistuu koko perheelle. Hauesta voi valmistaa monenlaisia herkkuja, kuten pihvejä, pyöryköitä ja pastaruokia. Tässä kolme maukasta reseptiä, jotka nostavat hauen ansaitusti arvoonsa.
Supersuosittu hauen fileointi -video löytyy täältä:
Helpot hauki-korianteripullat
500 g haukea jauhettuna
200 g päivän vanhaa leipää
4 rkl majoneesia
4 rkl tuoretta korianteria pilkottuna
1 rkl tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
1 kananmuna vatkattuna
2 rkl kalakastiketta
4 kevätsipulia pilkottuna
suolaa ja valkopippuria
auringonkukkaöljyä paistamiseen
Laita jauhettu kala kulhoon. Surauta leipä muruiksi sauvasekoittimella ja sekoita murut jauhetun kalan sekaan.
Lisää massaan majoneesi, korianteri, inkivääri, kananmuna, kalakastike ja kevätsipulit. Sekoita hyvin ja pyörittele taikinasta halkaisijaltaan noin neljän senttimetrin kokoisia pullia.
Lämmitä öljy pannulla ja paista pullat pienissä erissä kypsiksi, noin 7–8 minuuttia per satsi.
Tarjoa hyvän salaatin ja sitruunalohkojen kera.
Hauki-tagliatelle ja savujuustoa (neljälle)
500 g tagliatelle-kuivapastaa
500 g haukifileetä
2 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
200 g parsakaalia pilkottuna
2 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
100 g savukermajuustoa
puolikkaan sitruunan mehu
vihreitä yrttejä oman maun mukaan: basilikaa, tilliä, persiljaa…
4 rkl raastettua parmesaania
Keitä pasta kypsäksi runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Valuta.
Mausta haukifileet suolalla ja paista nopeasti öljyssä. Pidä lämpimänä 100-asteisessa uunissa.
Kuullota murskattu valkosipulinkynsi voissa ja lisää parsakaalit. Paista pari minuuttia jatkuvasti käännellen. Lisää kalaliemi ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi.
Lisää joukkoon raastettu savukermajuusto, sitruunamehu ja keitetty pasta. Pyöräytä ainekset sekaisin ja palastele haukifileet pastan päälle.
Viimeistele tuoreilla yrteillä ja parmesaanilla.

Haukimurekepihvit
500 g haukifileetä
1 tl suolaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1½ rkl perunajauhoja
valko- tai mustapippuria
1 ruukku rucolasalaattia tai pinaattia tai 50–100 g pakastepinaattia
n. 50 g tomaatti-basilikatuorejuustoa (rasvaa 13%)
paistamiseen: tilkka rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia
Pidä kaikki raaka-aineet kylmässä ennen valmistusta.
Silppua pinaatti tai rucola tai anna pakastepinaatin sulaa. Leikkaa haukifilee parin sentin paloiksi ja nosta ne monitoimikoneen kulhoon. Lisää suola ja surauta kala hienoksi. Lisää joukkoon vähän pippuria, munat, ruokakerma ja perunajauhot ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Sekoita silputtu rucola tai pinaatti lusikalla massan joukkoon.
Sipaise leivinpaperi öljyllä ja nosta ruokalusikalla murekemassa 8-10 pihviksi paperin päälle. Paina kostealla sormella syvennys pihvien keskelle ja nosta siihen nokare tuorejuustoa. Painele kiinni ja litistä pihvejä vähän kostealla kädellä tai lastalla.
Paista pihvit pannulla keskilämmöllä n. 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Tarjoa haukimurekepihvien seuraksi esimerkiksi uuniperunaa tai paistettuja perunoita ja kasviksia.’
