Hiitolanjoen patojen purku- ja koskien ennallistamisprojektiin 100 00 euroa kansainvälistä rahoitusta – Ritakosken padon purkaminen varmistui

Hiitolanjoen Ritakosken pato puretaan ja koski muotoillaan vaelluskaloille sopivaksi elin- ja kutualueeksi soraa ja isompia kiviä koskeen ajamalla. Open Rivers Programme on myöntänyt töiden toteuttamiseen 100 000 euron rahoituksen. Kuvassa Ritakosken voimala ja Hiitolanjoki ennen ennallistamista. Kuva: Mikko Nikkinen.

The EuropeanOpen Rivers Programme liittyi Hiitolanjoen patojen purku- ja ennallistamisprojektiin suuriin rahoittajiin. Tämä varmistaa viimeisen voimalapadon purkamisen Ritakoskella, joka on ensimmäinen Open Rivers Programin avustuskohde Suomessa.

Viimeisen voimalapadon poistaminen Hiitolanjoen Ritakoskella varmistui, kun Open Rivers Programme myönsi 100 000 euron avustuksen Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle. Hiitolanjoen patojen purku- ja ennallistusprojekti Rautjärvellä on merkittävä päänavaaja Suomessa. Hiitolanjoki on herättänyt paljon kiinnostusta myös kansainvälisesti, nyt myös rahoituksen muodossa.

Luonnon ennallistaminen on ollut keskusteluissa viime aikoina Euroopassa. Suurin osa Euroopan joista on padottu voimantuotantoa varten tai muista syistä. Euroopassa on laskettu olevan noin miljoona erikokoista patoa, joiden vuoksi jokiekosysteemit ja niistä riippuvat eliöt kuten vaelluskalat ovat joutuneet erittäin uhanalaisiksi.

Nyt patoja puretaan monissa maissa, ja siihen tarvitaan rahoitusta. Vapaasti virtaavat patoamattomat joet tarjoavat elinympäristön monille kasvi- ja eläinlajeille.

Open Rivers Programme käynnistyi 2021

Open Rivers Programme -ohjelma käynnistyi vuonna 2021 ja sitä hallinnoidaan Alankomaissa. Ohjelma perustettiin Euroopan virtavesiekosysteemien eli jokien ja purojen sekä niissä elävien lajien pelastamiseksi. Open Rivers Programme -rahoitus on suunnattu patojen purkamiseen ja jokien ennallistamiseen ja luonnon monimuotoisuuteen tähtäävien hankkeiden tukemiseen.

Myös kansainvälinen metsäyhtiö UPM Oyj ilmoitti heinäkuun lopulla 50 000 euron lahjoituksesta Ritakoskelle Biofore Share and Care -ohjelmastaan. Ritakosken ennallistamistöiden kokonaiskustannusarvio on noin 700 000 euroa.

Muut Ritakosken ja kahden aiemmin voimalapadon purkamisen mahdollistavat rahoittajat ovat Maa- ja metsätalousministeriön Nousu-ohjelma (päärahoittaja), Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö, WWF, Metsä Groupin luonnon hoito-ohjelma, Etelä-Karjalan Osuuspankki, Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö, LähiTapiola, lisäksi mukana on yksityisiä rahoittajia.