Lajikalastajat koukuttavat taas Kalamaratoneissaan

Jokainen saatu lajipiste on yhtä arvokas. Lajituomari Jussi T. Pennanen tutkii tokkoja vuonna 2022 Helsingin Kalamaratonilla. Kuva: Mediataju.

Lajikalastajien suurjuhlat ovat taas edessä, kun Kalamaratonit tulevat. Kotkassa jahdataan kalalajeja 20.-21. toukokuuta, siitä viikon päästä seuraa Helsingin kilpailu.

Kalamaratonia ei suotta kutsuta Suomen vaativimmaksi kalastuskilpailuksi, sillä kilpailijat kiertävät kalavesiä täydet 24 tuntia. Tavoitteena joukkueilla on koukuttaa mahdollisimman monta eri kalalajia vuorokaudessa vapavälinein.

Perinteinen painavin saalispussi ei siis ratkaise voittoa, vaan saatujen eri kalalajien määrä. Kisassa nousee hyvinkin sellaisia suurelle yleisölle oudompia lajeja kuten liejutokkoja, turpia, vaskikaloja tai rantanuoliaisia.

Ennätys Helsingissä 32 ja Kotkassa 27 kalalajia

Ensimmäinen Kalamaraton kilpailtiin Helsingissä vuonna 2001, ja se voitettiin 17 lajilla. Taitojen ja lajitietouden karttumisesta kertoo, että viime vuosina voittajajoukkue on päässyt liki kaksinkertaiseen tulokseen. Ennätys on vuodelta 2014, jolloin Species Fishing Team sai koukkuunsa huikeat 32 kalalajia. Kotkassa vastaava Lesnan naputtajien ennätys viime vuodelta on 27 kalalajia.

Kotkan Kalamaraton käynnistyy Maretariumista lauantaina 20. toukokuuta kello 12.00 ja päättyy vuorokauden kuluttua samaan paikkaan. Helsingissä kisataan sitten viikkoa myöhemmin 27.-28. toukokuuta samoilla kellonlyömillä. Kisakeskuksena Helsingissä toimii perinteisesti Honkaluoto Mustikkamaan kupeessa.

Kalamaraton-kilpailut järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura yhteistyössä paikallisten järjestäjien kanssa.