Pelastetaan järvilohi -kampanja nostaa esiin järvilohen hätätilan – sukupuutto on todellinen uhka

Pelastetaan järvilohi -tavoitteena on saada järvilohen heikkoa tilaa näkyvämmäksi sekä keskeisiä toimijoita keskustelemaan ja etsimään ratkaisuja tilanteeseen.

Saimaalla ja Pielisellä elävä äärimmäisen uhanalainen järvilohi on todellisessa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Viimeisimmän viiden vuosikymmenen aikana järvilohikanta on ollut täysin riippuvainen viljelystä ja istutuksista. Maa- ja metsätalousministeriö avasi Pelastetaan järvilohi -kampanjan ja kokosi yhteen keskeiset vaikuttajatahot yhteiseen tilaisuuteen etsimään tilanteeseen ratkaisuja.

Järvilohi on viime vuosikymmeninä kohdannut monia haasteita. Vesirakentaminen on tukkinut vaellusreittejä, järvilohta on kantaan nähden kalastettu liikaa ja viljelylaitosten vesihomeongelma on tuhonnut massiivisia määriä emokaloja ja istukkaita.

Vesihomeongelma on erittäin suuri haaste, sillä kanta on jo viiden vuosikymmenen ajan ollut voimassa istutusten voimin. Järvilohi olisi jo kuollut sukupuuttoon ilman istutuksia.

Järvilohen heikko tila ihmisten tietoisuuteen

Järvilohen pelastaminen vaatii vuosikymmenten pitkäjänteisen työn. Pelastetaan järvilohi -kampanjan sekä 14.3. järjestetyn tilaisuuden tavoitteena on saada järvilohen heikkoa tilaa näkyvämmäksi sekä keskeisiä toimijoita keskustelemaan ja etsimään ratkaisuja tilanteeseen.

”Moni suomalainen ei tiedä, että olemme menettämässä yhtä upeaa lajiamme. On tärkeää saada järvilohen ääni kuuluviin sekä saada ratkaisuja ja toimia järvilohen pelastamiseksi, tai meillä ei kohta enää ole järvilohta. Toivon, että tämä kampanja antaa sysäyksen eri toimille järvilohen hyväksi”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Lisääntymisalueita kunnostettava, nousu- ja laskuväyliä rakennettava

Järvilohen pelastamiseksi on tehtävä monia toimia, jotka vaativat pitkäjänteisyyttä. Järvilohen lisääntymisalueita tulee kunnostaa ja rakentaa lisää ja kaloille tarvitaan nousu- ja laskureittejä. Kalanviljelyn vesihomeongelma tulee saattaa kuntoon, mikä edellyttää tutkimusta ja pilottihankkeita. Myös kalastukseen on kiinnitettävä huomiota: järvilohta ei ollenkaan tulisi pyytää Saimaalla ja Pielisellä.

Pelastetaan järvilohi -tilaisuuden paneelikeskustelu katsottavissa

Pelastetaan järvilohi -tilaisuudessa ratkaisuista paneelissa olivat keskustelemassa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä
Olli Saari, Kalatalouden Keskusliitosta Tapio Gustafsson, Luonnonvarakeskuksesta Katja Holmala, Energiateollisuus ry:stä Marja Rankila sekä WWF:ltä Sampsa Vilhunen.

Katso tilaisuuden tallenne