Porokylän Leipomo juhli tasavuosia pilkkimällä lohikalaa Lokinlammella – paikalle tultiin koko perheen voimin

Perheen pienimmät pääsivät moottorikelkan kyydillä onkimaan Lokinlammen pihalammesta varman kalasaaliin.

Teksti Ismo Malin ja Laura Hyvärinen, Kuvat: Marika Pulkkinen

Lasten riemu, hyvät kotaeväät, suosiollinen sää ja muutama napattu lohivonkale tekivät Porokylän leipomon järjestämästä pilkkipäivästä onnistuneen. Mukaan ilmoittautui yhteensä noin sata osallistujaa, jotka olivat leipomon työntekijöitä perheineen. Noin kolmannes pilkkijöistä oli lapsia.

Porokylän Leipomolla juhlittiin neljäs päivä maaliskuuta 40-vuotisjuhlavuotta luonnonläheisesti perhepilkin merkeissä Nurmeksen Lokinlammella. Päivän ohjelmassa oli leikkimielinen pilkkikilpailu, jossa isoimman kalan saaja vei voiton. Lapsille oli oma sarja. Voittajat palkittiin mm. lomalahjakortilla sekä laadukkailla kalastustarvikkeilla. Ja tietenkin kaikki pienimmät pilkkijät saivat oman palkintonsa reippaasta osallistumisestaan.

Leipomo maksoi kymmenen tunnin kalastusluvan jokaiselle perheelle. Luvalla sai ottaa kaksi lohikalaa. Kilpailuaika oli neljä tuntia, jotta kaikki varmasti jaksaisivat pilkkiä loppuun asti. Nälkä tai jano ei ketään haitannut, sillä Leipomo tarjosi kaikille osallistujille kotaeväät, jotka koostuivat paistetusta makkarasta ja hillomunkeista sekä palan painikkeeksi hörpätystä lämpimästä mehusta tai kahvista.

Leipomon perhepilkkiin ilmoittautui noin 100 osallistujaa, joista suunnilleen kolmannes oli lapsia.

Millalla Alina-tytär mukana

Jäältä haastateltavaksi löytyi pilkin varresta Porokylän leipomon henkilöstöpäällikkö Milla Kotivuori Nurmeksesta. Hän osallistui perhepilkkiin toista kertaa. Millalla oli mukana pian kaksi vuotta täyttävä Alina-tytär, joka haastattelun aikaan oli rattaissa päiväunilla, mutta heräsi myöhemmin ja kokeili myös lohien narraamista.

Milla kertoo käyvänsä muutaman kerran pilkillä talven mittaan ja kesäisin jokusen kerran Pielisellä kuhaa uistelemassa puolison matkassa.

”Kiva päivä, varsinkin kun on kiva keli, eikä tuule liian kylmästi. On mukavaa istuskella pari tuntia ja nähdä tuttuja kasvoja ainakin ohimennen, jos ei ihan vierekkäin satuta istuskelemaan”, kommentoi Milla päivän kulkua.

Milla Kotivuori osallistui Porokylän Leipomon perhepilkkiin toista kertaa. Kalakaverina hänellä oli mukana Alina-tytär.

Leenalla oli mukana koko perhe

Leena Mustonen oli tullut pilkkimään perheen kanssa ja mukana oli koko ”joukkue”: mies Jani ja lapset Henri, Sini, Sami ja Jonne. Leena oli lohipilkillä toista kertaa elämässään. Ensimmäinen kerta oli myös Porokylän leipomon viime vuonna järjestämä perhepilkki, ja silloin Leena voitti pilkkikisan: saaliina oli kaksi kalaa, joista toinen oli voittokala.

Muuten Leena on joskus käynyt virvelöimässä ja ongella, muttei ole aktiivikalastaja. Pilkkipäivältä Leena toivoi tietysti hyvää saalista. Leenan kalastamista harrastava poika, yhdeksänvuotias Jonne kommentoi päivää näin: ”Kyllä tämä on mukavaa, sillä kalastaminen on kivaa sekä kesällä että talvella.”

Leena Mustonen ja Jonne-poika, jonka mielestä kalastaminen on kivaa niin talvella kuin kesälläkin.

Tikan perheen lapsilla oli hauskaa

Raimo Tikan pojan perheen lapsilla oli hauskaa ja heidän iloinen puheensorinansa kuului jo kauas. Pilkillä mukana olivat lapsenlapset Elias, Elli ja Eleonoora. Lasten isä Pavel Tikka oli työvuorossa. Edellistä tapahtumaa Raimo muisteli hyvillä mielin. ”Päivä oli silloin aurinkoinen.” Tällä kertaa kalaa ei ollut vielä tullut, paitsi perheen ukrainalaiselle tuttavalle.

Tikat ovat aiemminkin käyneet kalassa, lähinnä rannoilta virvelöimällä. Raimo paljasti, että Kotkassa Kymijoella on hyvä kalapaikka. Perhe ei ole innokas kalastamaan talvisin, mutta pitivät perhepilkkiä mukavana tapahtumana.

Myös Raimo Tikka oli tullut perhepilkkiin poikansa lasten kanssa. Kuvassa Raimo ja Elias Tikka.

Toimitusjohtaja on innokas kalamies

Porokylän Leipomon toimitusjohtaja Erik Kärki on innokas kalamies, joka on harrastanut kalastusta pienestä pojasta alkaen. Nuorena hän hurahti perhokalastukseen ja vietti lukuisia öitä itikoiden syötävänä Ruunaan koskilla sekä Lapissa lohien perässä.

Kiireisenä perheenisänä ja yrittäjänä aikaa on jäänyt vähemmän rakkaimmalle harrastukselle. Silti tulevien kalareissujen suunnittelu ja toteuttaminen antavat lisää virtaa arkeen. Nykyään Erik harrastaa kalastusta monella tapaa. Välillä kalastetaan lasten kanssa kuhia uistelemalla, välillä kalareissuja tehdään Tornionjoelle tai Lapin tuntureille ja osallistutaan tietysti lasten kanssa perhepilkkiin Lokinlammella.

Paikallisuus ja lähivesien kalat näkyvät myös leipomon tuotannossa. Kalakukkojen muikut pyydetään Suomen neljänneksi suurimmasta järvestä Pielisestä. Porokylän leipomot sijaitsevat Nurmeksessa ja Lieksassa, kumpikin kaupunki on Pielisen rannalla.

Lohen nappasi toimitusjohtajan tytär Elsa Kärki ja Erik Kärki jäi ilman saalista. Kuvassa myös tyttäret Helmi ja Ainu.

Kalastuspäiville luvassa jatkoa

”Viime vuonna järjestettyyn ensimmäiseen perhepilkkiin taisi idea tulla markkinointipäällikkö Marika Pulkkiselta. Olisiko ollut niin, että hän ajatteli minun pitävän ajatuksesta, ja niin se lähtikin heti liikkeelle, sillä idea oli minustakin tosi hieno. Mukava on saada työntekijöiden perheetkin mukaan tapahtumaan”, toimitusjohtaja Kärki kertoo.

”Olemme Porokylän elämysleipureiden kanssa käyneet yhdessä myös Ruunaan Kattilakoskella narraamassa kirjolohia kahdesti”, hän lisää.

Koska pilkkipäivän suosio näyttää jatkuvan, Kärki uskoo kalastustapahtumien saavan jatkoa. ”Pilkkimisen lisäksi voisimme myös kesällä järjestää tilaisuuden, vaikka onkipäivän, jossa suurimman kalan mato-ongella saanut palkittaisiin”, Kärki suunnittelee.

Vaikka kilpailu oli leikkimielinen, punnitus jännitti silti hiukan.

Lokinlammen pilkkipäivän tulokset

Lasten sarja:
1. Alina 1,35 kg
2. Elsa 1,22 kg
3. Mark 1,12 kg

Aikuiset:
1. Aleksi 1,54 kg
2. Pasi 1,47 kg
3. Semen 1,3 kg