Lajikalastuksen kutsukilpailun kaupunkivoitto meni Turkuun – Löysät Lahnat löi Naputtajat Mualimalla niukasti aikasäännön perusteella

Lajikalastuksen kutsukilpailun voitti Löysät Lahnat Turusta. Yksi joukkueen saamista 26 eri kalalajista oli ahven. Kuva: Mediataju.

Kaupunkivoitto meni Turkuun, kun Juuso Triipposen kipparoima Löysät Lahnat vei voiton lajikalastuksen kaupunkien välisessä kutsukilpailussa. Kisa järjestettiin viikonvaihteessa koronan vuoksi väliin jääneiden Kalamaraton-kisojen sijaan.

Viisi joukkuetta kävi huikean lajikalastuskilpailun lauantaina ja sunnuntaina Helsingissä, Turussa, Kotkassa ja Joensuussa. Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES järjesti eri kaupunkeihin jakaantuneille huippujoukkueille kutsukilpailun 20-vuotissynttäreiden kunniaksi, kun varsinaisia kisoja ei koronarajoitusten vuoksi voitu järjestää.

Juhlamittelöön kutsutut joukkueet olivat omien kaupunkiensa mestareita, ja heidän joukossaan oli useampi lajikalastuksen henkilökohtaisen Suomen mestaruuden voittanut kilpailija.

Tasoitukset lisättiin lopputuloksiin

Lajikalastuksessa ja Kalamaratonissa 2-3 kilpailijan joukkueet tavoittelevat siimansa päähän mahdollisimman monta eri kalalajia, jotka on pyydettävä vapavälinein. Jokainen laji on tarkistettava ja vahvistettava tuomaristolla.

Helsingin, Turun, Kotkan ja Joensuun välillä on suuriakin eroja siinä lajimäärässä, joita niiden vesistä on mahdollista tavoittaa. Helsingissä lajimäärä on runsain, Joensuussa vähäisin. Näin kilpailuun oli sovittu etukäteiset tasoitukset, jotka lisättiin lopputuloksiin.

Vuorokauden mittaisessa kutsukilpailussa saatiin kaikkiaan 30 eri kalalajia

Naputtajat Mualimalla sai Kotkassa 27 lajia, Löysät Lahnat Turussa 26 lajia. AC Delirium sai puolestaan Helsingissä 25 lajia. Team Saka pyydysti Kotkassa 23 lajia ja Lesnan Naputtajat Joensuussa 17 lajia. Kaikkiaan kisassa saatiin 30 eri kalalajia.

Kokonaan uusi tuttavuus Kalamaratonin historiassa oli Joensuun joukkueen pyydystämä kirjoeväsimppu. Ässät eli vain yhden joukkueen koukuttamat lajit olivat toutain, törö ja kirjolohi Kotkassa, kirjoeväsimppu Joensuussa ja siika Turussa.

Sääolosuhteet luonnollisesti vaihtelivat paikkakunnittain. Helsingin joukkue AC Delirium kärsi korkeasta ja hyvin sameasta vedestä, joka hankaloitti tai suorastaan esti tiettyjen kalalajien tavoittamisen.

Viimeisen saadun lajin ilmoitusaika ratkaisi

Kun lajimääriin lisättiin sovitut tasaukset, tuloslista näytti tältä:

30 lajia Naputtajat Mualimalla (Kotka)
30 lajia Löysät Lahnat (Turku)
27 lajia Lesnan Naputtajat (Joensuu)
26 lajia Team Saka (Kotka)
25 lajia AC Delirium (Helsinki)

Tasatulokset ratkottiin sääntöjen mukaan viimeisen saadun lajin ilmoitusajan perusteella – aikaisempi ilmoitus voittaisi. Kun Turun joukkue oli ilmoittanut viimeiseksi siian kello 7.26 sunnuntaina ja Naputtajat Mualimalla Kotkassa allikkosalakan kello 8.02, niin kutsukilpailun voitto meni Turkuun Löysille Lahnoille.

Voittajajoukkueessa kilpailivat Juuso Triipposen lisäksi Olli Salonen, Jere Saarinen ja huoltajana Aleksi Aaltonen.