Lajikalastuksen SM-kilpailut sunnuntaina Helsingissä – erityisen mielenkiinnon kohteena uusi vieraslaji putkisieraintokko

Espoolainen Olli Varhimo kivisimppua etsimässä vuoden 2021 lajikalastuksen SM-kilpailuissa. Kuva: Mediataju.

Lajikalastuksen Suomen mestaruudet ratkotaan Helsingissä tulevana sunnuntaina. Erityisen mielenkiinnon kohteena tänä vuonna on putkisieraintokko.

Lajikalastuksessa kilpailijoiden paremmuutta ei ratkota perinteiseen tapaan painavimmalla saalispussilla. Voittoon kahdeksan tunnin SM-kisassa tarvitaan eniten vapavälinein pyydystettyjä kalalajeja.

Henkilökohtainen Suomen mestaruus on pyydystettävissä nyt seitsemättä kertaa. Itse lajikalastuksen kilpailuperinteet ovat toki paljon vanhempia. Joukkuekilpailuna käytävä Kalamaraton kisattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2001.

Luvassa tiukka kamppailu voitosta

Helsingissä kilpailualueena on Vuosaari. Kilpailussa liikutaan jalan. Kilpailujohtaja Markus Ratinen povaa tiukkaa kamppailua voitosta.

”Kilpailija tulee olemaan vahvoilla, jos hän onnistuu saamaan ässälajin, eli kalalajin, jota kukaan muu ei onnistu saamaan. Tasatuloksissa on merkitystä myös sillä ajalla, jolla kilpailija on tarkistuttanut tuomaristolla ensimmäiset seitsemän lajiaan”, Ratinen sanoo.

Sunnuntaina 11. syyskuuta selviää, kuinka monta lajia Suomen mestaruuteen tarvitaan. Yleisen sarjan kilpailu käydään klo 9.00-17.00. Juniorisarja (alle 15-vuotiaat) päättyy tuntia aiemmin.

Vieraslaji putkisieraintokkoa saatu Vuosaaresta

Tänä vuonna erityisen mielenkiinnon kohteena on putkisieraintokko, harmillinen vieraslaji, joka on levinnyt nyt myös Helsingin merivesiin.

”Ensimmäiset havainnot siitä saatiin tänä vuonna juuri Vuosaaresta. Näin tulee kartoitettua, kuinka laajalle laji on ehtinyt alueella levittäytyä, ja kuinka paljon niitä tulee”, kilpailujohtaja Ratinen sanoo.

Interaktiivinen kilpailu

Kilpailu on interaktiivinen. Jokainen laji ilmoitetaan kisakeskukseen puhelimitse, ja se päivitetään tulosseurantaan. Näin jokainen kilpailija tietää, missä mennään. Oikea taktiikka voi myös ratkaista paljon.

Kilpailijoita on tulossa mukaan ympäri Suomea. Helsinkiläisille saattaa olla kotivesistään etua, mutta voittoa se ei suinkaan takaa. Esimerkiksi viime vuonna Helsingin käydyn SM-kisan voitto meni Kotkaan Petri Ristolalle.

Lajikalastuksen SM-kisan järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura. Kilpailukeskus sijaitsee kulttuurikeskus Sofiassa.