Saimaalla yritetään nyt pelastaa norppaakin uhanalaisempaa kalalajia – nieriän emokalapyynti alkoi Luonterilla ja yövedellä

Saimaannieriä projektipäällikkö Raisa Nikulan käsissä. Kuva: Eetu Karhunen/Metsähallitus.

Äärimmäisen uhanalaisen saimaannieriän emokalapyynti alkoi tällä viikolla Luonterilla ja Yövedellä, jotka kuuluvat Saimaan vesistöön. Noin kuukauden kestävä pyynti toteutetaan avorysillä. Nieriäemot vapautetaan sukutuotteiden eli mädin ja maidin lypsämisen jälkeen takaisin samaan paikkaan, josta ne on pyydettykin.

Emokalat pyydetään yhteistyössä Metsähallituksen Pro saimaannieriä -hankkeen, vesialueen omistajien, kaupallisen kalastajan ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Suurin osa sukutuotteista palautuu pienpoikasina jo ensi vuonna takaisin pyyntivesistöihin, ja osa sukutuotteista käytetään viljelyssä olevan emokalaston uusimiseen.

”Emokalastojen uusiminen luonnosta pyydettyjen yksilöiden sukusoluista on välttämätöntä, jotta lajin monimuotoisuutta voidaan säilyttää viljelyssä Luonnonvarakeskuksen Enonkosken ja Taivalkosken laitoksilla”, projektipäällikkö Raisa Nikula kertoo.

Saimaannieriä pelastetaan yhteistyöllä

Saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen, jopa saimaannorppaa uhanalaisempi. Maailman ainoa, luonnossa katkeamatta säilynyt saimaannieriäkanta elää tiettävästi Kuolimojärvessä. Sukupuuton partaalla sinnittelevä kanta on hieman voimistunut, ja Kuolimon lisäksi Saimaalta on saatu rohkaisevia merkkejä nieriän luonnonlisääntymisestä.

”Saimaannieriän seurantaryhmän asettama tavoite on aikaansaada elinvoimainen nieriäkanta 2030-luvun loppuun mennessä sen tärkeimmille elinalueille. Se edellyttää, että luontainen elinkierto toteutuu ilman ihmisen apua ja laji levittäytyy rauhoitusalueita laajemmalle,” seurantaryhmän puheenjohtaja Teemu Hentinen toteaa.

Saimaanieriä on paikoin kokonaan rauhoitettu

Nieriän suojelu- ja elvytystoimia on valmistellut vuonna 2018 perustettu laajapohjainen Saimaannieriän seurantaryhmä, jossa on mukana osakaskuntien, kalatalousalueiden, kuntien, viranomaisten, yhdistysten ja järjestöjen sekä tutkimuslaitosten edustajia.

Saimaannieriän suojelemiselle on laaja tuki Yöveden, Luonterin, Ruokoveden ja Kuolimon alueilla. Nieriä on kokonaan rauhoitettu Kuolimossa ja Saimaalla Puumalansalmen eteläpuolella muun muassa Luonterilla, Yövedellä ja Ruokovedellä.