Runsasproteiininen ruokavalio ja proteiinivälipalat rehevöittävät Itämerta – ylimääräinen proteiini poistuu elimistöstä typpenä virtsan mukana – osa siitä päätyy rehevöittämään vesistöjä

Liiallisesta proteiinin syönnistä ei ole mitään hyötyä. Päinvastoin, sen seurauksena ihmisen elimistö poistaa ylimääräistä proteiinia esimerkiksi typpenä virtsan mukana ja osa tästä typestä päätyy lopulta rehevöittämään vesistöjä.

Jätevedenpuhdistamoihin päätyvä typpikuorma on kasvanut pääkaupunkiseudulla viimeisen 20 vuoden aikana 50 prosenttia, väestönkasvu ei riitä sitä selittämään. Vaikka typpeä poistetaan tehokkaasti Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätevedenpuhdistamoilla, Itämereen päätyvä typpi kuormittaa ja rehevöittää sitä entisestään.

Typpikuorman kasvun syynä on pääkaupunkiseudulla asuvien liian proteiinipitoinen ruokavalio. Aikuisen sopiva proteiinintarve on noin 1–1,4 grammaa painokiloa kohden ja sen saa ilman proteiinilisiä, lautasmallin mukaisella ruokavaliolla.

Ihmisen elimistö ei pysty hyödyntämään proteiinia määräänsä enempää. Ylimääräinen proteiini ei varastoidu kehoon tai muutu lihakseksi, vaan osa siitä muuttuu rasvaksi ja loput poistuvat elimistöstä muun muassa typpenä virtsan mukana. Jätevedenpuhdistamon typpikuorman kannalta ei ole merkityksellistä, onko proteiini kasvi- vai eläinperäistä.

#protskuraja TikTokissa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY haluaa herätellä ihmisiä pohtimaan proteiinin liiallisen syömisen kääntöpuolia typpikuormakampanjallaan. Osana kokonaisuutta HSY on toteuttanut yhteistyössä PING Helsingin kanssa nuorille kohdennetun, somevaikuttajavetoisen #protskuraja-kampanjan TikTokissa.

Kampanjassa mukana oleva somevaikuttaja Joona Hellman heräsi pohtimaan proteiinin määrää omassa ruokavaliossaan joitain vuosia sitten:

”Nuorempana ajattelin itsekin niin, että ruokavalion tulisi koostua laajasti proteiinista. Kaikkien vanukkaiden ja rahkojen piti olla aina proteiinivanukkaita tai -rahkoja. Myöhemmin opin, että hiilihydraatti on se polttoaine, jota tarvitsen aivoilleni sekä urheillessani kestävyyspainotteisia urheilulajeja”, Hellman kertoo.

”Ylimääräisen proteiinin syöminen ei ole tarpeellista ja proteiinin saantisuositus täyttyy syömällä ihan tavallista ruokaa”, Hellman painottaa.

Typpimäärän kasvu ei ole suhteessa väestömäärän kasvuun

”Pelkkä pääkaupunkiseudun väestömäärän kasvu ei selitä jäteveden typpimäärän kasvua, sillä typpimäärä on kasvanut enemmän kuin virtaamamäärät ja lisäksi asukasmäärään suhteutettu typpimäärä on kasvanut nopeammin kuin esimerkiksi asukaskohtainen fosforin määrä”, kertoo jätevedenpuhdistuksen tuotantoyksikön päällikkö Marina Graan HSY:stä. 

Vaikka HSY:n Viikinmäen jätevedenpuhdistamoilla saadaan poistettua typestä noin 90 prosenttia, silti typpeä päätyy Itämereen puhdistetun jäteveden mukana ja aiheuttaa rehevöitymistä. Typen poisto kuluttaa myös erittäin paljon energiaa ja lisää kemikaalien käyttömääriä.