Saimaannorppakanta jatkaa kasvuaan – kanta vahvistunut erityisesti Puruvedellä, Pyhäselällä ja Suur-Saimaalla

Kevättalvella 2022 Saimaalle syntyi 92 kuuttia, mikä on muutama enemmän kuin viime vuosina. Kuva: Riikka Alakoski/Metsähallitus.

Metsähallituksen julkaisema saimaannorpan kanta-arvio vuodelle 2022 on noin 430–440 yksilöä. Kanta on kasvanut noin kymmenellä yksilöllä kahteen aikaisempaan vuoteen verrattaessa.

Kevättalvella Saimaalle syntyi 92 kuuttia, mikä on muutama enemmän kuin viime vuosina. Aikaisin tullut jääpeite ja vankat lumikinokset tarjosivat saimaannorpille hyvät pesimäolosuhteet, minkä ansiosta pesäpoikaskuolleisuus jäi vähäiseksi.

Kanta vahvistunut erityisesti levinneisyysalueen reunoilla

Norppakanta on vahvistunut sen nykyisen levinneisyysalueen reunoilla, erityisesti Puruvedellä sekä lisäksi Pyhäselällä ja Suur-Saimaalla, jonne norppia on siirtynyt läheisiltä tiheämmän kannan alueilta.

Keskeisiltä alueilta Pihlajavedellä norppien määrä on jatkanut kasvuaan, kun taas Savonlinnan pohjoispuolella Haukivedellä, Joutenvedellä ja Pyyvesi-Enonvesi-alueella kannan koko on pysynyt samana tai hieman pienentynyt viime vuosien aikana.

”Ilmaston lämpeneminen vaikeuttaa saimaannorpan kannan seurantaa, joka tällä hetkellä perustuu lumipesien havainnointiin kevätjäillä. Viime keväänä talvisten olosuhteiden ansiosta saatiin tehtyä kattava pesälaskenta, jonka tuloksia tarkennettiin pesäpaikkasukelluksilla jäiden lähdön jälkeen. Pesien lisäksi arviota tehtäessä otettiin huomioon jäänpeittoaikana tehdyt norppahavainnot”, kertoo erikoissuunnittelija Miina Auttila Metsähallituksesta.

Suuri määrä paikallisia mukana pesälaskennoissa ja suojelussa

Saimaannorpan pesälaskentoihin ja suojelutoimiin osallistuu vuosittain suuri määrä paikallisia vapaaehtoisia, jotka mahdollistavat laaja-alaisten toimenpiteiden toteuttamisen. Metsähallitus koordinoi vuosittaisia pesälaskentoja, joiden toteuttamiseen osallistuvat merkittävällä panoksella Itä-Suomen yliopisto ja WWF Suomi.

”Vapaaehtoistoimintaa kehitetään Yhteinen saimaannorppamme LIFE-hankkeessa, jotta norpan suojelu toteutuu jatkossakin koko Saimaalla”, korostaa suojelubiologi Riikka Alakoski Metsähallituksesta.