Hailian pikkukalanyhtö ja PaRAS-kalankasvatuslaitoskonsepti voittivat Seafood Innovations 2023 -kilpailun

Hailia Nordic Oy:n Pikkukalanyhtö -tuote on uudenlainen pientä silakkaa ja kauraa yhdistävä tuote. Sillä nähdään olevan etenkin ammattikeittiöissä mahdollisuus lisätä kalan käyttöä.

Toista kertaa järjestetyn Seafood Innovations -kilpailun voittajat on valittu. Innovatiiviset kalatuotteet ja konseptit -sarjan voitti Hailia Nordic Oy:n Pikkukalanyhtö ja Teknologiset innovaatiot -sarjan ykkönen oli PaRAS Aqua Oy:n PaRAS kalankasvatuslaitoskonsepti.

Kumpikin voittaja sai palkinnoksi 10 000 euroa. Palkinnot luovutettiin Kalatalouden Innovaatiopäivillä Helsingissä 2.11.2023.

Seafood Innovations 2023 -kilpailussa etsittiin kalan käyttöä tai tarjontaa edistäviä uusia ratkaisuja ja innovatiivisia tuoteuutuuksia. Kilpailuun ilmoitettiin kaikkiaan lähes parikymmentä ehdotusta. Asiantuntijaraati seuloi ensin kummastakin sarjasta kolme parasta innovaatiota shortlistalle, ja arviointiraati valitsi voittajat näiden joukosta.

Pikkukalanyhtö yhdistää pientä silakkaa ja kauraa

Innovatiiviset kalatuotteet ja konseptit -sarjassa shortlistalle valitut tuotteet olivat Chipsters Food Oy:n Hyvä Apaja Savumuikkuherkku, Saarioinen Oy:n Lahna-kikhernepöyrykkä ja Hailia Nordic Oy:n Pikkukalanyhtö. Kaikki shortlistatut ehdotukset hyödynsivät tällä hetkellä alihyödynnettyjä kalakantoja ja edistävät kalan käyttöä tuomalla tarjolle uusia, helppokäyttöisiä vaihtoehtoja.

Voittajaksi valittu Hailia Nordic Oy:n Pikkukalanyhtö -tuote on täysin uudenlainen, innovatiivinen, pientä silakkaa ja kauraa yhdistävä tuote. Sillä nähdään olevan etenkin ammattikeittiöissä mahdollisuus lisätä kalan käyttöä.

Helppokäyttöiselle, monipuolisiin valmistusmenetelmiin sopivalle, lempeän makuiselle, sesongista riippumattomalle ja kohtuuhintaiselle kotimaiselle kalalle on merkittävä kysyntä, johon Pikkukalanyhtö pystyy vastaamaan.

Innovatiivinen PaRas-kalankasvatuskonsepti on liikuteltava, skaalautuva ja kustannustehokas

Teknologiset innovaatiot -sarjassa shortlistalle valitut innovaatiot olivat Pullan Kala Oy:n Muuntuva veneen hallintajärjestelmä, SuperGround Oy:n SuperGround -menetelmä ja PaRAS Aqua Oy:n PaRAS kalankasvatuslaitoskonsepti. Teknologiasarjan innovaatiot tarjosivat kaikki ratkaisuja kalankulutuksen lisäämisen ydinkysymykseen: mistä ja miten saadaan lisää kalaa kasvavaan kysyntään. Ehdotukset lähestyivät teemaa jokainen hieman erilaisella kulmalla.

Raati valitsi voittajaksi PaRAS-kalankasvatuslaitoskonseptin. PaRAS innovaatio pitää sisällään sekä uuden kalankasvatusmenetelmän että menetelmälle parhaiten soveltuvan uuden allas- ja laitosteknologian. Kalan kasvavaan kysyntään vastaamiseksi tarvitaan uudenlaisia innovaatiota, kestäviä ja vastuullisia ratkaisuja kalan kasvattamiseksi. PaRAS -konseptin liikuteltavuus, skaalautuvuus, innovatiivinen teknologia ja kustannustehokkuus tuovat mahdollisuuden lisätä kalankasvatusta ei vain Suomessa, vaan myös muualla maailmassa.

Arviointiraadin puheenjohtajana toimi kilpailun järjestäjän edustaja, Katriina Paranen, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja. Seafood Innovations 2023 -kilpailu on osa Kotimaisen kalan edistämisohjelmaa ja sen idea on peräisin edistämisohjelman puitteissa toimivalta Kalakumousverkostolta.