Myös airojen ja hankainten oltava kunnossa – Soutuveneen kunto on syytä tarkistaa ennen vesille lähtöä

Vaikka pelastusliivit eivät soutuveneessä ole lain mukaan pakolliset, ne on hyvä pukea päälle aina vesillä liikuttaessa.

Kesäloma- ja kesämökkikausi lähestyvät ja on aika tarkistaa sekä mökin että vapaa-ajanviettovälineiden kunto. Tuhansien järvien maassa soutelu on etenkin Järvi-Suomessa suosittua ja suositeltavaa lomapuuhaa, mutta ennen souturetkelle lähtöä on syytä varmistaa turvallisuus sekä veneen että varusteiden osalta.

Soutaminen on mukavaa kesäpuuhaa ja lähes jokaisen järvenrantamökin pihamaalta löytyykin soutuvene, jolla on mahdollisesti soudeltu jo vuosikymmeniä niin verkoille kuin mökkinaapuriinkin.

Soutuvene saattaa viettää useammankin talven ulkosalla, ja sen huoltaminen tai edes vuosittainen tarkastaminen saattaa unohtua muiden mökkikiireiden lomasta. Soutuveneenkin osalta kannattaa ennen kauden alkua tarkistaa tai tarkistuttaa ammattilaisella, ettei rungossa, laidan reunoissa, kellukesäiliöissä tai muissa rakenteissa ole vaurioita ja että ilmakellukesäiliöt ovat tiiviitä ja kondenssivesitulpat ovat paikallaan.

Veneen itsensä lisäksi syytä tarkistaa myös istuinten kunto sekä airot ja hankaimet.

Myös lujitemuoviveneet kuluvat

Lujitemuoviveneet ovat hyvin pitkäikäisiä, mutta vuosien saatossa käyttö ja säilytys kuluttavat näitäkin veneitä, vaikka sitä ei ulkopuolelta heti huomaakaan. Vanhassa veneessä voi olla vaurioita, jotka eivät sinänsä haittaa veneen käyttöä, mutta tosipaikan tullen voivat heikentää esimerkiksi veneen kelluvuutta.

Vaikka lujitemuovi ei lahoa samalla tavalla kuin puuveneet, niin kymmeniä vuosia vanhassa lujitemuovissa saattaa olla vaurioita kriittisissä paikoissa. Vuosien käytön jälkeen ja vedettäessä venettä rantaan saattaa köli kulua jopa puhki.

”Tämä voi aiheuttaa vuotoja veneen sisään tai kelluketiloihin. Myös mahdolliset tee-se-itse-miehen tekemät omat muutokset voivat vaarantaa veneen turvallisuutta”, kertoo Max Johansson Eurofins Expert Servicesiltä (ent. VTT).

Veneiden turvallisuustaso on noussut

Viime vuosina tulleet uudet säännöt ja vaatimukset ovat nostaneet veneiden turvallisuustasoa. Kesäkuussa 1998 voimaan astunut huvivenedirektiivi on myös yhtenäistänyt vaatimukset EU-maissa. Uudet soutuveneet ovat nykymääräyksien mukaan aina kelluvia ja myös sivuvakavuus on vanhoja 1970-luvun veneitä parempi.

”Jonain päivänä vanhan veneen puutteet ovat valitettavasti sillä tasolla, että on turvallisempaa ostaa uusi vene, jolloin turvallisuustaso on tämän päivän vaatimusten mukainen”, Johansson pohtii.

Vesille aina vain pelastusliivit päällä

Vesiliikenneonnettomuuksia tapahtuu valitettavan usein myös soutuveneillessä ilman pelastusliivejä veneileville henkilöille. Vaikka pelastusliivit eivät soutuveneessä lain mukaan ole pakolliset, ne on hyvä pukea päälle aina vesillä liikuttaessa.

Lapsetkin tottuvat käyttämään liivejä aina veneillessään, kun se heille pienestä pitäen opetetaan ja itse esimerkillä näytetään.

Kun turvallisuusasiat ovat kunnossa, päästään nauttimaan vesielämyksistä helposti. Sitä paitsi soutaminen on hyvää kuntoilua ja ympäristöystävällinen sekä ilmainen tapa liikkua vesillä vaikkapa koko perheen voimin.

Vaikka lujitemuoviveneet ovat hyvin pitkäikäisiä, nekin kuluvat. Vanhassa veneessä saattaakin olla vaurioita, jotka heikentävät esimerkiksi sen kelluvuutta.