
Suomi ja Ruotsi esittävät Tornionjoen lippokalastusta Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Päätös valinnasta saadaan joulukuussa 2026.
Suomi osallistuu Ruotsin koordinoimaan hankkeeseen, jonka tavoitteena on nimetä Tornionjoen lippokalastus Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.
Museovirasto on valmistellut hakemusta ”Tornionjoen lippokalastus – elävä kulttuuriperintö Ruotsin ja Suomen rajalla” opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta yhteistyössä Tornionlaakson museon ja lippokalastusyhteisöjen kanssa.
Erinomainen esimerkki valtion rajat ylittävästä kulttuurisesta yhteisöstä
”Tornionjoen lippokalastuskulttuuri on erinomainen esimerkki kulttuurisen yhteisön muodostumisesta ylittäen myös valtion rajat”, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie.
”Suomen ja Ruotsin yhteinen hakemus nostaa esiin yhteiseloa luonnon kanssa, ihmisen kekseliäisyyttä kalastuksessa ja niihin pohjautuvaa rauhanomaista vuosisataista yhteiseloa ja kielellistä monimuotoisuutta”, Talvitie sanoo.
Vahva ja elinvoimainen perinne
Kohde-esityksessä Tornionjoen lippokalastus on tunnistettu ja määritelty aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksen kriteerien mukaisesti. Ilmiön keskeisiä alueita ovat Kukkolankoski ja Matkakoski Tornionjoen alajuoksulla.
Perinne on vahva ja elinvoimainen sekä Ruotsissa että Suomessa, joen molemmin puolin. Lippokalastusoikeudet ovat noin 75 tilalla tai suvulla, ja perinnettä harjoittaa aktiivisesti arviolta 150 henkilöä.
Saunomisperinne ja kaustislainen viulunsoitto aiemmat suomalaiset kohteet
Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luettelon tavoitteena on lisätä aineettoman kulttuuriperinnön näkyvyyttä, lisätä yleistä tietoisuutta siitä sekä edistää vuoropuhelua, joka kunnioittaa kulttuurista moninaisuutta. Luettelossa on tällä hetkellä lähes 800 kohdetta.
Suomen aiemmat kohteet Unescon luetteloissa ovat saunomisperinne Suomessa ja kaustislainen viulunsoitto sekä monikansalliset kohteet pohjoismainen limisaumaveneperinne ja käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, taito ja tekniikat.