Kalakuu haastaa suomalaiset syömään kalaa suositusten mukaan – vähintään kahdesti viikossa

Rapeat ahven-bunit.

Toukokuussa luonnonkalan sesonki on parhaimmillaan, ja Pro Kala on nimennyt toukokuun Kalakuuksi, jota vietetään nyt kolmatta kertaa. Sen ideana on haastaa suomalaiset syömään kalaa suositusten mukaan eli vähintään kahdesti viikossa.

Kevätsesongin aikaan toukokuussa tuoreen luonnonkalan tarjonta kalatiskeillä ja ravintoloissa on runsaimmillaan. Kaloilla on omat sesonkinsa, ja monien kalalajien paras saalissesonki ajoittuu kevääseen, jäiden lähdön jälkeiseen aikaan, eli huhti-toukokuuhun. Myös ravintoloiden listoilta löytyy monasti tällöin kalaa kaikkein monipuolisimmin.

Pro Kala heittääkin Kalakuun kunniaksi kaikille suomalaisille haasteen: haasta itsesi ja kaverisi syömään kalaa kahdesti viikossa ja nappaa itsellesi kalasta sen kaikki terveyshyödyt.

Totutaan kahteen kala-ateriaan viikossa!

Kuluttajatutkimusten mukaan moni suomalainen haluaisi lisätä kalan määrää ruokavaliossaan. Nyt on juuri oikea hetki tehdä muutos parempaan!

”Kun kuukauden ajan tottuu kahteen kala-ateriaan viikossa, voi tätä suositeltavaa tapaa jatkaa helposti koko vuoden ympäri”, sanoo Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Partanen vinkkaa, että tuoreen kalan lisäksi kannattaa muistaa monet helpot ja ympäri vuoden tasaisesti tarjolla olevat kalatuotteet, kuten erilaiset kalajalosteet, pakasteet ja säilykkeet.

Monipuolisesti eri aterioilla

”Kalaa kannattaa käyttää monipuolisesti eri aterioilla, ja muistaa, että sitä voi syödä muulloinkin kuin lounaaksi tai päivälliseksi. Kala sopii myös aamiaiselle, välipaloille ja iltapalalle!”

Vinkkejä kalan lisäämiseen ruokavaliossa jaetaan Kalakuun aikana Pro Kalan somekanavissa, jotka löytyvät nimellä Parasta evästä. Luvassa on myös useita kilpailuja Kalakuun kunniaksi.

Kala on myös mainio grilliherkku

Kalakuun nettisivuilta löytyy joukko herkullisia ja toimivia reseptejä, joiden avulla voi kokkailla ja syödä kalaa ulkona. Reseptit voi toteuttaa vaikka omalla pihalla, kesämökillä tai nuotiopaikalla. Kalaruokia voi valmistaa niin grillillä, muurikkapannulla, savustimella kuin avotulellakin.

Kalakuun reseptit innostavat kokeilemaan rapeita ahvenhodareita, grillaamaan parsa-jättirapuvartaita, keittämään kuhasta soppaa sekä testaamaan siikacevicheä ja pintapaahdettua lohta. Kalakuun nettisivustolta löytyy myös videoita kalan savustamisesta ja kalan grillaamisesta fileenä.

Kalakuussa kannattaa valita myös ravintolassa lautaselleen kalaa sekä lounaalla että ilta-aikaan.

Tietoa kalasta ja lisää kalareseptejä löydät Pro Kalan nettisivuilta!

Kaloillakin on sesongit

Monien pyydettävien kalojen saatavuus on parhaimmillaan keväällä jäiden lähdettyä, huhti-toukokuussa sekä syksyllä vesien jälleen viilentyessä.

”Kalojen sesongit tarkoittavat sitä ajankohtaa, jolloin kala käy parhaiten pyydyksiin. Se toteutuu silloin, kun kala liikkuu eniten”, kertoo Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Pro Kalan sesonkikalenterista käy ilmi, että juuri nyt esimerkiksi ahventa, kuhaa, haukea ja silakkaa voi löytää kaupan kalatiskiltä paremmin kuin vaikkapa keskikesällä.

Sesongit koskevat etenkin pyydettyä kalaa. Kasvatettua kalaa, kuten lohta tai Suomessa kasvatettua kirjolohta tai siikaa on tarjolla vuoden ympäri.

Rapeat ahvenbunit

Tämä on kuin hodari – mutta ei sittenkään! Nakin tilalla on rapea ahvenpuikko ja sämpylänä trendikäs bao bun -sämpylä. Väliin vielä raikasta coleslaw-salaattia ja tillijugurttia, ja sitten vain ääntä kohti! Näitä buneja kannattaa tehdä reilusti, sillä ne katoavat nopeasti parempiin suihin.

Rapeat ahvenbunit

1-2 valmista bao bun -sämpylää (tai hodarisämpylää) per syöjä
ahvenpuikkoja
coleslaw-salaattia
tillijugurttia

Kokoa ahvenbunit vasta juuri ennen tarjoilua. Grillaa sämpylät, jotta ne lämpenevät, ja täytä ne coleslaw-salaatilla. Laita päälle rapea ahvenpuikko ja viimeistele kokonaisuus tillijugurtilla.

Ahvenpuikot

4-8 ahvenfileetä
suolaa
1 kananmuna
1 dl jauhoja
2 dl riisimuroja
voita

1. Puolita ahvenfileet pituussunnassa ja ripottele niiden päälle suolaa.
2. Vatkaa rikki munien rakenne yhdessä kulhossa, laita jauhot toiseen kulhoon ja murot kolmanteen. Murskaa muroja kädellä kevyesti hienommaksi.
3. Pyörittele ahvenfileet ensin jauhoissa, kasta ne sitten kananmunaan ja pyörittele lopuksi muroissa.
4. Paista ahvenpuikot kypsiksi joko grillin parilalevyllä tai pannulla voissa.

Coleslaw ruohosipulilla

1 keskikokoinen porkkana
150 g valkokaalia
½ dl hienonnettua ruohosipulia
1 limen mehu
1 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria
1 dl majoneesia

1. Huuhtele, kuori ja raasta porkkana. Raasta kaali. Laita raasteet kulhoon, lisää joukkoon hienonnettu ruohosipuli.
2. Purista limestä mehu ja lisää se ja mausteet salaattiin.
3. Laita kumihanska käteen ja murskaa kaalia kovin ottein, samalla sekoittaen.
4. Lisää lopuksi joukkoon majoneesi ja laita coleslaw jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi.

Tillijugurtti

½ dl hienonnettua tilliä
½ dl hienonnettua ruohosipulia
1 valkosipulinkynsi
2 dl maustamatonta turkkilaista jugurttia
1 tl hunajaa
suolaa ja mustapippuria

1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.