Metsähallituksen uusi Luontoon.fi-palvelu kokoaa jatkossa kaikki Suomen ulkoilukohteet ja reitit samaan paikkaan. Tavoitteena on edistää luonnossa liikkumista. Palvelusta löytyy yhteensä noin 3000 retkeilyyn ja ulkoiluun suunnattua reittiä.
Retkeilyreittien lisäksi palvelusta löytyy tuhansia reittejä mm. pyöräilyyn, melontaan ja hiihtämiseen. Mukana ovat valtion, kuntien ja yhdistysten ylläpitämät retkeilypalvelut.
Uusi Luontoon.fi toteuttaa Suomen ensimmäistä kansallista luonnon virkistyskäytön strategiaa rakentamalla kansallisen ulkoilutietopalvelun. Luontoon-palvelun rakentamisesta, kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut.
Auttaa löytämään retkeiltävää läheltä ja kaukaa
”Luontoon-palvelu auttaa löytämään retkeiltävää läheltä ja kaukaa. Käyttäjä löytää kiinnostavat reitit sillä perusteella, miten itse haluaa luonnossa liikkua: patikoiden, pyöräillen, meloen vai esimerkiksi kalastaen. Kaikki retkikohteet ovat helposti hahmotettavissa kartalla. Palvelusta löytyy myös ajankohtaista tietoa retkeilyreiteiltä, samoin kuin nostoja joidenkin retkeilyreittien lähellä olevista palveluista”, palveluomistaja Joel Heino Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.
Reitit löytyvät jo nyt palvelusta kartalta, reitti- ja kohde-esittelyjä puolestaan täydennetään palveluun tulevina kuukausina.
Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) vahvalla panoksella Luontoon.fi-palvelun kehittämisessä
Kalatalousasiantuntija Janne Antila Suomen Vapaa-ajankalastajista kertoo, että SVK on ollut vahvalla panoksella mukana Luontoon.fi-palvelun perustan luomisessa nimenomaan kalastuksen osalta.
”Olemme tuottaneet tietoa ja kuvamateriaalia kalastuskohteista ja syöttäneet näitä tietoja palveluun, ja jo sitä ennen olimme mukana linjaamassa, mitä tietoja kalastuskohteista kerätään, miten niitä järjestelmään syötetään ja missä muodossa niitä esitetään”, Antila kertoo.
”Jo nyt palvelun alkulanseeraukseen mennessä olemme SVK:n porukalla lisänneet palveluun noin 50–80 kalastuskohteen esittelyt ja lisää on vielä ns. varastossa, joten lähiaikoina määrä vielä kasvaa. Lisäksi ainakin ensi vuonna on tarkoitus lisätä vielä aikamoinen määrä uusia kohteita. Kohteita käydään läpi ja kuvataan pääsääntöisesti kesäkaudella, joten palvelussa esiteltävät kalastuskohteet runsastuvat eniten aina kesän jälkeen”, Antila kertoo.
Kalastuskohde-esittelyjä kattavasti ympäri Suomen
Antilan mukaan SVK ei ole asettanut palveluun vietävien kohteiden lukumäärästä, vaan töitä tehdään sen eteen, että kalastuskohde-esittelyjä löytyisi jatkossa kattavasti eri puolilta Suomea ja että varsinkin lähikalastuskohteet asutuskeskusten läheisyydessä olisivat hyvin edustettuina.
”Me olemme käytännössä ainoa taho, joka on tehnyt kalastuskohteista kunnolliset ja informatiiviset esittelyt. Esimerkiksi osa kunnista on merkinnyt joitakin kalastuskohteita palveluun, mutta ne ovat käytännössä tyhjiä täppiä kartalla vailla mitään kalastajaa palvelevaa sisältöä. Ehkä korkeintaan joku lupapalvelun sähköpostiosoite tms. löytyy, mutta ei mitään oikeaa infoa kohteen kalastuksen näkökulmasta”, Antila kertoo.
”Tavoitteenamme on, sen lisäksi, että itse teemme uusia kohde-esittelyitä, aktivoida myös kuntia ja kaupunkeja tekemään omien kohteidensa esittelyt samanlaisella pieteetillä kuin mekin teemme, ja autamme heitä tässä tarvittaessa”, Antila sanoo.
Integroidaan SVK:n nettisivuille
Antila lertoo, että Luontoon-palvelun kalastuskohteet on ensi vuoden aikana tarkoitus ”upottaa” eli integroida SVK:n nettisivuille . Toisin sanoen Luontoon-palveluiden kartta ja kaikki siellä olevat kalastuskohde-esittelyt, löytyvät sitten myös SVK:n nettisivuilta.
”Sen sijaan muut Luontoon-palvelussa olevat ulkoilulajit eivät tule meidän sivuillemme. Olemme selkeästi aktiivisin ja laajimmin kalastuskohde-esittelyjä toteuttava taho, joten on varsin loogista, että esittelyt myös näkyvät omilla sivuillamme jatkossa”, Antila mainitsee.
Kalapaikat ovat yksi haetuimmista sisällöistä netissä
Antilan mielestä varsinkin aloittelijanäkökulmasta on hyvä, että tietoa on nyt jaossa sellaisessa kanavassa, jota käyttävät muutkin ulkoiluharrastajat kuin kalastajat. ”Esimerkiksi retkeilijät tai melojat voivat nyt törmätä helpommin kalastustietoon kuin aiemmin, ja tämä toivottavasti näkyy vapaa-ajankalastuksen suosion kasvuna ajan saatossa”, Antila pohtii.
”Sama pätee tietysti toisinkin päin: veikkaan, että yksi jos toinenkin kalastuksen harrastaja löytää jatkossa entistä helpommin tietoa muista ulkoiluharrastuksista ja huomaa pian yhdistävänsä näitä ja kalastusta entistä useammin”, hän jatkaa ja muistuttaa, että kalapaikat eli kalastuskohteet ovat yksi haetuimmista kalastussisällöistä netissä.
”Aloittelevat harrastajat pohtivat, että mihin kannattaisi tai voisi mennä kalaan ja välillä konkaritkin voivat hakea uudella paikkakunnalla vieraillessaan tietoa alueen suosituista paikoista. Hienoa, että tätä infoa kerätään nyt samaan paikkaan muidenkin vähän samanhenkisten harrastusten kanssa.”
Retkeilijät mukana Luontoon-palvelun kehittämisessä
Luontoon.fi on ollut suosittu palvelu jo 20 vuotta. Sivustolla on noin miljoona käyttäjää vuodessa. Ennen uudistusta Luontoon.fi-verkkosivuilta löytyi tietoa Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämistä luontokohteista, esimerkiksi kansallispuistoista, erämaa-alueista, retkeilyalueista ja muista valtion mailla sijaitsevista retkikohteista.
”Oli selvää, että rakennamme laajemman, myös kuntien ja yhdistysten ulkoilukohteet ja reitit sisältävän kansallisen ulkoilutietopalvelun suosittua Luontoon.fitä apuna käyttäen. Uuden palvelun suunnittelutyössä on kuunneltu koko matkan ajan retkeilijöiden toiveita ja tarpeita. Mukana ovat olleet aktiivisesti esimerkiksi Metsähallituksen Erä- ja luontoyhteisön jäsenet. Palvelun kehitysversio on ollut avoimesti nähtävillä viimeisen kuukauden ajan ja olemme keränneet siitäkin aktiivisesti palautetta. Saatu palaute on ollut pääosin kiittävää”, Heino sanoo.
Metsähallitus kehittää palvelua yhdessä käyttäjien ja sidosryhmien kanssa kaikkien yhteiseksi palveluksi.
Fakta: Luontoon – kansallinen ulkoilutietopalvelu
• Luontoon-palvelu kokoaa kaikki Suomen retkikohteet samaan paikkaan. Mukana on jo nyt noin 3000 retkeilyyn ja ulkoiluun suunnattua reittiä, lisäksi tuhansia reittejä mm. pyöräilyyn, melontaan ja hiihtämiseen. Palvelu löytyy osoitteesta: luontoon.fi
• Tiedot palveluun tulevat suoraan kahdesta järjestelmästä: Metsähallituksen paikkatietojärjestelmästä ja valtakunnallista liikunnan paikkatietojärjestelmästä Lippaasta, mihin kunnat ja muut toimijat vievät tietoa retkeilymahdollisuuksista.
• Keskeisiä ominaisuuksia uudessa palvelussa ovat karttapohjaisuus, luonnossa liikkumisen lähestyminen erilaisten aktiviteettien kautta sekä ajankohtainen tieto retkikohteilta.
• Palvelusta on tulossa ensi vuoden alussa myös mobiilisovellus. Palvelu kehittyy ja täydentyy vielä ensi vuoden aikana.
• Palvelun suunnittelu ja kehitys on maksanut noin 2,65 miljoonaa euroa. Summa on sisältänyt myös Lipas-tietokannan teknistä ja sisällöllistä kehitystä sekä Jyväskylän yliopiston ja Suomen Ladun tekemää valtakunnallisen sisällöntuotannon tukemista (mm. kunnat).