Uusi podcast selvittää Itämeren ongelmia, mysteerejä ja mahdollisuuksia säilyä hengissä

Podcastia kipparoivat John Nurmisen Säätiön Säde Mäkipää ja Maija Soljanlahti. Kuva: Lari Järnefelt.

John Nurmisen Säätiön uudessa podcastissa M/S Itämeri selvitetään, miten elämä maan päällä vaikuttaa Itämereen. Podcastin jaksoissa seilataan sinilevälautoilla, sukelletaan pinnanalaiselle hautausmaalle ja tarjotaan kemikaalicocktaileja, joita ei laivojen baareista saa.

Ennallistamisasetus meni läpi Euroopan unionissa. Miksi Itämeri tarvitsee ennallistamista? Miten ilmastonmuutoksen aiheuttama meriveden lämpeneminen vaikuttaa meren lajistoon? Entä miksi silakka on taantunut merialueillamme niin voimakkaasti, että EU harkitsi sen pyynnin kieltämistä kokonaan?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan John Nurmisen Säätiön podcastissa M/S Itämeri. Kuuden jakson mittaisella merimatkalla asiantuntijat ja Itämeren ystävät keskustelevat siitä, mitkä ovat Itämeren isoimpia ympäristöongelmia ja miten ne voidaan ratkaista. Jaksoissa käsitellään meren eteen tehtäviä tekoja ja Itämeren historiaa avaavia tarinoita.

Selvitetään esimerkiksi rehevöitymisen juurisyitä

Jaksoissa selvitetään Itämeren rehevöitymisen juurisyitä, haitallisten aineiden vaikutusta Itämeren eliöstöön sekä ilmastonmuutoksen, luontokadon ja roskaantumisen vaikutuksia mereemme.

Itämeren biodiversiteettiä uhkaavien ongelmien lisäksi jaksoissa nostetaan esiin myös Itämeren pinnanalaisia, kiehtovia yksityiskohtia ja meren vaikutusta ihmisten arjen hyvinvointiin.

Kuunneltavissa ilmaiseksi eri alustoilta

Studiossa vieraina ovat Säätiön asiantuntijat Maria Erkheikki, Miina Mäki, Ulla Rosenström, Anna Saarentaus ja Juulia Suikula sekä meteorologi Kerttu Kotakorpi, THL:n planetaarisen terveyden lääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren, kalastaja Otto Cichoracki, roska-aktivisti Teemu Oinio, meriarkeologi Minna Koivikko, purjehtija Ari Huusela, saaristoyrittäjä Tiina Johansson sekä vastuullisuusvaikuttaja Pia Alapeteri.

Podcast on kuunneltavissa ilmaiseksi eri podcast-alustoilta, kuten Spotifysta, Apple Podcastista ja Suplasta ja John Nurmisen Säätiön verkkosivuilta: