Vaelluskalat nousivat jo kutemaan kunnostettuun Keljonpuroon Jyväskylässä

Kunnostettua Keljonpuroa Jyväskylässä. Puron uusilla kutupaikoilla on jo ilahduttavasti nähty taimenia.

Jyväskylän Keljonkankaalla sijaitsevan Keljonpuron kunnostamistoimet on saatu tämän vuoden osalta valmiiksi. Viimeksi toissa viikolla Jyväskylän kaupunki uudisti Keljonpuron ja Kauraojan ylittävän kevyen liikenteen väylän rummut siten, että jatkossa kalankulku ei esty rumpujen takia.

Vaellusesteiden poistamisella pyritään vahvistamaan Pohjois-Päijänteen uhanalaisen järvitaimenen kantoja laajentamalla lisääntymiseen soveltuvia elinympäristöjä. Rumpujen kunnostamisen kustannuksiin osallistui myös Maailman luonnonsäätiö WWF.

Kaiken kaikkiaan tänä vuonna toteutetussa Keljonpuron kunnostushankkeessa saatiin paranneltua voimakkaasti muokattua purouomaa noin kilometrin matkalta. Tältä matkalta poistettiin keskeisimmät vaellusesteet sekä lisättiin vaelluskaloille soveltuvia kutusoraikkoja.

Taimenia jo ilahduttavasti nähty uusilla kutupohjilla

”Pienimuotoisia puu- ja kivirakenteita kalan nousun helpottamiseksi on vielä luvassa, mutta muuten hanke on saatu päätökseen”, kertoo Matti Havumäki Keski-Suomen kalatalouskeskus ry:stä.

Pohjois-Päijänteen kalatalousalue toteuttaa kunnostusrakenteiden seurantaa sekä puron koekalastuksia tulevina vuosina.

”Ilahduttavasti syksyn mittaan Keljonpurolla on jo päästy tekemään havaintoja taimenista uusilla kutupohjilla”, Havumäki iloitsee.