Monipuolista kalastusta kalakukkojen kaupungissa – Kuopiossa on pieniä ja suuria vesiä tarjolla

Lammet ovat Kuopiossa oivia paikkoja kaupunkikalastajalle. Niihin pääsee helposti kävellen, polkupyörällä ja bussilla.

Vuonna 1775 perustettu kalakukkojen kotikaupunki Kuopio on oivallinen esimerkki paikkakunnasta, joka tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia kalastusta harrastavalle. Kaupungilla on reilut 9000 hehtaaria vesialueita, jotka käsittävät erityiskalastuspaikkoja, lampia sekä suurempia selkiä ja reittivettä.

Oivallista ja erittäin edistyksellistä koko Suomea ajatellen on, että kaupungin pienvesillä saa kalastaa ainoastaan vapakalastusmenetelmiä käyttäen. Monipuoliset vesialueet palvelevat toki myös matkailijoita, mutta tuovat erityisesti kaupungissa asuville viihtyvyyttä ja kalastusharrastusmahdollisuuden jokapäiväiseen elämään. Erilaiset vedet tarjoavat myös hyvän mahdollisuuden kalastaa eri kalastusmuodoilla eri lajeja ja jopa ennätyskokoisia kaloja.

Kirjolohet houkuttelevat pilkkijöitä Keskustan Valkeiselle.

Suuri Kallavesi ympärillä

Kuopiota ympäröi Kallavesi, joka on ollut myös monen laulun ja runon lähde. Suomen kymmenenneksi suurin ja Pohjois-Savon suurin järvi tarjoaa kaupunkikalastajalle monia mahdollisuuksia niin rannalta kuin veneellä kalastamiseen. Kuha on noussut järven tärkeimmäksi saaliskalaksi vuosien varrella.

Myös punalihaisen tavoittaminen on Kallavedellä mahdollista, sillä taimenta istutetaan sen vesialueelle säännöllisesti. Myös haukikanta on vahva ja ahventa on Kallavedessä niin runsaasti, että ainakin kukkokaloja saa varmuudella, muttei isojen liki kiloisten kyrmyniskojenkaan saaminen ole mahdotonta.

Leväsenlammesta voi saada vaikkapa suutarin. Kuva: Juha Ojaharju

Vesille pääsee helposti

Kaupungin tai kyläyhdistysten ylläpitämiä veneilijöiden ja kalastajien vapaassa käytössä olevia laavuja, kalamajoja ja rantautumispaikkoja tulisijoineen löytyy kymmeniä ympäri Kallavettä. Myös kaupunkia lähellä olevissa saarissa on niitä useita.

Veneenlasku on Kuopiossa helppoa, sillä kaupungin alueelta veneen saa vesille kahdeksasta eri kohdasta. Vesille pääsee myös ilman omaa venettä kesäaikaan useamman kerran päivässä Kuopion satamasta lähtevillä risteilyillä.

Järvellä on kisattu vuosien varrella monia erilaisia kalastuskilpailuja muun muassa pilkkimällä. Lähitulevaisuuden suurin koitos käydään vuonna 2020, jolloin SM-pilkkimestaruudet ratkotaan parinkymmenen vuoden tauon jälkeen Kallavedellä.

Kallavedellä on useita kalastusalueita

Etelä- ja Pohjois-Kallavedellä toimivat yhtenäislupa-alueet, jotka palvelevat useammalla vavalla uistelevia. Etelä-Kallaveden alue alkaa Kallansiltojen eteläpuolelta ja jatkuu aina Puutossalmeen saakka, muutamia poisluettavia alueita lukuun ottamatta.

Puutossalmen eteläpuolelta alkaa Koirus-Sotkan viehekalastusalue, joka käsittää alueita Sotkanselältä ja Koirusselän kokonaan. Pohjois-Kallaveden yhtenäislupa-alue alkaa Kallansiltojen pohjoispuolelta ja jatkuu aina Petynsaareen saakka. Tarkat lupa-aluetiedot löytyvät jatkossa kalatalousalueiden nettisivuilta.

Kuopiossa kalastaminen on helppoa, eikä se vaadi välttämättä omaa autoa. Kalastamaan voi mennä vaikka kävellen, fillarilla tai bussilla, sillä Kallaveden lisäksi eri puolilla Kuopiota on useita kaupungin omistamia lampia, jotka toimivat vapakalastusalueena. Niillä saa kalastaa ainoastaan vapavälinein.

Kuopion kaupunki myy omistamallensa vesialueelle Kallavedellä vapakalastuslupaa hintaan kahdeksan euroa/vapa/vuosi sekä viiden euron hintaista tuulastus- ja sukelluskalastuslupaa. Lisää tietoa kaupungin luvista ja määräyksistä voi käydä lukemassa Kuopion kaupungin verkkosivuilta

Kuopiossa on järjestetty useita koululaisten kalastuspäiviä.

Kalaan kävellen, fillarilla tai bussilla

Lammet ovat hyvä lisä kaupunkikalastajalle, sillä ne tarjoavat myös paljon mahdollisuuksia eri kalalajien pyytämiseen. Sammakkolammelta voi saada isoja ruutanoita, Leväsenlammesta särjen, säyneen, suutarin ja sorvan lisäksi myös ennätyskokoisia pasureita.

Keskustan Valkeiselta, jossa on järjestetty myös muun muassa SM-lohipilkkejä ja useita koululaisten kalastuspäiviä, voi siiman päähän saada perinteisten särkikalaston lisäksi siian, kirjolohen, suutarin, sammen tai vaikkapa karpin.

Moneen lampeen on istutettu myös siikaa, jota pilkkijät käyvät talviaikaan pilkkimässä. Kuopion toinen Valkeinen, kirjolohen ja siian erityiskalastuspaikka (Iso-Valkeinen) sijaitsee moottoritien jakaman Iso-Valkeisen lammen itäpuolella hotelli Iso-Valkeisen kupeessa. Iso-Valkeisen länsipuoli ja muun muassa Kolmisoppi ovat taas suosittuja siianpilkintäkohteita.

Hyviä kalapaikkoja on siis Kuopiossa paljon ja kalastaa voi monia eri kalalajeja. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan päästäkseen ottipaikoille. Tutustuminen Kuopion vesialueisiin kannattaa tehdä joko vavan kanssa tai ilman. Nähtävää ja koettavaa on paljon.

Teksti ja kuvat: Janne Tarkiainen