6-2023 Kalastusharrastuksen suosio on kasvanut – Järjestömme työ tuottaa tulosta

Yhä useampi nainen on innostunut kalastuksesta ja se on näkynyt mimmien tapahtumissa. Kuva on Helsingissä järjestetystä pilkkitapahtumasta. Vapakalastus on myös erityisesti harrastajien suosiossa ja vapavälinein saatiinkin 54 prosenttia vapaa-ajankalastajien saaliista viime vuonna. Kuva: Jaana Vetikko.

Luonnonvarakeskus (Luke) julkaisi lokakuun lopussa uudet vapaa-ajankalastustilastot, joiden mukaan vapaa-ajankalastajien määrä kasvoi viime vuonna 1,8 miljoonaan. Me Vapaa-ajankalastajissa otimme ilolla tiedon vastaan. Vapaa-ajankalastus 2022 -tilaston mukaan suhteellisesti eniten lisääntyi 25–44-vuotiaiden kalastajien määrä, jossa kasvua oli yli 50 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna.

Tilaston mukaan sekä miesten että naisten kalastusharrastus lisääntyi. Miehistä kalasti 43 prosenttia ja naisista 23 prosenttia. Naisten kalastaminen lisääntyi suhteellisesti enemmän kuin miesten. Naisten harrastajamäärä kasvoi 28 ja miesten 16 prosenttia, kun verrataan vuosia 2022 ja 2020.

Ikäryhmittäin tarkasteltuna ainoastaan 18–24-vuotiaiden kalastajien määrä pieneni. Kaikkein innokkaimmin kalastivat lapset ja nuoret. 10-17-vuotiaista pojista kaksi kolmasosaa kävi kalassa viime vuonna.

Lisääntyneitä kalastajamääriä tuskin selittää enää vain koronapandemian kalastusharrastusta vauhdittanut vaikutus, vaan sen sijaan aktiivinen työ kalastusharrastuksen edistämiseksi ja lisäämiseksi. Me Vapaa-ajankalastajissa olemme niin seuroissa, piireissä kuin keskusjärjestössäkin panostaneet valtavasti sekä nuorten ja perheiden, mutta myös naisten ja uusien aikuisten saamiseksi mukaan kalastusharrastuksen pariin. Uskomme, että erityisesti järjestömme Mimmit kalastaa -toiminnalla on ollut suuri merkitys naisten kalastusharrastuksen vauhdittamisessa.

Vapaa-ajankalastajat myös pyytävät merkittävän osan Suomen kalasaaliista. Viime vuonna vapaa-ajankalastajien saalis oli sisävesillä yli viisinkertainen kaupallisen kalastuksen saaliiseen verrattuna. Merialueella puolestaan vapaa-ajankalastuksen ja kaupallisen kalastuksen saalismäärät olivat suunnilleen samansuuruiset, jos silakkaa ja kilohailia ei lasketa mukaan. Kuluvan Kalastus maistuu! -teemavuotemme myötä olemmekin halunneet tarjota paitsi ideoita ja inspiraatiota, miten tutustua monipuolisesti kalastusharrastukseen myös, miten oppia käsittelemään omaa saalistaan ja hyödyntämään sitä kotikeittiössä. Valmistetaan joulupöytäänkin kotimaista kalaa, niin minä teen. Silakkaa, siikaa ja kirjolohta ainakin.

Iso kiitos jokaiselle järjestömme toimijalle. Ilman Teitä nämä tulokset eivät olisi mahdollisia.

Ihanaa ja maistuvaa joulun aikaa!

Jaana Vetikko