Heikin onkijanuran huipennus tuli syyskuussa: 16,3 kilon suurkarppi ”noudatti” aikataulua

Tamperelaisen Heikki Salmelan syyskuun alkupuolella saama suurkarppi painoi komeasti 16,300 kg.

Lapsesta asti kalastusta harrastanut Heikki Salmela, 40, innostui onkimisesta niin kovasti muutama vuosi sitten, että ennen päälajina ollut heittokalastus on jäänyt aiempaa selvästi vähäisemmälle huomiolle. Tähänastisen onkijanuransa huipennuksen hän sai syyskuussa 16,3 kilon suurkarpin muodossa tamperelaiselta järveltä.

”Olen saanut todennäköisesti ennenkin suurkalarajan ylittäneitä karppeja, mutta ne ovat olleet ihan siinä 10 kilon rajan tuntumassa. Tämän kalan tajusin kuitenkin todella suureksi, joten punnitsin, mittasin sekä kuvasin sen – ja ilmoitin suurkalarekisteriin”, hän kertoo.

Tamperelaisen Heikin mukaan suurkarpin kalastuspäivänä vallitsi matalapaine ja sää oli puolipilvinen. Ilman lämpötila oli 13 ja veden noin 15 astetta. Tuuli puhalsi lännestä noin 4 metriä sekunnissa.

Optimaaliset olosuhteet kalastuspäivään ja -hetkeen

”Olosuhteet olivat juuri sellaiset, että juuri siitä kohtaa karppi ottaa siihen aikaan iltapäivästä tällä kalastamallani järvellä. Syötitän kyseistä 45-50 metrin päässä rannasta sijaitsevaa sankan lumpeikon reunaa säännöllisesti ja olen huomannut, että karpeilla on tietty reitti ja aikataulu, joita ne noudattavat”, Heikki kertoo.

”Syötittämällä onkin paljon helpompi saada karpit haluamaansa paikkaan kuin yrittää etsiä niitä kalastamalla tai havainnoimalla. Syötitykseen käytän boilieta, pellettiä ja muita karpin perusherkkuja, kuten maissia”, hän lisää.

Se, että kala otti keskellä iltapäivää, ei ollut Heikille mikään yllätys, sillä karppeja hän on saanut ennenkin keskellä kirkasta päivää. ”Toki yö olisi parempi aika karppien onkimiselle, mutta en pääse yöllä kalaan, ja siksi koetan lähteä liikkeelle mahdollisimman aikaisin aamulla”, hän mainitsee.

Väsytys kesti pitkään

Yleensä isonkaan karpin väsyttäminen ei Heikin mukaan kestä kovin kauan, mutta tämä 16,3 kilon kala pakeni keskelle lumpeikkoa. ”Kun ongessani sattui olemaan vielä monofiilisiima, joka ei leikkaa kasvillisuutta yhtä hyvin kuin kuitusiima, niin sai siinä olla tarkkana väsyttäessä. Väsytys kestikin tällä kertaa sellaiset 25-30 minuuttia”, hän selvittää.

”Jotkut päästävät jopa siiman löysäksi tällaisessa tilanteessa. Itse olen kuitenkin sen taktiikan kannattaja, että pidän kalalle jatkuvasta pientä painetta yllä, jolloin sen on jossain vaiheessa lähdettävä liikkeelle. Lopulta tämän karpin mukana ei tullut pohjakasvillisuutta, vaan vain muutamia lumpeen varsia”, Heikki jatkaa ja kertoo päästävänsä takaisin kaikki isot saaliskalat.

”Samoin päästän kaikki karpit ja särkikalat. Ruokaloiksi otan lähinnä siihen tarkoitukseen sopivan kokoisia ahvenia ja kuhia”, hän mainitsee.

Seuraavina tavoitteina suuri säyne ja lahna

”Olen kalastanut käytännössä koko ikäni. Pitkään heittokalastus oli ykköslaji, mutta parisen vuotta sitten innostuin onkimisesta ja nyt se hallitsee. Syksyn tullen, kun sää ja vedet viilenevät siirryn toki haukihommiin”, Heikki kertoo.

Karpinonginnassa hänen mukaansa on se viehätys, että kaikki saadut ovat yksilöitä. ”Ei siis tarvitse saada aina 20-kiloista, ja ovathan karpit melkein aina isoja”, hän mainitsee.

Suurkarpin lisäksi Heikki on saanut ison särjen, suutarin ja ruutanan, jotka ovat ylittäneet suurkalarajan. ”Särki tuli tuurilla säyneen onkimisen yhteydessä. Seuraavaksi voisi yrittää suurta säynävää ja lahnaa”, hän pohtii.

Karppipaikkoja voi etsiä

”Olen etsinyt mahdollisia karppipaikkoja muun muassa tutkimalla vanhoja istutustietoja, ovathan karpit Suomessa kaikki istutettuja. Tämän suuren karpin paikan taas bongasin katselemalla ja havainnoimalla paikan päällä ja huomasin, että järvessä on karppeja”, Heikki paljastaa.

Heikki Salmelan 16,3 kilon suurkarppi

Pyyntipäiväja aika: 11.9.2020 klo 14.30
Pyyntipaikka: järvi Tampereella
Syötti: boilie
Kela: Okuma Custom, black cb-60
Vapa: Daiwa Black Widow 10’ 3lb
Siima: Carp Spirit m-tx 21 lb

Teksti: Ismo Malin, Kuva: Heikki Salmelan arkisto

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä