Jari Kettukangas sai 600-grammaisen suursärjen täkykaloja onkiessaan

Jari Kettukangas sai 600-grammaisen suursärjen suttuisessa marraskuun alun kelissä. Ilman lämpötila oli +2 astetta ja taivaalta vihmoi räntää.

Raahelainen Jari Kettukangas sai peräti 600-grammaisen särjen ollessaan reilut kaksi viikkoa sitten onkimassa sopivia täkykaloja hauelle. Hänestä kala oli niin merkittävä, että hän päätti ilmoittaa sen Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ylläpitämään suurkalarekisteriin.

”Eräs tuttava minua siihen kehotti, mutta olisin toki ilmoittanut sen muutenkin”, kertoo Jari, joka on aiemminkin ilmoittanut saamiaan isoja kaloja suurkalarekisteriin. Hän kertoo myös arvostavansa särkeä saaliskalana, sillä sen onkiminen ei ole aina ihan helppoa.

”Varsinkin isojen särkien kalastaminen on vaativaa. Minusta yli puolen kilon särjen saaminen onkin vaikeampaa kuin kymppikiloisen hauen”, Jari vertaa.

Kaikenlainen vapakalastus ollut aina mieluisaa

Noin 30 vuotta kalastusta harrastanut Jari kertoo, että kaikenlainen vapakalastus on ollut hänelle aina mieluista puuhaa. Takavuosina hän olikin aktiivinen heittokalastaja niin perholla kuin erityyppisillä vieheilläkin. Onpa vetouistelukin kuulunut hänen repertuaariinsa.

”Nyttemmin pääpaino on siirtynyt suurten ahventen ja haukien täkyongintaan eri taktiikoita käyttäen. Talvisin taas tulee vietettyä jäällä runsaasti aikaa ismete-kalastuksen (talvisen täkyonginnan) ja pilkkimisen merkeissä”, Jari sanoo.

Kala käsin kauhomalla rannalle asti

Jari kertoo suuren särjen rantauttamiseen punnittavaksi ja mitattavaksi asti tuoneen lisäjännitystä se, että hän oli liikkeellä ilman haavia. Kala jäi kaiken lisäksi jumiin rantakaisloihin, mutta pysyi onneksi rauhallisena, joten Jari onnistui kauhomaan sen käsin rannalle.

”Väsyttäessä aluksi uumoilin, että olen koukuttanut kohtuullisen kokoisen lahnan, mutta ensimmäinen katsekontakti paljasti, että kyseessä on suuri särki. Paikassa, jossa ongin, ei ole esimerkiksi säynäviä, joten saatoin olla sangen varma asiasta”, hän mainitsee.

Syöttinä kastemato

Jari paljastaa suuren särjen kalastuspaikasta sen verran, että se tuli keskisuuren joen virtaavasta ja syvästä suvannosta. ”Särki nappasi penkan reunasta kolmen metrin etäisyydeltä rannasta ja puolentoista metrin syvyydeltä. Syöttinä minulla oli kastemato.”

Kun särki oli punnittu 600 gramman painoiseksi ja mitattu 36 senttimetriä pitkäksi, Jari vapautti sen. ”Vapautan suuret yksilöt lähes poikkeuksetta kalalajiin katsomatta. Siis aina, kun ne ovat vapautettavassa kunnossa. Pienempiä kaloja tulee sen sijaan myös syötyä. Esimerkiksi viime aikoina olen ottanut ruoaksi madetta, jota olen pohjaonkinut Pohjanmaan joista ennen jäiden tuloa”, hän kertoo.

Isoja kaloja tullut ennenkin

Jari kertoo onnistuneensa suurten kalojen pyytämisessä aiemminkin ja hän on saanut esimerkiksi 195 vähintään kilon painoista ahventa. ”Suurin 1,69 kilon ahven nousi juhannusaattona 2016. Haukiennätykseni 14,6 kiloa taasen on keväältä 2014. Lisäksi suurkalaraja on ylittynyt viime vuosina säyneellä ja seipillä”, hän selvittää.

Kaloista seipi on Jarin mukaan tullut onkimalla ja säyne jigaamalla. ”Ahvenen ja hauen sain täkyonkimalla. Kaikki nämä kalat olen myös ilmoittanut suurkalarekisteriin”, hän mainitsee.

Jari Kettukankaan 600-grammainen suursärki

Pyyntipäivä ja -aika: 2.11.2019 klo 13.30
Pyyntipaikka: Keskisuuren joen virtaava ja syvä suvanto
Vapa: Teleskooppionkivapa, 4 metriä
Siima: 0,18 mm monofiilisiima, jossa 1 gramman koho ja 12#-onkikoukku
Syötti: kastemato

Teksti: Ismo Malin, Kuva: Jari Kettukangas

Lisätietoa suurkalarekisteristä ja suurkaloista