Jukka Kotolan SE-seipi nosti ilon ylimmilleen, vaikka suurvimpaa yritettiinkin

Kun Jukka Kotolan Kotkasta helatorstaina saama kala osoittautui ennätysseipiksi, nousi kalamiehen ilo ylimmilleen.

Kuortanelainen Jukka Kotola pääsi nauttimaan hienosta kalastuspäivästä Kotkassa helatorstaina 13. toukokuuta. Reissuun oli lähdetty suurkalarajan ylittävä vimpa mielessä, ja vaikkei sitä tullutkaan, Suomen ennätyksen rikkonut 212 gramman seipi nosti ilon ylimmilleen.

Jukan mukaan kalastuspäivän sää oli kalakeliksi turhankin kirkas, ilmassa lämpöä oli +18 ja vedessä +10 astetta. Pienestä tuulenvireestä ei ollut haittaa kalastukselle.

”Kirkas keli yleensä vähentää kalan nousua merestä, ja parvet nousevat jokeen kokemuksen mukaan iltaisin ja yöllä. Samana iltana saatiin kaksi suurkalarajan ylittävää seipiä, aamulla ei ainuttakaan. Oma kalani tuli klo 17.30 aikoihin”, hän kertoo.

Kala varmistui seipiksi – ilo nousi ylimmilleen

Ennätyskoon seipi otti vuolaasti virtaavassa joessa kohdasta, jossa vettä oli arviolta metrin verran. Pohja oli kova ja sen verran kivikkoinen, että vaati verokseen muutaman messinkipainon. Syöttinä Jukan pohjaongessa oli kastemato.

Vaikka kyseessä oli lajinsa ennätysyksilö, ei 212-grammainen kala mikään varsinainen jukuri siiman päässä ollut. Tuntuma vavassa tärpin jälkeen oli Jukan mukaan sellainen, että kiukkuinen särki on tulossa, joten sukkana kala kelattiin haavin uumeniin.

”Ensivaikutelma oli, että pieni turpa sieltä nousi, kunnes kala varmistettiin seipiksi. Sen jälkeen ilo oli ylimmillään”, Jukka kertaa tapahtumia ja kertoo toukokuun osoittautuneen muulloinkin erinomaiseksi ajankohdaksi jokiin nousevien seipien, vimpojen ja säyneiden ongintaan.

Kotkassa käydään, kunnes suurvimpan raja ylittyy

Jukan kohdelaji oli tällä reissulla siis suurkalarajan (0,4 kg) ylittävä vimpa, joita ei hänen kotiseudultaan eikä lähistöltäkään saa jokien rakentamisen vuoksi. Tosin puhetta oli hänen mukaansa ollut, että Kotkasta on noussut myös suuria seipiä.

”Suurkalarajan ylittävä vimpa jäi minulla tänäkin vuonna haaveeksi, vaikkakin vain 23 gramman päähän, mutta Ojaharjun Juha rikkoi samana iltana komeasti voimassa olevan vapavälineillä saadun vimpan Suomen ennätyksen 581 gramman kalallaan.”

”Joka tapauksessa niin kauan Kotkassa käyn, kunnes raja ylittyy. Kaupunki on hieno ja siellä on mukavaa väkeä ja upeita paikkoja kalastuksen kannalta”, Jukka kehuu.

Vapauttaa suuret yksilöt ja alamittaiset poikkeuksetta

Jukka kertoo vapauttavansa kaikki suuret kalayksilöt poikkeuksetta ja luonnollisesti myös alamittaiset. ”Toimintatapa on oma henkilökohtainen valintani ja perustuu siihen, että suuriksi kasvaneilla kaloilla on oma tärkeämpi paikkansa vesistöissä jatkamassa sukua kuin meikäläisen paistinpannulla tai seinällä täytettynä”, hän selvittää.

Jukka myös korostaa, että suuret särkikalayksilöt ovat yhtä lailla harvinaisia kuin suuret petokalatkin. ”Omissa silmissäni ne ovat aivan yhtä arvokkaita. Suurten särkikalojen pyynti tarjoaa myös haastetta ja elämyksiä, sillä aina oppii jotain uutta menetelmistä, paikoista ja itse kohdelajista”, hän mainitsee.

Kuortaneenjärvi on ja pysyy kotijärvenä

Jukan kalastusharrastus alkoi isän ja äidin kanssa 1970-luvun alussa mato-onginnalla, jota seurasivat pilkkiminen, heitto- ja vetouistelu, talvi- ja kesäverkkopyynti, koukkupyynti, tuulastus, ravustus ja paikkana oli pitkään yksinomaan Kuortaneenjärvi.

Reviiri on toki vuosien myötä laajentunut ja uusia kalapaikkoja on löytynyt esimerkiksi kalakavereiden kautta. ”Myös lähikuntien järviä on tullut koluttua ja uusia hienoja kohteita on löytynyt yllättävänkin läheltä”, Jukka kertoo.

Kotijärvi on hänelle kuitenkin aina ja iankaikkisesti se tärkein vesistö. ”Sen rannalla on kasvettu ja kalastamaan sekä uimaan opeteltu. Kuortaneenjärvi oli isossa osassa myös pro gradussani ja virkani puolesta ympäristöpäällikkönä sen tilaan liittyvät asiat ovat joka päivä sydäntä lähellä”, hän kertoo.

Nyt myös täkyongintaa

Kiinteät pyydykset ovat myöhemmin jääneet pois Jukan valikoimasta lukuun ottamatta sateenvarjokatiskaa, jolla hän pyytää täkykaloja. Niitä tarvitaan, sillä onginnan, pilkinnän ja veto- ja heittokalastuksen lisäksi Jukka on aloittanut täkyonginnan niin kesällä kuin talvellakin.

”Onginta eri muodoissaan on kiehtova laji, sillä siinä ei voi koskaan sanoa hallitsevansa ja osaavansa kaiken. Jonkin verran on tullut hankittua myös uutta välineistöä, jota on ilahduttavan paljon ja monipuolisesti tarjolla myös Suomessa. Sällisen Markus on toiminut hovihankkijanani ja hänen kauttaan ja suosituksista olen hommannut kelaongintaan tarkoitettuja vapoja kaikkine herkkuineen”, Jukka kertoo.

”Viimeisin isompi hankinta oli parttivapa, joka on tietenkin kilpaonkijoille ollut jokapäiväistä leipää vuosikausia, mutta tämmöiselle Veijo Esson teleskooppivapamiehelle aivan käsittämätön harppaus, jos ei muussa niin ongintaetäisyydessä.”

Haastetta riittää!

Kotkasta tullut ennätysseipi on jo Jukan yhdeksäs suurkalalaji, sillä hän on sitä ennen saanut rekisteriin oikeuttavan kokoisen ahvenen, hauen, lahnan, pasurin, ruutanan, sorvan, säyneen ja turvan. Tämä ei kuitenkaan hänen suurkalanälkäänsä vielä tyydytä.

Jukan tulevan kesän ja talven agenda onkin selvä: kuha haetaan lähivesiltä ja hieman kauempaa särki, suutari sekä sulkava. Sitten alkutalven iltoja kulutetaan jäätilanteen salliessa mateen perässä Lappajärvellä.

”Tällä kertaa kaikuluotaimen kanssa ja kevätjäillä yritetään isoa kiiskeä läheisiltä tekojärviltä. Sitten onkin taas kevät ja Kotkan vimparetki. Josko, se kolmas kerta toden sanoisi. Jo saaduista särkikaloista turvan ja ruutanan omat ennätykset on lisäksi tarkoitus siirtää uusille kiloluvuille. Haastetta siis riittää!”

Toisaalta Jukka korostaa, ettei lähde yrittämään kuuta taivaalta, sillä suurkalojenkin tavoittelussa on omat rajansa, jotka löytyvät vaikkapa kukkarosta ja vaimon kärsivällisyydestä. ”Yritän napata ne kalat, jotka otettavissa on suurin piirtein järjellisellä ajallisella ja taloudellisella panostuksella”, hän miettii.

Jukka Kotolan neuvo: Kannattaa ennakkoluulottomasti lähteä kokeilemaan eri kalalajien pyyntiä, uusia välineitä ja paikkoja. Vaihtelu virkistää ja aina oppii jotain uutta!

Jukka Kotolan 212 gramman suurseipi (30 cm)

Pyyntipäivä ja -aika: 13.5.2021 klo 17.30
Pyyntipaikka: Kotka, joki
Syötti: kastemato
Kela: Abu Sorön STX 20
Vapa: Patriot Light Feeder
Siima: Fireline 0,20 mm

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Teksti: Ismo Malin, Kuva: Jukka Kotolan arkisto