Ollin hurja haukisyksy: Sama 17,2 kilon jätti saaliiksi kaksi kertaa ja useita muitakin suuria haukia

Lokakuun 9. päivä Olli Pirttimäen vertikaalijigiin iski peräti 17,2-kiloinen suurhauki.

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Olli Pirttimäen arkisto

Pikkupojasta asti heittokalastusta harrastanut Olli Pirttimäki on saanut tänä vuonna kokea todellisen mörssärihaukien syksyn. Lokakuun 9. päivänä hän sai peräti 17,2-kiloisen jätin, jonka hän ilmoitti suurkalerekisteriin. Kala oli niin suuri, että vapavälinein saatujen haukien 2000-luvun Suomen ennätyskin jäi vain 600 gramman päähän.

Tämä lokakuun alkupuolella tullut suurhauki oli kuitenkin vasta alkusoittoa, sillä varsinainen huipennus seurasi viikonloppuna 6.-7. marraskuuta. Silloin Olli yhdessä Jari Hakasen ja Kim Backmanin kanssa vei voiton European Pikemasters -kilpailun finaalissa.

Kantotärppi-joukkueena kilpailevan kolmikon viiden hauen yhteismitta oli peräti 611 cm ja yksittäisten haukien mitat olivat pisimmästä lyhyimpään 127, 126, 125, 117 ja 116 cm. Voitto oli sangen selvä, sillä toiseksi sijoittuneen joukkueen tulos jäi 599 senttiin.

Tuuri ja tieto voiton taustatekijät

Yksi näistä kaloista oli jopa sama suuri haukiyksilö, joka oli haksahtanut Ollin saaliiksi jo lokakuussa. ”Valokuvista näkee, että kalan värikuviot ovat samat. Lisäksi tällä suurhauella toista silmää peittää samea kalvo”, Olli perustelee.

Jo pelkästään pääsy kisaamaan eri maiden hauenkalastajien kanssa oli hänen mielestään mahtavaa. ”Voitto taas perustui toki hyvään tuuriin, kun onnistuimme löytämään ja myös kalastamaan nämä suuret kalat. Menestyminen vaatii kuitenkin myös tutkimustyötä ja tietoa siitä, mistä Suomen vesistä voi löytää +125 haukia, kun ei niitä ihan kaikkialla kasva”, Olli korostaa.

Lokakuun kala otti penkan reunasta

Olli kertoo, että lokakuun 17,2 kilon kala tuli keskikokoisesta järvestä iltapäivällä klo 14-15 välillä. Kala löydettiin, kuten nykyään on tavallista, viisto- ja liveluotaimien avulla. ”Ottipaikka oli penkan reuna ja hauki iski VertsuVeikkojen 25-senttiseen vertikaalijigiin välivedestä noin 6 metristä, kun kaikkiaan vettä oli 10-12 metrin verran”, hän kertoo.

Väsytys sujui sangen vaivattomasti, vaikka kala lähes ennätysluokkaa olikin. ”Vain pari, kolme kertaa se potkaisi lujemmin. Ehkä ikä jo sitä jo painoi”, miettii Olli, joka korostaa vapauttavansa kaikki suuret kalayksilöt lajista riippumatta. Ruokaloiksi hän ottaa sopivia välikoon kaloja.

”Hauen osalta tämä tarkoittaa noin kahden kilon kaloja, kuhista vapautan alamittaisten lisäksi kaikki yli 50-senttiset ja ahvenissa olen pitänyt rajana 35 senttiä”, hän selvittää.

Ennätyshaukea etsimään

Olli myöntää, että jääminen vain 600 gramman päähän vapavälinein saadun hauen SE-noteerauksesta hieman harmittaa. ”Toisaalta jäipähän mukavasti tavoitetta, kun pitää yrittää se ennätyskala vielä jostain löytää”, hän pohtii.

Erilaiset kaikuluotaimet ovat Ollin mukaan helpottaneet ison kalan pyyntiä todella paljon. Itsellään hänellä on käytössä Lowrancen kaikuluotain ja Active Target -liveanturi. ”Niillä on helpompi löytää tavoiteltavana olevat kalat. Lisäksi niiden avulla pääsee paremmin syventymään kalojen sielunelämään, kun näkee niiden liikkeet ja reaktiot vieheeseen”, hän kiittelee.

Matalasta ja kasvillisuuden seasta kalastettaessa luotainten merkitys on kuitenkin vähäisempi kuin muuten. ”Lisäksi ns. sokkoheittelykeikkoja tulee tehtyä väliin ihan vain vaihtelun vuoksi”, mainitsee Olli, joka on saanut kalastusurallaan suurten haukien lisäksi esimerkiksi 1,460 kilon ahvenen ja 9-kiloisen kuhan. Näitä kaloja hän ei kuitenkaan ole ilmoittanut suurkalarekisteriin.

Olli Pirttimäen 17,2 kilon (126 cm) suurhauki

Pyyntipäivä ja –aika: 9.10. klo 14-15
Pyyntipaikka: keskikokoinen järvi
Viehe: VertsuVeikkojen 25 cm vertikaalijigi
Kela: BFT
Vapa: Berkley Emotion
Siima: 0,40 mm kuitusiima

Lisää suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Pituutta Ollin suurhauella oli 126 cm.