Kalastus vei Rikun täysin mukanaan: 46-senttinen ahven toistaiseksi hänen paras kalansa

Riku Koivulan viime joulukuussa saama 46-senttinen ahven iski Jasu-pystypilkkiin.

Teksti: Ismo Malin, Kuva: Riku Koivulan arkisto

Riku Koivulalta jäi teini-iässä kalastus pois harrastusten joukosta, mutta muutama vuosi sitten hän innostui siihen uudestaan kaverien houkuttelemana. Nyt tämä tuusulalainen kalamies heittokalastaa niin vieheillä kuin perhoillakin.

Pilkkimisenkin Riku, 34, aloitti talvella 2021, jolloin hän ennätti käydä kokeilemassa lajia muutaman kerran. Viime joulukuussa hän sitten jo jallitti jäälle yhden elämänsä komeimmista kaloista, 46-senttisen ahvenen. Kalastuspaikkana oli Porvoossa sijaitseva lampi, jolla Riku oli toista kertaa pilkkimässä.

Iso ahven tuli Rikulle sen verran yllätyksenä, ettei hänellä ollut edes puntaria mukana, joten kalan tarkka paino jäi saamatta talteen. ”Ensimmäisellä kerralla lammelta tuli melko kookasta, sellaista 20-senttistä ”sateenkaaren” väristä särkeä, mutta ahvenet eivät tehneet vaikutusta koollaan, joten en tullut ottaneeksi sillä kertaa vaakaa mukaan”, hän selvittää.

Jasusta tuli heti luottopeli

Suuren ahvenen ottihetki oli tarkalleen 17. joulukuuta klo 11. ”Sää oli aurinkoinen, ilman lämpötila -3 astetta ja tuulen voimakkuus noin 3-4 metriä sekunnissa. Peilikirkas jää oli 20 senttiä paksua eikä siinä ollut yhtään lunta päällä”, Riku kertoo.

Kala otti keskeltä lampea sen syvimmästä kohdasta, jossa vettä on noin neljä metriä. Riku näki aluksi kaiusta, kuinka joku isompi kala nousi kohti pilkkiä. ”Kala nousi pohjasta ja hetken ihmettelyn jälkeen kääntyi jo takaisin päin, mutta tein pari nyppäystä, jolloin se kääntyi takaisin ja löi kiinni noin kolmesta metristä. Väsytys oli sen jälkeen nopeasti ohi, sillä kala tuli isosta koostaan huolimatta aika lailla suoraan ylös”, hän muistelee.

Vieheenä Rikulla oli Jasu-pystypilkki, jossa syöttinä kärpäsen toukka. ”Ostin itse asiassa tuon Jasun edeltävänä iltana kokeilumielessä, ja siitä tuli kyllä luottopelini heti ensi reissullaan”, Riku paljastaa.

Isot yksilöt aina takaisin

Riku päästi ennätysahvenensa pikaisen mittauksen ja kuvaamisen jälkeen takaisin omaan elementtiinsä. ”Teen niin lähes kaikille saamilleni kaloille. Lähinnä otan kalan vain, jos se on niin pahasti vahingoittunut, ettei se enää selviäisi, tai jos tiedän syöväni sen heti”, hän sanoo.

”Isot yksilöt pyrin aina palauttamaan, sillä ne ovat tärkeitä vesistön kalakannoille. Kalat tulee vapauttaa mahdollisimman nopeasti mittaamisen ja mahdollinen kuvaamisen jälkeen. Mitä vähemmän ne ovat poissa vedestä ja talvella myös pakkasesta, sitä parempi. Lisäksi kovalla pakkasella ei pitäisi lainkaan kalastaa, jos aikoo vapauttaa saalinsa”, Riku jatkaa.

Kalastus vienyt täysin mukanaan

Kaveri siis houkutteli Rikun uudestaan kalastuksen pariin muutama vuosi sitten. Ensimmäistä reissua varten hän osti halvimman mahdollisen vavan ja kelan sekä muutaman vieheen.

”Sen jälkeen laji onkin vienyt minut kokonaan ja olen viehekalastuksen kautta päätynyt perhokalastuksenkin pariin nopealla tahdilla. Ja nyt teen myös jo omat perhoni ja vieheeni”, hän mainitsee.

Joulukuussa saadun ison ahvenen lisäksi Riku ei ole vielä saanut muita suuria kaloja Suomesta. Lainavälinein toteutetulla ensimmäisellä perhokalastusreissullaan Norjaan hän sai pari vuotta sitten 104-senttisen ja noin 12-13 kiloa painaneen atlantinlohen.

”Yli 10 kilon hauki on ollut tavoitteenani jo pitkään. Sen jälkeen yritän löytää ja pyytää suurkalarekisteriin mahdollisimman monta eri lajia”, Riku kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Lopuksi Riku haluaa vielä lähettää äidille terveisiä ja toivottaa Vapaa-ajan Kalastaja -lehden lukijoille kireitä siimoja!

Riku Koivulan 46 cm suurahven

Pyyntipäivä ja aika: 17.12.2021 klo 11.00.
Pyyntipaikka: lampi Porvoossa.
Viehe ja syötti: Jasu-pystipilkki (60 mm/sateenkaariväri) ja kärpäsen toukka
Kela ja vapa: Karismaxin ketjupilkki 2 pilkkionkisarja.
Siima: 0,20 mm monofiili.

Lisää suurkaloista ja suurkalarekisteristä