Kokit ja kalastajat 18 maasta yhdistivät voimansa kestävän kalastuksen tukemiseksi MSC:n Merien Keittokirjassa

Merien keittokirja sisältää reseptejä, joiden kala on peräisin kestävästä kalastuksesta ympäri maailman. Yksi annoksista on Kalapullat remouladekastikkeella ja kurkkuspagetilla. Reseptin on kehittänyt Belgiassa asuva islantilainen kokki Dagny Ros Asmundsdottir.

Merien keittokirja (Ocean Cookbook 2022) on kansainvälisten huippukokkien ja voittoa tavoittelemattoman Marine Stewardship Councilin (MSC) yhteistyön tulos. Kansainvälisestä keittokirjasta löytyy 18 reseptiä, joiden kala on peräisin 18 MSC-sertifioidusta kestävästä kalastuksesta ympäri maailmaa. Suomenkieliseen keittokirjaan valikoitui mukaan 12 reseptiä.

Suomesta mukana keittokirjassa on MSC:n Suomen kokkilähettiläs, Hanko Sushin sushiguru ja Shinobin ravintoloitsija kokki Jesper Björkell. Hänen reseptissään käytetään suomalaista MSC-sertifioitua silakkaa ja vastuullisesti pyydettyä keltaevätonnikalaa – japanilaisella twistillä tietysti.

”Jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa”

”Vastuulliset merenelävät ovat lähellä sydäntäni ja tähän projektiin osallistuminen suuri kunnia. Uuden keittokirjan sivuilla paitsi lumotaan lukija toinen toistaan herkullisemmilla resepteillä, myös kerrotaan ympäristöystävällisyyden tärkeydestä ja mereneläviä vastuullisesti pyytävistä kalastajista. Kuluttajille viesti on selkeä – jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa meriemme tilaan ja tulevaisuuteen”, Björkell toteaa.

Björkellin lisäksi kampanjaan osallistuvat muun muassa palkittu ruotsalainen kokki ja ravintolapäällikkö Frida Ronge, Belgiassa asuva islantilainen kokki ja tv-kasvo Dagny Ros Asmundsdottir, hollantilainen kokki, ruokakirjailija ja yrittäjä Bart van Olphen sekä MSC:n kanadalainen kokkilähettiläs Charlotte Langley. Kaikki keittokirjassa mukana olevat kokit ovat kestävän kalastuksen ja vastuullisen tuotteiden hankinnan vahvoja tukijoita.

Moni haluaa muuttaa kulutustottumuksiaan

”Uusi vuosi on täällä ja sen myötä myös monet kunnostautuvat tekemään parempia valintoja itselleen, planeetallemme ja merillemme. Kuluttajat ovat yhä tietoisempia ruoan ympäristövaikutuksista ja monet haluavat muuttaa tottumuksiaan ympäristöystävällisempään suuntaan”, MSC:n Suomen edustaja Johanna Vepsä sanoo.

”Uuden vuoden kampanjamme kannustaa kala- ja äyriäisruokien ystäviä tekemään helpon, mutta vaikuttavan muutoksen ostokäyttäytymiseensä eli valitsemaan MSC-merkittyjä mereneläviä kaupassa ja kalatiskeillä. Olemme erittäin kiitollisia kokeille ja kalastajille, jotka lahjoittivat aikansa ja energiansa ja tietysti reseptinsä keittokirjaamme”, Vepsä jatkaa.

Reseptejä ympäri maailmaa

Ocean Cookbook 2022 on MSC:n uuden vuoden vastuullisten merenelävien keittokirjan toinen painos. Tänä vuonna keittokirjassa esitellään reseptejä kokeilta Australiasta, Belgiasta, Kanadasta, Kiinasta, Saksasta, Tanskasta, Suomesta, Ranskasta, Indonesiasta, Italiasta, Japanista, Alankomaista, Puolasta, Ruotsista, Etelä-Afrikasta, Espanjasta, Iso-Britanniasta ja USA:sta.

Kirjan resepteissä käytetään muun muassa MSC-sertifioituja merirapuja, sinisimpukoita, silakkaa, kummeliturskaa ja molvaa, koljaa, kalmaria, sardelleja, pallasta ja villakuoretta. Mukana on myös kahta erilaista tonnikalaa – keltaevätonnikalaa ja valkotonnikalaa. Jokaisen reseptin yhteydessä kokki ja kalastaja kertovat, miksi kestävä kalastus on heille tärkeää.

Yli 400 kalastusyrityksellä on MSC-sertifikaatti

MSC:n sininen kalamerkki on yksi tunnetuimmista kalastusalan kansainvälisistä ympäristömerkeistä. Sininen kalamerkki pakkauksessa tarkoittaa, että kala tai äyriäistuote on peräisin luonnonvaraista kalaa pyytävästä kalastusyrityksestä, jonka puolueeton taho on sertifioinut MSC:n kestävän kalastuksen ympäristöstandardia vasten (perustuu tieteelliseen neuvonantoon). Lisäksi tuote on täysin jäljitettävissä kestävään lähteeseen.

Yli 400 kalastusyritystä 40 maassa on saanut MSC-sertifikaatin. Näiden toimijoiden yhteenlaskettu vuosittainen saalis on yli 12 miljoona tonnia, joka vastaa noin 15 prosenttia koko maailman vuotuisesta pyyntimäärästä. Yli 19 000 kala- ja äyriäistuotteella on sininen MSC-ympäristömerkki.

Merien keittokirja löytyy netistä osoitteesta https://www.msc.org/fi/merien-keittokirja