Uutuuselokuvassa puretaan patoja Euroopassa – Dambustersin sankarit ovat täynnä intoa ja optimismia

Dambusters-elokuvassa tutustutaan patojen purkuhankkeisiin viidessä eri Euroopan maassa.

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Magen Entertainment

Viime viikolla sai voimalaitospatojen purkamisesta kertova Dambusters-elokuva Suomen ensi-iltansa Imatralla, Joensuussa ja Helsingissä. Elokuvassa vieraillaan viidessä Euroopan maassa tutustumassa paikallisiin padonpurkuhankkeisiin.

Varsinkin Yhdysvalloissa jo vuosikymmeniä jatkunut patojen purkamisbuumi on rantautunut myös eri puolille Eurooppaa, kun virtavesien vapauttamista vaativat kansalaiset ja järjestöt ovat ryhtyneet tositoimiin.

Dambusters-elokuva kertoo heidän jopa sankarillisena pidettävästä työstään vaelluskalojen, muun vesiluonnon ja ylipäänsä luonnon puolesta. Sen katsomalla vakuuttuu, että patojen poistaminen on tehokkain ja nopein tapa palauttaa virtavedet ja niitä ympäröivä luonto takaisin siihen tilaan, jossa ne olivat ennen patojen rakentamista.

Suomesta mukana Hiitojanjoki

Elokuvassa esiteltävät virtavesiaktiivit ovat täynnä intoa ja intohimoa sekä onnistumisten nostattamaa hyvää mieltä niin Espanjassa, Ranskassa, Liettuassa, Virossa kuin Suomessakin. Heidän opastuksellaan tutustutaan eri maissa toteutettuihin ja työn alla oleviin patojen poistamisiin.

Suomesta pääosissa ovat Hiitolanjoen kolmen padon purkamishankkeen keulakuva ja toisaalta vahva taustavaikuttaja Jasper Pääkkönen, WWF-Suomen suojeluvastaava Sampsa Vilhunen ja Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön toimitusjohtaja Hanna Ollikainen.

Kaikkialla korostetaan yhteistyön ja osallistamisen merkitystä. Paikalliset pitää saada mukaan tavalla tai toisella purkuhankkeeseen, jotta vältytään konflikteilta heidän kanssaan. Pato nimittäin on voinut olla tärkeä osa paikallisten elämää jo useiden sukupolvien ajan.

Joki tosin on virrannut tuhansia vuosia vapaana ennen padon rakentamista, ja virtaa taas sen purkamisen jälkeen samanlaisena kuin se on vuosituhansia ollut. Samalla myös muun muassa vaelluskalat palaavat lähes välittömästi iänikuisille kutupaikoilleen.

Elokuvasta huokuu into ja hyvä mieli

Elokuvassa haastatellaan lukemattomia ihmisiä, joista siis huokuu into, intohimo ja optimismi. Haastateltavia on kuitenkin niin monta, että henkilöstä toiseen hypitään väliin niin, että katsoja ei tahdo perässä pysyä. Olisi ehkä ollut hyvä venyttää filmiä 73 minuutista hieman pidemmäksi, jolloin ajoittainen kiireen tuntu olisi todennäköisesti hellittänyt.

Kokonaisuudessaan Dambusters on joka tapauksessa hieno ja innostava kertomus siitä, mitä yhteisellä tahdolla ja siitä kumpuavalla yhteistyöllä saadaan aikaan. Se myös paljastaa, kuinka luonto yllättävän nopeasti palauttaa asiat ekologisesti oikealle tolalle, kun sille annetaan siihen mahdollisuus esimerkiksi patoja purkamalla.

Suositeltavaa katsottavaa kaikille luonnon ystäville

Vapaa-ajan Kalastaja -lehti suosittelee Dambusters-elokuvaa kaikille luonnon ja erityisesti virtavesien ystäville. Elokuvan on tuottajina ovat olleet Magen Entertainment, WWF ja WFMF. Sen on ohjannut Francisco Campos Lopez Benyunas ja se kestää 73 minuuttia. Elokuvan voi ladata Internetistä hintaan $9.99 osoitteesta https://dambusters.net.

Jasper Pääkkösen panos on ollut merkittävä Hiitolanjoella, josta on jo purettu kaksi patoa. Ensi vuonna poistetaan vielä kolmas ja viimeinen vaelluseste, Ritokosken pato.