Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö voitti Dam Removal Europe Awards -kilpailun – voittorahat 10 000 euroa käytetään tuleviin padonpurkuprojekteihin

Hiitolanjoen Kangaskoski on voittanut ensimmäisen palkinnon, 10 000 euroa, kansainvälisessä Dam Removal Europe Awards -kilpailussa. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön toimitusjohtaja Hanna Ollikainen oli paikan päällä Lissabonissa vastaanottamassa palkintoa.

Lissabonissa julkistettiin torstaina ensimmäisen Dam Removal Europe Awards -kilpailun voittaja. Ykköspalkinnon, 10 000 euroa, sai Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö Kangaskosken padonpoistolla, joka on osa Suomen suurinta padonpurkuhanketta, Hiitolanjoen vapauttamista.

Palkinnon jakavat Dam Removal Europe, World Fish Migration Foundation ja WWF. Lisäksi sitä tukee Euroopan investointipankki. Se annetaan tunnustuksena innovatiivisesta inspiroivammasta esteen poistamisesta eurooppalaisesta joesta. Palkintosumma on 10 000 euroa ja voittaja on ilmoittanut käyttävänsä rahat tuleviin padonpurkuihin.

Kangaskoski ensimmäinen kolmesta

Viime vuonna purettu Kangaskosken pato oli ensimmäinen kolmesta Hiitolanjoelta poistettavasta nousuesteestä, jotka kaikki olivat toiminnassa olevia vesivoimaloita. Lahnasenkosken pato on tarkoitus purkaa vielä tänä vuonna ja Ritakosken pato ensi vuonna.

Syksyllä 2023, kun kaikki padot on purettu, uhanalainen järvilohikanta voi kutea aiemmin patojen estämille paikoille. Hämmästyttävin tulos on, että syksyllä 2021 Hiitolanjoessa on havaittu jo viisi kutupesää Kangaskosken padon purkamisen jälkeen.

Nyt on aika juhlia!

”Tämä projekti osoitti, että se, mikä ennen tuntui mahdottomalta, on nyt mahdollista. Vesivoimapadon poistaminen kriittisesti uhanalaisen järvilohikannan palauttamiseksi luo alueelle uusia taloudellisia mahdollisuuksia”, kiittelee kilpailun tuomari Fred Bloot European Angling Alliancesta Hiitolanjoella tehtävää jokiluonnon elvyttämistä.

”Joen vapauttamiseksi on tehty valtavasti työtä pitkän ajan kuluessa, ja nyt on aika juhlia”, totesi palkinnon Lissabonissa vastaanottanut Hanna Ollikainen, Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön toimitusjohtaja.

Mikä on Dam Removal Europe?

Dam Removal Europe on seitsemän organisaation koalitio: World Wildlife Fund, The Rivers Trust, The Nature Conservancy, European Rivers Network, Rewilding Europe, Wetlands International ja World Fish Migration Foundation.

DRE:n yleinen tavoite on palauttaa jokien ja purojen vapaasti virtaava tila Euroopassa. Tältä osin DRE pyrkii luomaan esteen poistamisen entisöintityökaluksi ja valtavirtaistamaan tämän käytännön. Alhaalta ylös -prosessin kautta DRE on luonut jatkuvasti kasvavan eurooppalaisen verkoston ja pyrkii kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan esteiden poistamiseksi.

Torstaina sai Lissabonissa myös ensi-iltansa viime syksynä osin Hiitolanjoellakin kuvattu DamBusters-dokumenttielokuva. Kuva: Mikko Nikkinen/WWF.