Jälleen yksi saimaannorpan kuutti menehtyi verkkoon – säädöstenvastainen verkko oli ankkuroitu vain toisesta päästään

Nuori urosnorppa oli sotkeutunut pahasti verkkoon. Molemmat paulat olivat kuutin ympärillä ja ruho oli niin tiukassa paketissa, että takaräpylätkin olivat rutussa.  Kuva: Riikka Alakoski.

Saimaannorpan hyväkuntoinen uroskuutti kuoli 19.9.2023 kuhaverkkoon Pihlajavedellä Savonlinnassa. Tämä oli jo kuudes Metsähallituksen tietoon tullut verkkoon kuollut saimaannorppa tänä vuonna.

Lisäksi tänä kesänä on ilmennyt kaksi muuta norpan pyydyskuolemaa. Metsähallitus muistuttaa tiedotteessaan, että kaikki verkot ovat vaara saimaannorpalle ympäri vuoden.

Pyydykseen hukkunut saimaannorppa oli tänä vuonna syntynyt hyväkuntoinen uroskuutti, joka painoi noin 23 kilogrammaa ja sen pituus oli 90 senttimetriä. Norpan ruho oli kiinni verkon päässä ja se oli pyörinyt molempien paulojen ympäri. Norpan ruho on pakastettu, ja se toimitetaan myöhemmin syksyllä Ruokavirastoon ruumiinavaukseen.

Kyseisen saimaannorpan kuoleman aiheuttaneen verkon korkeus oli kolme metriä ja pituus 60 metriä. Verkon solmuväli oli 50 millimetriä ja langan paksuus 0,17 millimetriä. Se oli ankkuroitu vain toisesta päästään.

Verkko ei ollut säädösten mukainen

Verkko sijaitsi kalastusrajoitusalueella. Se oli ankkuroitu vain rannan puoleisesta päästä. Kalastuslakia täsmentävän asetuksen mukaan verkko pitää saimaannorpan keskeisillä elinalueilla ankkuroida molemmista päistä avoveden aikana, joten verkko ei ollut säädösten mukainen

“Kalastajalla on vastuu selvittää voimassa olevat rajoitukset,” muistuttaa Metsähallituksen erätarkastaja Paavo Väisänen. Voimassa olevat rajoitukset voi tarkistaa osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

“On tärkeä ymmärtää, että tilastojen mukaan kaikki verkot, myös asetuksen mukaiset, ovat norpalle vaarallisia,” luonnonsuojelun eritysasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksesta huomauttaa. 

Jo kahdeksas norpan pyydyskuolema Saimaalla tänä vuonna

Metsähallitus vastaa saimaannorpan kannanseurannasta ja suuresta osasta suojelutoimia. Tänä vuonna Metsähallituksen tietoon on tullut kahdeksan pyydyskuollutta norppaa, joista kuusi verkkoon hukkuneita.

Näistä kaksi on havaittu sattumalta kellumassa pyydyksessä eli kaikki pyydyskuolemat eivät tule kannanseurannan tietoon. Edellisen asetuskauden aikana 2016–2021 tietoon tuli keskimäärin 5–6 pyydyskuollutta saimaannorppaa vuosittain.

Nykyinen viisivuotinen valtioneuvoston kalastusrajoitusasetus saimaannorpan suojelemiseksi tuli voimaan 8.5.2021. Tähän mennessä asetuskaudella on tullut tietoon 10 verkkoihin jäänyttä norppaa, joista tämä oli ensimmäinen kalastajan ilmoittama verkko, joka ei ollut ankkuroitu molemmista päistä.