Juuso Triipponen yli 15 kilon karpilla jakamaan Suurkalarekisteröintien Hall of Fame -listauksen kärkisijaa

Elokuun 27. päivä tullut 15,3 kilon karppi oli Juuso Triipposen 20. suurkalarajan ylittänyt kalalaji. Hän jakaa nyt Suurkalarekisteröintien Hall of Fame listauksen kärkisijaa.

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Juuso Triipposen arkisto

Vaikka Juuso Triipponen on vasta tänä vuonna aloittanut karpinonginnan, hän on jo saanut suurkalarajan ylittävän karpin, jolle ennen kalan vapauttamista punnittiin painoksi 15,3 kiloa. Elokuun lopussa tullut karppi oli hänen 20. suurkalalajinsa, ja se nosti Triipposen jakamaan Suurkalarekisteröintien Hall of Fame -listauksen kärkisijaa Pauli Varsilan kanssa.

Triipponen nousi Suomen kalastusta harrastavan kansanosan tietoisuuteen vuonna 2020, jolloin hän kalasti Suomen vesiltä yhteensä 57 eri kalalajia. Samaan pääsi tuolloin Juha Salonen. Tämä määrä on edelleen lajikalastuksen Suomen ennätys yhdessä vuodessa saatujen kalojen osalta.

Seuraavana vuonna hän alkoi toden teolla panostaa suurkalojen kalastamiseen ja kolmisen vuotta myöhemmin hänelle on siis kertynyt suurkaloja jo 20 eri lajista. Vain salakan Triipponen oli saanut aiemmin, joten suurkaloihin keskittyminen on tuottanut tulosta nopealla tahdilla.

Suurkaloilla omat paikat ja pyyntitekniikat

Triipponen arvioi, että lajikalastustaustasta on hyötyä suurkaloja tavoiteltaessa. Usein kuitenkin eri lajien suurkaloille täytyy opetella täysin eri ottipaikat ja usein myös erilainen pyyntitekniikka kuin saman lajin pienemmille yksilöille. Hyvänä esimerkkinä tästä hän mainitsee lahnan, joka on helppo saalis todella monesta paikasta perinteisellä mato-ongella.

”Lahnan suurkalarajan rikkominen vaati itselläni kuitenkin useiden erilaisten järvien tutkimista, opiskelua uusista onkitekniikoista, uusien välineiden ja syöttien hankkimista, rigien sitomista, esimäskäystä ja pitkien päivien sekä välillä öidenkin viettämistä kalapaikoilla”, Triipponen selvittää.

Suurkarppi tuli aamupäivällä

Triipposen suurkarppi tuli eteläsuomalaiselta järveltä pilvisessä ja hieman sateisessa säässä ilman lämpötilan ollessa 18 astetta ja veden pari astetta lämpimämpää. Esimäskäyksen hän oli kaverinsa kanssa tehnyt jo päivää ennen maissilla, hampunsiemenillä ja boilieilla.

Karppi otti melko läheltä rantaa noin aamukymmeneltä. ”Vettä oli siinä kohtaa noin metrin verran. Iltahämärästä aamuhämärään lienee tyypillisin aika karpin tärpille, joten oma kalani oli vähän tästä myöhässä. Toisaalta oli hienoa saada väsyttää ja kuvata kala valoisalla”, Triipponen kertoo.

Hänen mukaansa väsytys sujui hyvin, eikä kala päässyt sotkemaan itseään pahasti vesikasvillisuuteen. ”Jonkin aikaa sai kuitenkin vääntää, ennen kuin tämän kokoluokan kala väsyi. Sitten oli vuorossa nopea punnitus ja kalan kuvaaminen ennen sen vapauttamista. En mitannut karppia, sillä halusin minimoida hienon kalan käsittelyajan, jotta se pääsisi mahdollisimman nopeasti ja hyväkuntoisena takaisin veteen”, kertoo Triipponen, joka sanoo vapauttavansa kaikki suuret kalat ja ottavansa ruokakalat välikoon yksilöistä.

Jopa 30 suurkalalajia Suomesta on mahdollista

Triipposen nälkä suurkalojen saamiseen ei ole vielä lähimainkaan tyydytetty, vaan hänen tavoitteenaan on ehdottomasti edelleen tuloksen parantaminen. ”Haluaisin erityisesti onnistua petokalojen, kuten hauen ja kuhan suurkalarajojen saavuttamisessa. Viime vuonna sain kuhaennätystäni parannettua jo yli neljään kiloon, mutta suurkalakoon yksilöt ovat edelleen kiertäneet minua. Myös lohikalojen, kuten meritaimenen pyyntiin tulen varmaan panostamaan jonkin verran tulevina vuosina”, hän miettii.

”Mielestäni 25 lajia on täysin saavutettavissa. 30 kuulostaa jo todella kovalta lukemalta, mutta uskon, että pitkäjänteisellä työllä ja perehtymisellä siihen, mistä ja milloin mitäkin lajia kannattaa tavoitella, sekin voi olla mahdollinen”, Triipponen vastaa, kun häneltä kysyy, kuinka monta suurkalakoon kalalajia on yhden kalastajan saavutettavissa Suomen vesiltä.

Karpin kalastukseen syttyi erityinen kipinä

”Karppi- sekä muita kalareissuja, mukaan lukien Onki24, olemme tehneet yhdessä kaverini Jali Verasen kanssa. Karppia onkiessa reissut voivat kestää esimäskäyksineen useamman päivän, ja leirielämä maastossa on mukavampaa samanhenkisen omistautuneen kaverin kanssa. Karpin kalastukseen syttyi erityinen kipinä, kun onnistuimme molemmat saamaan suurkalarajan ylittävät karpit. Jalin saama peilikarppi painoi 12 kiloa ja löytyy myös suurkalarekisteristä.

”Itseäni kiehtoo karpin kalastuksessa Suomessa sen uniikkius, sillä harrastajia sekä tietotaitoa paikoista ja kalastusmuodosta on täällä todella vähän, vaikka upeita mahdollisuuksia karpin kalastukseen onkin tarjolla. Karppireissuja ja uusien onkipaikkojen tutkimista on siis varmasti tiedossa jatkossakin”, Triipponen uskoo.

Juuson suurkalalajit

Juuso Triipposen 20 suurkalalajia ovat ahven, harjus, karppi, kuore, lahna, made, pasuri, piikkimonni, ruutana, salakka, seipi, siika, sorva, sulkava, suutari, särki, säyne, toutain, turpa ja vimpa.

”Näistä kaloista ahven tuli talvella täkyongella, harjus ja toutain heittokalastamalla sekä made ja kuore pilkkimällä. Muut ovat tulleet eri tavoin onkimalla”, Triipponen mainitsee.

Juuso Triipposen karppi 15,300 kg

Pyyntipäivä ja -aika: 27.8.2023 klo 10.
Pyyntipaikka: järvi Etelä-Suomessa
Kela: Daiwa GS BR LT 5000-C
Vapa: Greys GT2 9’ 2,5 lb
Syötti: pop up -boilie
Siima: 0,35 mm monofiili

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Vuoden suurkalastaja

Suurkalarekisteröintien Hall of Fame

Lue myös

Juuso Triippinen myös maalaa saamiaan kaloja. Tässä hänen tuorein kuha-akvarellinsa.