Vaikuttajaverkosto lisäämään kotimaisen kalan syöntiä – Kalakumouksen tavoitteena saada suomalaiset syömään 2,5 kala-annosta viikossa

Maa- ja metsätalousministeriö on kutsunut koolle laajan joukon kotimaisesta kalasta innostuneita vaikuttajia Kalakumous-verkostoksi. Edustettuna ovat tutkimus, media, ravintola-ala, elinkeino, kauppa ja ympäristöpuoli.

Suomessa on kutsuttu kokoon uusi vaikuttajaverkosto Kalakumous, jonka avulla halutaan lisätä erityisesti kotimaisen kalan käyttöä. Tästä hyötyisi koko yhteiskunta, koska kalan syöminen on hyväksi terveydelle, ympäristölle ja ilmastolle.

Maa- ja metsätalousministeriö kutsui koolle laajan joukon kotimaisesta kalasta innostuneita vaikuttajia. Edustettuna on tutkimus, media, ravintola-ala, elinkeino, kauppa ja ympäristöpuoli.

Pelkän puhumisen ja papereiden laatimisen sijaan ryhmä haluaa ratkaista ongelmia ja tarttua mahdollisuuksiin käytännön toimien avulla. Muutos syntyy teko ja toimi kerrallaan. Toimintatapaa on rakennettu yhdessä viestintätoimisto Ellun Kanojen kanssa.

Suomalaiset syömään keskimäärin 2,5 kala-annosta viikossa

Lopullisena määränpäänä siintää kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoite innostaa suomalaiset syömään keskimäärin 2,5 kala-annosta viikossa vuoteen 2035 mennessä. Erityisesti halutaan lisätä kotimaisen, kestävästi tuotetun kalan kulutusta.

Tämä edellyttää vahvoja kalakantoja, kotimaisen kalan tarjonnan lisäämistä, uusia innovatiivisia kalatuotteita sekä kalan käyttöön liittyvän kulttuurin ja asenteiden muutosta.

Kalakumoukseen osallistujat

Mukana Kalakumouksessa ovat Luonnonvarakeskuksen ohjelmajohtaja Meri Kallasvuo, Kalatukku Erikssonin toimitusjohtaja Mikko Poikolainen, Nordic FoodTech VC:n sijoitusjohtaja Lauri Reuter, toimittaja Mikko Peltola, kalastaja Jarno Aaltonen, Kalaneuvos Oy:n Ilkka Mäkelä, kokki ja Food Designer Linnea Vihonen, WWF:n ohjelmajohtaja Sampsa Vilhunen, ProKala ry:n toiminnanjohtaja Kati Partanen, S-Ryhmän myyntijohtaja Antti Oksa, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä sekä Laitakarin Kala Oy:n toimitusjohtaja Timo Karjalainen.